Norica Nicolai, despre proteste: E posibil ca unele imagini să fie TRUCATE. Jandarmeria să dea toată filmarea

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a afirmat, vineri pentru MEDIAFAX, că este posibil ca mai multe imagini, care arată incidente violente la protestele din 10 august, să fie trucate. Aceasta a anunţat că solicită Jandarmeriei să pună întreaga filmare "pusă cap la cap" cu şirul evenimentelor.

Urmărește
1946 afișări
Imaginea articolului Norica Nicolai, despre proteste: E posibil ca unele imagini să fie TRUCATE. Jandarmeria să dea toată filmarea

Norica Nicolai, despre proteste: E posibil ca unele imagini să fie TRUCATE. Jandarmeria să dea toată filmarea

"Există posibilitatea ca o serie de imagini care au apărut public să fie trucate, în sensul că au fost preluate de la alte manifestări de acest tip. Este foarte greu să faci o analiză şi să vezi care imagini sunt de la mitingul de la Bucureşti, care de la Paris sau de la Hamburg. Reacţia jandarmilor este una în conformitate cu legea. De altfel, lacrimogene s-au folosit şi la alte proteste şi putem cita numeroase proteste în state civilizate, Franţa, Germania, Statele Unite, care nu au antrenat o reacţie atât de violentă, pentru că mie mi s-a părut că a încerca să implici până şi ONU în cercetarea faptelor de la Bucureşti înseamnă o supradimensionare a realităţii. Eu nu spun şi nu am să spun niciodată că cine a greşit şi a fost excesiv nu trebuie să răspundă, dar cred că în ultimele zile se încearcă conturarea unei imagini de exces a Jandarmeriei. Din punctul meu de vedere lucrurile nu stau aşa", a declarat eurodeputatul ALDE Norica Nicolai, vineri pentru MEDIAFAX.

Europarlamentarul ALDE a precizat că unele imagini pot fi de la alte proteste, însă intercalate cu cele de la mitingul din 10 august. Nicolai solicită Jandarmeriei Române să posteze pe site toată filmarea cu şirul evenimentelor, în cazul în care aceasta există.

"Pot fi foarte simplu, poţi să pui o poză de la un alt protest, cu o mulţime în spate. Cum a fost situaţia în Statele Unite. Deci ca să poţi să vezi dacă lucrurile au fost reale, trebuie să ai un desfăşurător al filmărilor pe toată perioada mitingului. De pildă, o imagine pe televiziuni eta de la un miting precedent, de anul trecut, pe care am văzut-o, dar după aceea s-a făcut precizarea că este de la acel miting. Putea crea impresia că violenţa este exercitată acum la acest miting. Chiar aş solicita Jandarmerie să pună pe site, dacă există o filmare pusă cap la cap a acestor mitinguri, pentru că este foarte bine. Atunci toată lumea ar putea fi lămurită şi n-ar exista nicio suspiciune cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Dacă există filmare a întregului miting pusă cap la cap, ar fi bine să o avem în totalitate pe site, din partea Jandarmeriei sau a celor care au filmat, pentru că altfel pot interpreta", a completat Norica Nicolai, pentru MEDIAFAX.

Reprezentanţii Jandarmeriei Română au postat, joi, pe pagina de Facebook a instituţiei, un filmuleţ de 11 minute, în care prezintă succesiunea "evenimentelor şi a agresiunilor repetate asupra forţelor de ordine" la mitingul de pe 10 august.

Tot pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române, a fost postată o înregistrare care arată "modul de intervenţie al forţelor de ordine publică din Uniunea Europeană şi Statele Unite, în situaţii de restabilire a ordinii de drept".

Jandarmii au intervenit în forţă, pe 10 august, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acţionat la protestul de vinerea trecută din Piaţa Victoriei, a anunţat Laurenţiu Cazan, cel care a comandat intervenţia forţelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri şi din alte regiuni ale ţării. Cazan, coordonatorul jandarmilor la mitingul din 10 august, a spus că îşi cere scuze faţă de persoanele care au suferit „în mod gratuit” în urma intervenţiei forţelor de ordine, acesta subliniind că nu a luat o decizie în privinţa unei demisii şi că nici nu are ce să-şi reproşeze.

Până în prezent, în dosarul protestelor din 10 august au fost înregistrate 211 de plângeri penale şi au fost audiate 92 de persoane. Parchetul General a anunţat că Secţia Militară a instituţiei a preluat ancheta privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, pentru a uni toate denunţurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere şi plângerile depuse împotriva ministrului de Interne şi a prefectului Capitalei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici