Norul de cenuşă de deasupra României va ieşi de pe teritoriul ţării miercuri

Norul de cenuşă emis de vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda, care a paralizat traficul aerian în Europa ajungând şi în România, va ieşi de pe teritoriul ţării miercuri seară, reprezentanţii Ministerului Mediului declarând că acesta nu a cauzat niciun fel de poluare.

Urmărește
46 afișări
Imaginea articolului Norul de cenuşă de deasupra României va ieşi de pe teritoriul ţării miercuri

Norul de cenuşă de deasupra României va ieşi de pe teritoriul ţării miercuri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din analizele datelor provenite din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului reiese că nu au existat depăşiri ale valorilor limită pentru posibilii agenţi poluanţi, astfel că putem spune că trecerea norului de cenuşă vulcanică pe deasupra României nu a afectat calitatea aerului", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Ioan Mircea Cotoşman.

Acesta a precizat că a fost analizată şi calitatea apei de ploaie căzută în ultimele ore în România, rezultatele preliminare ale analizelor arătând că nu a existat fenomenul de ploaie acidă.

"Caracterul acid al precipitaţiilor căzute în ultima perioadă nu a fost unul de o anvergură îngrijorătoare", a mai spus Cotoşman, precizând însă că mai multe detalii vor fi date publicităţii după finalizarea analizelor amănunţite de laborator.

"În acest moment putem spune că ploaia căzută a avut numai efecte benefice. Le este de mare folos agricultorilor şi, în plus, a mai curăţat praful din oraşe", a adăugat Cotoşman.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului a refuzat să dea detalii despre cel de-al doilea val de cenuşă vulcanică, despre care se ştie că se îndreaptă spre Europa, invocând lipsa unor informaţii oficiale primite de la Centrul Internaţional de Avertizare pentru Aviaţie privind cenuşa vulcanică, institut londonez care analizează traiectoria aerului conţinând cenuşă vulcanică.

"Prognozele nu pot fi făcute pe o perioadă mai mare de două zile. Din ce ştim până acum, în următoarele două zile nu vor fi probleme în România; cel actual va ieşi din spaţiul aerian românesc, iar cel de-al doilea val nu va ajunge deasupra României în mai puţin de două zile. Este tot ce ştim oficial", a spus Cotoşman.

Un al doilea val de cenuşă emisă de vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda se îndreaptă spre Europa, însă există şanse să evite România, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

"Este incorect să spunem al doilea nor, căci vulcanul Eyjafjallajokull emite neîncetat. Diferenţa este că cenuşa emisă în atmosferă este purtată din Islanda de curenţii de aer în trei direcţii, fie către nord, fie către vest, fie către sud-est, adică spre Europa", a spus Sandu.

Directorul ANM a arătat că date oficiale despre cel de-al doilea val de cenuşă vulcanică nu au apărut încă de la Centrul European cu atribuţii în domeniu, însă este deja o certitudine formarea şi traiectoria lui.

"Nu ştim exact pe unde va trece. Ştim doar că s-a format şi că este purtat de curenţii de aer către Europa", a mai spus Sandu.

Potrivit lui Sandu, acest al doilea val de cenuşă vulcanică va fi de dimensiuni mai mici decât cel care a paralizat zilele trecute transportul aerian în toată Europa, inclusiv în România şi va circula la o altitudine mai mică.

"Este de dimensiuni mai mici pentru că emisia a fost împărţită în trei de curenţii de aer din zona vulcanului şi, spre deosebire de cel de acum, care survola pământul la o altitudine de 6.000-7.000 de metri, este la 3.700-4.000 de metri. Nu ştim încă ce traiectorie va avea, aşteptăm prognozele din Marea Britanie", a mai spus Sandu.

Erupţia vulcanului activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull, din sudul Islandei, a generat, începând de joi, 15 aprilie, grave perturbări ale traficului aerian.

Spaţiul aerian românesc, închis sâmbătă din cauza norului de cenuşă, a fost redeschis de luni. Mai multe companii au anunţat că au anulat, marţi, unele curse către destinaţii interne şi externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici