Norvegia ridică la 15 ani limita de vârstă pentru reţelele sociale, pentru protejarea copiilor

Norvegia va impune o limită de vârstă minimă strictă de 15 ani pentru reţelele de socializare, în timp ce guvernul ţării îşi intensifică măsurile împotriva marilor companii de tehnologie, despre care oficialii spun că „se luptă cu creierul copiilor mici”, potrivit The Guardian.

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului Norvegia ridică la 15 ani limita de vârstă pentru reţelele sociale, pentru protejarea copiilor

Norvegia ridică la 15 ani limita de vârstă pentru reţelele sociale, pentru protejarea copiilor

Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, a recunoscut că va fi „o luptă grea”, dar a declarat că politicienii trebuie să intervină pentru a proteja copiii de „puterea algoritmilor”.

Ţara scandinavă are deja în vigoare o limită minimă de vârstă de 13 ani pentru platformele social media. În ciuda acestui fapt, mai mult de jumătate dintre copiii în vârstă de nouă ani, 58% dintre copiii în vârstă de 10 ani şi 72% dintre copiii în vârstă de 11 ani sunt prezenţi pe reţelele sociale, potrivit unei cercetări realizate de autoritatea norvegiană pentru mass-media.

Guvernul s-a angajat să introducă mai multe măsuri de protecţie pentru a împiedica copiii să ocolească restricţiile de vârstă - inclusiv modificarea Legii privind datele cu caracter personal, astfel încât doar utilizatorii cu vârste de peste 15 ani să poată accepta ca platforma să le gestioneze datele cu caracter personal, şi dezvoltarea unei bariere de verificare a vârstei pe reţelele de socializare.

„Copiii trebuie să fie protejaţi de conţinutul dăunător din social media. Aceştia sunt giganţi mari ai tehnologiei care se confruntă cu creierele copiilor mici. Ştim că aceasta este o luptă dificilă, deoarece există forţe puternice aici, dar este, de asemenea, un context în care este nevoie de politică”, a declarat miercuri premierul Norvegiei.

Deşi a spus că înţelege că reţelele de socializare le-ar putea oferi copiilor o comunitate, prim-ministrul a adăugat că exprimarea de sine a celor mici nu ar trebui să fie în puterea algoritmilor. „Dimpotrivă, vă poate face să deveniţi mai singuri şi pacificaţi, deoarece totul se întâmplă atât de repede pe acest ecran”, a declarat el.

Ministrul norvegian pentru copii şi familii, Kjersti Toppe, care s-a întâlnit la Stavanger cu părinţii care militează pentru o reglementare online mai strictă pentru copii, a declarat că măsura este, de asemenea, menită să ajute părinţii. „Este vorba, de asemenea, despre a oferi părinţilor siguranţa de a spune nu. Ştim că mulţi oameni îşi doresc cu adevărat să spună nu, dar nu simt că pot”.

Ea a spus că guvernul investighează metode de aplicare a unor astfel de restricţii care să nu intervină asupra drepturilor omului, cum ar fi cererea unui cont bancar pentru a accesa reţelele.

Australia a anunţat, de asemenea, o interdicţie privind reţelele sociale pentru adolescenţii şi copiii mai mici, afirmând că va bloca accesul copiilor la reţelele sociale şi la alte platforme digitale. Limita de vârstă nu a fost încă stabilită, dar este probabil să fie între 14 şi 16 ani.

Franţa testează o interdicţie privind telefoanele mobile la şcoală pentru elevii cu vârsta de până la 15 ani. În caz de succes, aceasta ar putea fi introdusă la nivel naţional începând din ianuarie 2025.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici