- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.06.2013, 16:46)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NOUA CONSTITUŢIE: Reţinerea maxim posibilă de 24 ore rămâne în vigoare, cercetarea şi judecarea se fac de regulă în libertate
Comisia pentru revizuirea Constituţiei a menţinut, marţi, actualele prevederi privind reţinerea maximă de 24 de ore a persoanelor, iar în cazul arestării preventive a fost introdusă noţiunea că cercetarea şi judecarea cauzelor penale se face de regulă fără privarea de libertate a persoanei.
Urmărește
617 afișări
NOUA CONSTITUŢIE: Reţinerea maxim posibilă de 24 ore rămâne în vigoare, cercetarea şi judecarea se fac de regulă în libertate (Imagine: Shutterstock)
"Cercetarea şi judecarea în procesul penal se face fără privarea de libertate. În mod excepţional şi motivat arestarea preventivă se dispune de judecător în condiţiile legii şi numai în cursul procesului penal", prevede amendamentul adoptat cu 18 voturi "pentru" şi 2 abţineri în cazul articolului 23, aliniatul 4 din Constituţie.
În forma actuală a Legii fundamentale se precizează că "arestarea preventivă se dispune de judecător şi numai în cursul procesului penal".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
De asemenea, la nivelul comisiei de revizuire a Constituţiei a fost menţinută prevederea conform căreia "reţinerea nu poate depăşi 24 de ore".
Membrii comisiei de revizuire au adoptat şi un amendament propus de Forumul Constituţional prin care autorităţile sunt obligate să prezinte motivele "conducerii administrative" în mod similar cu situaţia reţinerii sau arestării.
"Celui condus administrativ, reţinut sau arestat i se aduc de îndată la cunoştinţă, în limba pe care o înţelege, motivele conducerii adminstrative, ale reţinerii sau ale arestării, iar învinuirea, în cel mai scurt termen; învinuirea se aduce la cunoştinţă numai în prezenţa unui avocat, ales sau numit din oficiu", prevede amendamentul adoptat în comisie.
În forma actuală, aducerea la cunoştinţă a motivelor din partea organelor statelor este prevăzută doar în cazul reţinerii sau arestării: "celui reţinut sau arestat i se aduc de îndată la cunoştinţă, în limba pe care o înţelege, motivele reţinerii sau ale arestării, iar învinuirea, în cel mai scurt termen; învinuirea se aduce la cunoştinţă numai în prezenţa unui avocat, ales sau numit din oficiu".
De asemenea, membrii comisiei parlamentare au adoptat un amendament propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu prin care sunt completate actualele prevederi ale Constituţiei prin introducerea unui nou alineat la articolul 23: "Este interzisă folosirea probelor obţinute în mod ilegal".
În plus, un alt amendament propus de Forumul Constituţional şi adoptat introduce dreptul părţilor în cadrul unui proces de a beneficia de timpul necesar pregătirii apărării.
Astfel, articolul 24, alineatul 2 va prevedea că "în tot cursul procesului, părţile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu şi de a dispune de timpul şi înlesnirile necesare pentru pregătirea apărării", spre deosebire de actuala formă a Constituţiei: "În tot cursul procesului, părţile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu".
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe