Noile state membre UE, afectate de un deficit de mână de lucru calificată - raport

Muncitorii din domeniul construcţiilor, arhitecţii şi inginerii sunt foarte căutaţi în Austria, dar şi în noile state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, afirmă Institutul pentru Studii Economice Internaţionale (WIIW), într-un raport privind situaţia economică în UE.

Urmărește
6 afișări
Imaginea articolului Noile state membre UE, afectate de un deficit de mână de lucru calificată - raport

Noile state membre UE, afectate de un deficit de mână de lucru calificată - raport

Potrivit WIIW, anumite ţări, precum România, au decis să revizuiască în creştere salariile pentru muncitorii specializaţi, decizie care riscă să agraveze tensiunile inflaţioniste.

Bucureştiul a lansat chiar şi un program de informare destinat muncitorilor români plecaţi în străinătate, pentru a-i determina să revină în ţară.

Bulgaria duce lipsă de informaticieni, bucătari şi ospătari în domeniul hotelir. Polonia şi Cehia caută medici, sudori şi mecanici, potrivit acestui studiu prezentat joi, la Viena.

România se confruntă cu o penurie de muncitori în domeniul textilelor, Slovacia şi Ungaria duc lipsă de ingineri electricieni, constructori de utilaje şi muncitori în sectorul automobilistic.

Potrivit lui Peter Havlik, director adjunct al WIIW, deficitul masiv de muncitori calificaţi în noile state membre ale Uniunii Europene constituie "o frână pentru creşterea economică" în aceste ţări.

"Aceste state recrutează astăzi muncitori din Kazahstan sau Vietnam. În România, chinezii sunt cei care lucrează în industria textilă", a adăugat Havlik.

Unul dintre sectoarele cele mai afectate de deficitul de muncitori specializaţi este cel al construcţiilor. În Bulgaria, locurile de muncă din acest sector s-au dublat în decurs de un an. Din cauza deficitului de muncitori, Polonia a fot nevoită să îşi suspende programul de dezvoltare a autostrăzilor, pentru care obţinuse finanţare europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici