Nouă persoane din Strehaia, reţinute în urma descinderilor privind o evaziune fiscală de 20 mil. euro

Nouă persoane din Strehaia, judeţul Mehedinţi, au fost reţinute până prezent de DIICOT, în urma descinderilor de duminică privind evaziunea fiscală şi spălarea de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 20 de milioane de euro.

Urmărește
830 afișări
Imaginea articolului Nouă persoane din Strehaia, reţinute în urma descinderilor privind o evaziune fiscală de 20 mil. euro

Nouă persoane din Strehaia, reţinute în urma descinderilor privind o evaziune fiscală de 20 mil. euro (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax foto)

Potrivit şefului SCCO Mehedinţi, subcomisar Petri Althamer, în urma audierilor, procurorul DIICOT a emis ordonanaţe de reţinere pe numele a nouă persoane din Strehaia, pentru formare de grup infracţional organizat, spălare de bani, fals, uz fals, evaziune fiscală şi încasări ilegale de TVA.

Între cele nouă persoane se află administratori ai unor firme de tip "fantomă", şoferi, precum şi contabila unei societăţi.

Avocatul celor nouă, Narcis Bordea, a declarat că la audieri clienţii săi au spus că afacerile lor sunt legale.

"Procurorii susţin că este vorba despre facturi fictive, de fapt s-ar fi emis facturi, dar nu s-ar fi făcut acele tranzacţii cu marfa respectivă, fier vechi. Firmele implicate în dosar sunt din Mehedinţi , Hunedoara, Deva şi Piteşti", a spus Bordea.

El a precizat că luni urmează să se stabilească dacă cele nouă persoane reţinute vor primi mandate de arestare pentru 29 de zile.

De asemenea, subcomisarul Petri Althamer a spus că audierile continuă şi la această oră, urmând ca în faţa procurorului să ajungă zece persoane din Hunedoara, trei din Timiş, patru din Cluj, şase din Strehaia şi una din Piteşti.

În urma celor 30 de percheziţii au fost ridicare înscrisuri ale societăţilor de tip "fantomă", peste 200.000 de lei, cinci maşini de lux, trei seifuri şi două arme de foc.

Anchetatorii au făcut, duminică, 30 de percheziţii domiciliare - 13 în localitatea Strehaia, nouă în judeţul Hunedoara, patru în municipiul Cluj, trei în municipiul Timişoara şi una în judetul Argeş - la membrii unui grup infracţional suspectaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Liderii grupării, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societăţi comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, se mai arăta în comunicatul DIICOT.

În acest scop, membrii grupării au înfiinţat cinci societăţi comerciale tip "fantomă", cu sediul în localitatea Strehaia, "acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activităţii infracţionale", a pecizat DIICOT.

Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operaţiuni erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de către cei doi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării.

"Cu titlu de exemplu, numai pentru cinci dintre societăţile comerciale atrase de către învinuiţi s-au facturat mărfuri şi servicii în valoare totală de 26.400.000 lei (6 milioane de euro), sumă ridicată în numerar de către învinuiţii Mihai Ion şi Mihai Fănel Daniel, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 2.400.000 de euro", se mai arată în comunicatul DIICOT.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat până în acest moment la 20 de milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, zece persoane din judeţul Hunedoara au fost ridicate şi duse la audieri, în urma a nouă percheziţii domiciliare - opt în municipiul Hunedoara şi una în Deva.

Conform surselor citate, procurorii i-au ridicat pe Nicolae Hudema (Deva), Ioan Gabriel Tomuţă, Constantin Sîrbu Daniel, Andrei Cândac, Vasile Chiru, Cornelius Silvan Toma, Petrică Toma, Marius Barticel, Bogdan Ştefan Ghide şi Gheorghe Uscatu.

Uscatu a fost finanţatorul echipei de fotbal Corvinul din Hunedoara şi, potrivit surselor citate, a fost implicat în mai multe scandaluri legate de colectarea şi comercializarea fierului vechi.

Sursele citate afirmă că o parte dintre persoanele ridicate au avut legături şi cu mafia fierului vechi cercetată în dosarul Hidra, fiind vorba de Petrică Toma, de fiul acestuia Silvan Toma, şi Barticel Marius.

Silvan Toma este actualul finanţator al echipei de fotbal din Hunedoara - FC Hunedoara (fosta Corvinul).

Petrică Toma, fost comisar şef la Garda Financiară, este proprietarul Hotelului Roman din Herculane.

De asemenea, anchetatorii au descins la locuinţa din Argeş a omului de afaceri Cătălin Spătaru, însă nu l-au găsit acasă, fiind ridicate totuşi mai multe înscrisuri şi documente.

Surse judiciare spun că omul de afaceri Cătălin Spătaru ar fi părăsit deja România, însă acesta nu a fost dat deocamdată în urmărire generală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici