Nouă persoane, reţinute pentru infracţiuni informatice cu prejudiciu de peste şase milioane de euro
Procurorii din cadrul serviciului teritorial DIICOT Ploieşti au reţinut, miercuri seară, şi vor cere arestarea preventivă a nouă persoane acuzate de infracţiuni informatice într-un dosar instrumentat de anchetatorii români în colaborare cu ofiţeri ai Secret Service şi FBI, au declarat pentru MEDIAFAX surse din cadrul DIICOT Ploieşti.
Conform surselor citate, în cursul zilei de miercuri, 14 suspecţi au fost duşi la audieri, în urma a 15 descinderi care au avut loc în Bucureşti şi în şapte judeţe, cinci dintre cei audiaţi fiind cercetaţi în stare de libertate.
Percheziţiile procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au avut loc la şase adrese din Bucureşti, trei din municipiul Constanţa, precum şi în Sinaia, Piteşti, Brăila, Craiova, Sibiu şi comuna Fintea din judeţul Dâmboviţa, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice.
În această cauză, procurorii DIICOT fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, în scopul obţinerii de date informatice, prin încălcarea măsurilor de securitate, deţinerea fără drept a unor programe informatice şi cauzarea unor prejudicii materiale prin introducerea de date informatice în scopul obţinerii de mijloace materiale.
Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2010 – aprilie 2012, Alexandru Ghica şi persoana 1 au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat alte 11 persoane, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin accesarea fără drept a unor sisteme informatice, prin încălcarea măsurilor de securitate.
„Învinuiţii au obţinut, prin intermediul unor aplicaţii informatice puse la dispoziţie de către învinuitul Ene Alin Gabriel, date informatice – ip-uri, user, parola, ale unor conturi de SIP şi VOIP, pe care le-au utilizat ulterior pentru a apela numere cu suprataxă din străinătate (Marea Britanie, Germania, Spania, Taiwan, Sierra Leone etc), obţinând un procent de 10-15% din valoarea apelurilor pe minut”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
Un alt membru al grupării, Ene Gabriel, este acuzat că a perturbat grav, fără drept, funcţionarea unui site oficial, pe care l-a accesat ilegal, redirecţionând clienţii care accesau site-ul către o aplicaţie pirat şi ulterior către o pagină contrafăcută. Totodată, procurorii îi acuză pe Petru Etcu şi Eugen George Ghiţă că, în perioada septembrie 2011 – aprilie 2012, au postat pe site-uri specializate din Statele Unite ale Americii anunţuri de vânzare a unor autoturisme de lux, solicitând potenţialilor clienţi fie un avans din preţ, fie datele unor conturi sau carduri bancare. „Datele astfel obţinute au fost utilizate în mod fraudulos pentru transferul unor sume substanţiale de bani din contul titularilor în conturile învinuiţilor”, au precizat procurorii.
Valoarea prejudiciului cauzat de membrii grupării infracţionale depăşeşte suma de şase milioane de euro.