Nouă membri ai grupării specializate în fraude pe internet şi destructurată în Vâlcea, arestaţi

Nouă din cele 23 de persoane ridicate în urma mai multor descinderi făcute în Vâlcea, Olt şi Sibiu, fiind suspectate de fraude pe internet cu un prejudiciu de peste 100.000 de euro, au fost arestate preventiv, miercuri, dsub acuzaţia de infracţiuni prin sisteme informatice.

Urmărește
49 afișări

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Vâlcea, magistraţii au admis propunerea procurorilor şi au dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru 29 de zile în cazul a nouă persoane, celelalte fiind cercetate în libertate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia Tribunalului Vâlcea poate fi atacată de către avocaţi, iar recursul se va judeca la Curtea de Apel Piteşti.

"S-au emis mandatele de arestare preventivă pentru fiecare dintre inculpaţi pe o perioadă de 29 de zile, iar cei nouă au fost încarceraţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Vâlcea. Măsura poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare", a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vâlcea, judecător Mariana Varga.

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au făcut, marţi, 28 de percheziţii în judeţele Vâlcea, Olt şi Sibiu, destructurând o grupare infracţională specializată în fraude prin internet, care a provocat un prejudiciu de peste 100.000 de euro.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au dus la audieri 23 persoane care făceau parte din grupare.

De asemenea, procurorii DIICOT au instituit consemn la punctele de frontieră faţă de cinci suspecţi care nu au fost găsiţi în timpul percheziţiilor.

În acest caz, au fost identificate o sută de părţi vătămate, cetăţeni străini.

"Suspecţii accesau site-uri specializate în tranzacţii on-line, oferind spre vânzare bunuri pe care în realitate nu le deţineau. De regulă, accesul la aceste site-uri se făcea prin crearea de conturi de utilizator, folosind datele de înregistrare ale altor persoane ori date ale cardurilor bancare aparţinând acestora. Astfel se realiza disimularea identităţii şi se crea percepţia eronată cu privire la activitatea de utilizator legitim. Victimele erau determinate prin manopere de inducere în eroare să transfere diferite sume cu titlu de preţ al bunului oferit spre vânzare, garanţie sau taxe de livrare sau asigurare.Valoarea totală a prejudiciului creat depăşeşte suma de 100.000 de euro, fiind identificate o sută de părţi vătămate, cetăţeni străini", se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

În cadrul acţiunii, autorităţile au confiscat 21 de laptopuri, 53 de telefoane mobile, două unităţi centrale, 13 hard-disk-uri, cinci modemuri, 39 de cartele SIM, opt card-uri, 14 memory stick-uri, 500 de CD-uri şi DVD-uri, 800 de lei, peste 800 de euro, 3.000 de forinţi, două grame de cannabis, trei acte de identitate false, un permis de conducere fals şi o bancnotă de 100 de lei contrafăcută.

Majoritatea unităţilor centrale şi laptop-urilor erau conectate la internet, unii dintre posesorii acestora fiind prinşi chiar în momentul în care efectuau activităţi ilegale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici