Noile restricţii anti-COVID din Bucureşti, anunţate de Prefectul Capitalei. Ce reguli trebuie să respecte locuitorii Capitalei începând de duminică DOCUMENT
UPDATE 15:15 Prefectura a anunţat excepţiile de la restricţiile impuse în Bucureşti
- Cabinetele medicale, inclusiv cele stomatologice, nu sunt afectate de reducerea programului operatorilor economici
- Scoaterea animalelor de companie în faţa locuinţei este permisă, dacă persoana nu se deplasează în nicio altă parte şi prezintă dovada că locuieşte în imobilul în faţa căruia se află
- Victimele violenţei familiale se pot deplasa la secţiile de poliţie sau la centrele de primire, ca de altfel, orice persoană care este în situaţia de a fi nevoită să iasă din casă pentru a îşi proteja viaţa sau integritatea fizică, a sa sau a persoanelor pe care le are în grijă, anunţă autorităţile.
- Nu în cele din urmă, este permisă deplasarea către centrele de vaccinare.
UPDATE Instituţia Prefectului a transmis noile hotărâri luate sâmbătă
- evoluţia pandemiei de COVID-19 cauzată de noul coronavirus SARS-CoV2
- art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID 19, cu modificările şi completările ulterioare;
- adresa DSP Bucureşti nr. 9834/24.03.2021, înregistrată la Instituţia Prefectului – Municipiul Bucureşti sub nr. 7614/24.03.2021, prin care au fost transmise propuneri privind măsurile necesare în vederea limitării răspândirii infecţiei cu SARS CoV-2 la nivelul Municipiului Bucureşti
- adresa DSP Bucureşti nr. 10250/27.03.2021, înregistrată la Instituţia Prefectului – Municipiul Bucureşti sub nr. 7858/27.03.2021, prin care a fost comunicată rata de incidenţă cumulată, pe o perioada de 14 zile, care la nivelul Municipiului Bucureşti este de 6,88/1000 de locuitori în data de 27.03.2021, orele 10.04
- ţinând cont de creşterea constantă a numărului de cazuri noi de infectare cu virusul SARS- CoV-2, fapt ce generează o presiune constantă asupra capacităţii de gestionare a autorităţilor publice locale organizate la nivelul Municipiului Bucureşti şi a sistemului sanitar,
- Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00 – 5,00 în zilele de luni până joi, şi în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 7,5/1000 de locuitori, cu următoarele excepţii:
- Programul operatorilor economici care desfaşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi /sau deschise, publice şi/sau private, se poate desfăşura în intervalul 05.00 – 18.00 în zilele de vineri, sâmbăta şi duminica. În zilele de luni – joi, programul poate fi desfăşurat în intervalul orar 05.00 – 21.00, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 7,5/1000 locuitori.
- Accesul clienţilor în cadrul centrelor comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi agenţi economici, de tip mall, se va realiza astfel încat să se asigure menţinerea distanţei fizice de minimum 2 metri şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 m.p./persoană, cu respectarea tuturor prevederilor Ordinului Comun al Ministrului Sănătăţii şi Ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri nr.1088/1910 din 2020.
- Accesul în pieţele agroalimentare şi în pieţele volante se face cu respectarea distanţării de minimum doi metri între oricare două persoane, dar fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a pieţei, cu aplicarea prevederilor Ordinului comun 335/2020 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
- STB S.A. va monitoriza permanent gradul de încarcare a mijloacelor de transport pe care le deserveşte, în scopul diminuării aglomeraţiei din vehicule şi staţii, mai ales la orele de vârf.
- Metrorex S.A. va informa şi îndruma publicul călător prin staţiile de sonorizare despre situaţiile de aglomerare apărute şi îl va informa asupra obligativităţii de a păstra distanţarea fizică şi de a purta corect masca de protecţie.
- S-a hotărât interzicerea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi în interiorul altor spaţii publice închise care au acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin doi pereţi, indiferent de faptul că sunt construcţii cu caracter temporar sau permanent.
- Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci.
- Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia desfăşurării activităţii de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri şi loz, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.
- Este interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in.
- Este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale
- Este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice
Noile reguli în Educaţie
- toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul primar,
- elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi elevii din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculaţi în respectivele clase terminale;
- simulările examenelor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali;
- Evaluările Naţionale.
Principalele declaraţii ale Prefectului Capitalei LIVE TEXT
- Prefectul Capitalei anunţă că pentru vaccinare se pot depăşi orele prevăzute privind deplasarea în afara locuinţei
- Magazinele respectă programul stabilit până la ora 19 vineri, sâmbătă şi duminică. Va fi restricţia ca o persoană să fie 7 metri pătraţi
- Pieţele: Regula este să folosească la jumătate capacitatea de persoane pe care le pot deservi
- În ceea ce îi priveşte pe operatorii economici – tot ce înseamnă comerţ şi servicii – precum şi terasele, toate se vor închide
- Întrebat cum se va face monitorizarea numărului de pasageri în mijloacele de transport STB, prefectul a spus că „este foarte dificil de monitorizat numărul de persoane. Am discutata cu STB şi înţeleg că nu este obligativitatea validării cartelei şi nu poate fi monitorizat în timp real. STB va incerca monitorizarea prin oamenii săi. Rămâne la atitudinea STB să aplice măsura respectivă”.
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, convocat sâmbătă
UPDATE: „Măsurile sunt cele care se regăsesc deja în cadrul legal existent în Hotărârea de Guvern (…). Specific pentru Bucureşti, există unele lucruri pe care le vom preciza cu privire la transportul în comun. Nu modificăm nimic”, a declarat prefectul Capitalei.
„O să intre în vigoare de duminică. Noua oră de la care nu mai putem să ieşim afară şi ora după care trebuie să se ghideze comercianţii va intra în vigoare duminică seara”, mai precizează Alin Stoica.
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti a fost convocat sâmbătă.
„Vom convoca mâine Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. Se va publica între timp hotărârea şi vom lua măsurile care vor fi cu aplicabilitate de duminică”, spunea, vineri seara, Alin Stoica.
Acesta preciza că CSUMB va fi convocat sâmbătă „undeva, între orele 11.00 şi 14.00”.
Prefectul a anunţat că multe dintre măsurile care vor fi aplicate vor fi „clarificate”.
„Avem şi o serie de întrebări, ştim că sunt multe întrebări legate de partea asta, se colectează întrebările şi vom avea mai multă claritate pe toate măsurile care se vor aplica”, a mai spus Stoica.
Oraşul Bucureşti se află în scenariul roşu, având o rată de incidenţă a cazurilor COVID-19 de 6,67 la mia de locuitori. Conform celor mai recente date transmise de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), de joi până vineri, în Capitală au fost raportate 1.286 infectări cu virusul SARS-CoV-2.
Ultimul bilanţ COVID-19 poate fi consultat integral pe Mediafax.ro.
Restricţii Bucureşti. Când intră în vigoare noile măsuri
Premierul Florin Cîţu a anunţat, vineri, că restricţiile prevăzute în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă intră în vigoare de duminică, 28 martie, din cauza timpului scurt de implementare.
„Astăzi (vineri – n.r.) se va publica hotărârea în Monitorul Oficial, însă, având în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziţie să se pregătească, am avut o discuţie cu domnul Arafat şi am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie”, a scris, pe Facebook, premierul Cîţu.
Guvernul a modificat, joi seara, lista restricţiilor care se impun automat în funcţie de incidenţa cazurilor de COVID-19 în localităţi.
Conform măsurilor decise la nivel naţional, Capitala se încadrează în măsurile pentru localităţile cu o incidenţă mai mare de 4 la mie:
- Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei fără restricţii, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20:00, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
- Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfăşurarea activităţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18:00 pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
- Suspendarea activităţii operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.