- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nou test pentru depistarea tuberculozei în ţările sărace
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat lansarea unui nou test de depistare a tuberculozei rezistente la medicamente, care va permite îmbunătăţirea rezultatelor în lupta împotriva acestei maladii în ţările în curs de dezvoltare.
Nou test pentru depistarea tuberculozei în ţările sărace
Testul, care constă în examinarea ADN-ului din saliva bolnavilor, permite diagnosticarea maladiei în doar două zile faţă de două până la trei luni cât durează testele actuale, a explicat directorul serviciului de luptă împotriva tuberculozei din cadrul OMS, Mario Raviglione.
"Este vorba de o revoluţie majoră în lupta împotriva tuberculozei", a spus acesta în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc la Geneva.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Faptul că testele actuale durează atât de mult înseamnă că bolnavul are timp să infecteze persoanele din anturajul său.
Anual, aproape 9 milioane de persoane din lumea întreagă dezvoltă boala şi peste 1,5 milioane mor din acest motiv. Aproape o jumătate de milion de pacienţi suferă de o formă multirezistentă la medicamente, anual decedând din această cauză aproximativ 130.000 de persoane.
Din cauza lipsei infrastructurii din numeroase ţări, doar 2% dintre cazurile multirezistente sunt depistate şi tratate.
Cu o finanţare de 26,1 milioane de dolari de la UNITAID - o organizaţie internaţională care facilitează cumpărarea de medicamente, însărcinată cu administrarea fondurilor provenind de la taxa internaţională pe biletele de avion, OMS va lansa un program care să permită depistarea a 15% dintre cazuri în următorii patru ani.
Depistarea va permite furnizarea unui tratament potrivit bolnavilor, având în vedere că 70% dintre aceştia au şansa de a scăpa de maladie, potrivit OMS.
Programul vizează 16 ţări atinse în mod deosebit de forma multirezistentă, majoritatea din Africa şi fosta URSS. Primii care ar putea beneficia de acest test, în următoarele trei luni, sunt cei din Lesotho.
Noul test costă aproximativ 15 dolari pe bolnav, taxă care include şi costurile de laborator, faţă de 30 de dolari cât costă cele actuale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO