Video Nouă "elevi canini" se antrenează la Sinaia (Video: Jandarmeria - Centrul Montan Sinaia)

Şapte ciobăneşti germani şi doi labradori se şcolesc la Sinaia cu un instructor francez de la Jandarmeria din Gramat, pentru salvarea victimelor din avalanşe, iar vineri îi aşteaptă examenul de absolvire.

Urmărește
210 afișări

Cei nouă elevi, veniţi din şase judeţe ale ţării, au ajuns la al doilea modul de pregătire în situaţii de avalanşă. Ei latră, se lasă mângâiaţi şi primesc recompense dacă sunt eficienţi.

Este vorba despre un stagiu chinologic, de pregătire a nouă echipe jandarm-câine salvator, din cadrul structurilor de jandarmerie montană din ţară.

Primul modul de pregătire a celor nouă echipe s-a desfăşurat în luna februarie 2008, reprezentând o premieră în România în ceea ce priveşte salvarea victimelor din avalanşe.

Al doilea modul a început în 22 februarie, la Centrul Montan de Jandarmi Sinaia şi se încheie vineri, cu susţinerea unui examen de evaluare a celor nouă echipe.

Scopul pregătirii este îmbunătăţirea tehnicii de acţiune a echipelor formate din câini şi jandarmi montani, dar şi sensibilizarea animalelor în căutarea persoanelor surprinse de avalanşă şi descoperirea rapidă a acestora.

Câine specializat în salvarea victimelor avalanşelor

Stagiul este coordonat de instructorul francez Jean-Paul Ramond, de la Centrul Naţional de Pregătire Chinologică al Jandarmeriei Franceze la Gramat, specializat în situaţii de avalanşă.

Cei nouă elevi patrupezi - Lap, Fet, Febad, Lasa, Faya, Laca, Gah şi Fav - provin din şase judeţe ale ţării unde există structuri ale Jandarmeriei Montane: Caraş-Severin, Alba, Bacău, Suceava, Braşov şi Maramureş.

Câinii sunt pregătiţi să le dea jandarmilor indicii clare despre locul în care s-ar găsi victima şi pot rezista la temperaturi de până la -30 de grade Celsius.

Echipele chinologice au desfăşurat, marţi, în poligonul de pregătire din apropiere de Azuga, o serie de exerciţii demonstrative de căutare a victimelor îngropate de zăpadă.

Iglu-uri din zăpadă

Jandarmii au construit iglu-uri din zăpadă, unde au ascuns diverse obiecte impregnate cu miros uman, câinii fiind ţinuţi deoparte până după ascunderea acestora.

Ulterior, echipele chinologice au căutat obiectele ascunse, câinii reuşind de fiecare dată să le găsească.

Potrivit lui Jean-Paul Ramond, este esenţială legătura dintre jandarm şi câinele salvator. Primul trebuie să-l motiveze pe cel din urmă, atât în timpul instruirii, cât şi în timpul situaţiilor reale de căutare a victimelor, pentru ca echipa să funcţioneze.

Câine salvator

Comandantul Centrului Montan de la Sinaia, colonelul Dumitru Chiriţă, a explicat că doi dintre câini au participat la acţiunile de căutare a turistei din Bucureşti care a murit, la începutul lunii februarie, într-o avalanşă în Munţii Baiului din Bucegi.

În ceea ce priveşte centrul de jandarmi montani de la Sinaia, colonelul Chiriţă a precizat că acesta este cel mai mare de acest tip din Europa, deoarece poate pregăti 75 de cursanţi pe serie.

Jandarmi montani

Centrul poate pregăti atât cursanţi din cadrul Jandarmeriei, cât şi din alte structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, privind tehnici montane de intervenţie. Unitatea Militară şi centrul au fost înfiinţate în 2004, iar lucrările de renovare la clădirea unde funcţionează acesta (construită în 1932) au durat aproximativ trei ani.

Potrivit lui Chiriţă, sezonul de intervenţii pentru jandarmii montani nu s-a încheiat şi nu se încheie niciodată, atâta vreme cât turiştii veniţi pe Valea Prahovei se aventurează pe munte.

(Material realizat de Ioana Burtea; social@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici