Nouă persoane care traficau migranţi au fost reţinute. Gruparea era sprijinită de poliţişti

Nouă persoane care făceau parte dintr-o grupare care se ocupa cu traficul de migranţi au fost reţinute pentru 24 de ore. Reprezentanţii reţelei sunt bănuiţi că plăteau poliţişti de frontieră de la Nădlac pentru a nu controla maşinile în care se aflau migranţii, susţine DIICOT.

Urmărește
1700 afișări
Imaginea articolului Nouă persoane care traficau migranţi au fost reţinute. Gruparea era sprijinită de poliţişti

Nouă persoane care traficau migranţi au fost reţinute. Gruparea era sprijinită de poliţişti

Au fost reţinuţi, potrivit DIICOT, Istrate Timiş, Cristian Burfete, Robert Iulian Ştefanache, Cristian Mihali, Vasile Şerezan, Ilie Daniel Mihali, Ştefan Grec, Iulian Dumitru Şteţco şi Petrea Grec, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Grupul a fost constituit începând cu luna martie 2017 până la sfârşitul lunii iunie 2017 de către cetăţeanul pakistanez Ahmad Khan Saeed şi Istrate Timiş, împreună cu suspectul B. L. V., în calitate de membru executant.

Din cercetări a rezultat că membrii grupului au acţionat coordonat pentru transportul migranţilor pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru – România – Ungaria – Austria – Germania/Italia/Slovenia.

Procurorii arată că în perioada februarie - aprilie 2017, grupul a îndrumat, transportat, transferat şi adăpostit, contra unor sume de bani, mai mulţi cetăţeni străini pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României.

Astfel, în perioada 19-21 aprilie 2017, membrii grupului infracţional organizat au transportat, transferat şi adăpostit pe raza judeţelor Timiş şi Arad cel puţin 111 persoane – cetăţeni străini, pe care urmau s-ăi ajute să treacă frontiera.

În 21 aprilie 2017, la punctul de frontieră Nădlac II, poliţiştii i-au găsit pe cei 111 cetăţeni irakieni, sirieni, afgani, indeni şi pakistanezi într-un TIR care urma să iasă din România către Ungaria şi apoi Austria. - în marea lor majoritate, intraţi anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil).

”Probatoriul administrat în cauză a evidenţiat că grupul infracţional organizat iniţiat şi constituit în scopul comiterii de infracţiuni de trafic de migranţi este sprijinit de către lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac şi care în baza unei înţelegeri anterioare cu liderii grupului infracţional organizat permit trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României către Ungaria a autovehiculelor/tir-urilor (în interiorul cărora se află persoane – cetăţeni străini – care doresc să ajungă ilegal în spaţiul Schengen). A mai rezultat că lucrători de poliţie din cadrul cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac au acceptat din partea liderilor grupului infracţional organizat promisiunea primirii unor sume de bani/primirea unor sume de bani, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu”, arată DIICOT.

Există suspiciuni că liderii grupării au promis şi dat bani lucrătorilor de poliţie de la Nădlac pentru a nu controla mijloacele de transport în care erau cetăţeni străini.

”În realizarea scopului grupului infracţional organizat astfel constituit şi organizat pe teritoriul României, au fost comise 14 infracţiuni de trafic de migranţi şi respectiv 6 infracţiuni de complicitate la infracţiunea de trafic de migranţi de către membrii grupului infracţional organizat, precum şi de către membrii care au sprijinit acest grup infracţional organizat, sub forme diferite de participaţie penală, prin modalităţi alternative de îndrumare, călăuzire, transportare, transferare a migranţilor, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României şi în vederea obţinerii direct sau indirect de foloase patrimoniale”, adaugă DIICOT.

La data de 9 aprilie 2018, procurorii DIICOT au făcut 18 percheziţii domiciliare în judeţele Maramureş, Arad, Timiş şi Bihor.

De asemenea, în Austria au fost făcute cinci percheziţii domiciliare, cetăţeanul pakistanez Ahmad Khan Saeed fiind arestat.

Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Faţă de inculpatul Ioan Dacian Bozga procurorii DIICOT au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti.

Pentru destructurarea grupului infracţional organizat s-a constituit o echipă comună de anchetă între autorităţile judiciare din Romania, Austria şi Slovenia.

Activităţile au fost coordonate în cadrul unui centru de comandă realizat la nivelul Eurojust. Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust. Activităţile investigative au beneficiat de sprijinul EUROPOL. Activităţile s-au desfăşurat cu sprjinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, precum şi al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici