Noua listă de medicamente compensate şi gratuite, în vigoare de marţi

Noua listă de medicamente de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate intră în vigoare în 15 iulie, în respectivele documente fiind incluse peste o mie de denumiri comerciale.

Urmărește
6838 afișări
Imaginea articolului Noua listă de medicamente compensate şi gratuite, în vigoare de marţi

Noua listă de medicamente compensate şi gratuite, în vigoare de marţi (Imagine: Mediafax Foto)

Executivul a aprobat, în şedinţa din 9 iulie, noua listă de medicamente compensate şi gratuite. Noua listă a medicamentelor compensate va intra în vigoare la 15 iulie şi va conduce la o reducere a preţurilor cuprinsă între 5-12%, în funcţie de valoarea medicamentelor, anunţa atunci premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că prin revizuirea listei a urmărit creşterea accesului echitabil al pacienţilor la medicamente cu sau fără contribuţie personală, monitorizarea mai eficientă a prescripţiilor medicale prin introducerea de protocoale terapeutice pentru afecţiunile cu impact major asupra stării de sănătate a populaţiei, cât şi creşterea calităţii tratamentului şi scăderea costurilor aferente spitalizării.

Ca şi până acum, lista cuprinde denumirile comune internaţionale şi este alcătuită din sublistele A, B şi C, a explicat demnitarul.

Sublista A conţine medicamente de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 90 la sută din preţul de referinţă. Noua listă A are 156 de denumiri comune internaţionale (DCI) , faţă de 119 câte conţinea până la adoptarea Hotărârii de Guvern. Este vorba de o creştere de 37 de DCI.

Fiecare grupă terapeutică (sistem digestiv, cardiovascular, respirator, muscular, nervos, urogenital, organe de simt, medicamente antiinfectioase, dermatologice) a beneficiat de introducerea unor DCI noi.

Sublista B conţine medicamente de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 50 la sută din preţul de referinţă şi este formată preponderent din medicamente originale, la care se adaugă şi unele generice. Noua listă va avea 216 DCI, faţă de 148 câte erau până acum, în creştere 58.

"Şi în cadrul acestei liste, fiecare grupă terapeutică (sistem digestiv, cardiovascular, respirator, muscular, nervos, urogenital, organe de simt, medicamente antiinfectioase, oncologice etc.) a beneficiat de introducerea unor DCI noi", a mai spus ministrul.

Sublista C este alcătuită din medicamente pentru boli cronice, în regim de compensare sută la sută pentru asiguraţi şi pacienţii înscrişi în programele naţionale de sănătate. Aceasta are trei secţiuni - C1, C2 şi C3 .

Secţiunea C1 cuprinde DCI de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli cronice, în regim de compensare sută la sută din preţul de referinţă. Creşterea numărului de medicamente nou introduse pe această listă oscilează între 30 şi 80 la sută, în funcţie de afecţiune.

Secţiunea C2 cuprinde DCI corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc în regim de compensare sută la sută din preţul de decontare. Numărul de medicamente nou introduse pe această sublistă oscilează între 40 şi 125 la sută, în funcţie de afecţiune.

"Secţiunea C3 este o listă care ar putea fi numită lista socială, pentru că în ea sunt incluse medicamentele compensate sută la sută din preţul de referinţă de care beneficiază copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 ani dacă sunt elevi, studenţi sau ucenici şi nu realizează venituri, precum şi gravide şi lehuze, în tratamentul ambulatoriu", a explicat ministrul Sănătăţii.

Pentru medicamentele corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în secţiunea C2 din lista C există mai multe situaţii privind eliberarea. Astfel, cele care se elibereză prin farmaciile cu circuit deschis în cadrul programelor naţionale de sănătate se suportă la nivelul preţului de decontare. Dacă se utilizează în unităţi sanitare cu paturi, pe perioada spitalizării pentru tratamentul specific al bolnavilor, precum şi pentru bolnavii cuprinşi în programele naţionale de sănătate, se suportă la un preţ care nu poate depăşi preţul de decontare.

Prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în secţiunea C2 din sublista C se realizează în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 357/2008 pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate în anul 2008, cu modificările şi completările ulterioare şi a normelor tehnice de realizare a acestora.

Totodată, prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în sublistele A, B şi secţiunile C1 şi C3 din sublista C se realizează în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2008, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 324/2008, cu modificările şi completările ulterioare şi a normelor metodologice de aplicare ale acesteia.

În aplicarea Hotărârii de Guvern, Ministerul Sănătăţii Publice şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate aprobă, prin ordin comun, protocoale terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale cuprinse în listă şi norme metodologice privind implementarea acestora.

Lista medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale cuprinse în sublista C secţiunea C2, care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, precum şi preţul de decontare al acestora se aprobă prin ordin al ministrului Sănătăţii Publice, care va intra în vigoare la data de 15 iulie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici