- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.12.2019, 10:44)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nouă platformă care măsoară calitatea aerului în Bucureşti: Unde sunt amplasaţi cei 10 senzori
Platforma aerlive.ro, care măsoară calitatea aerului în Bucureşti cu ajutorul a 10 senzori amplasaţi în mai multe puncte din Capitală, a fost lansată recent de mai multe organizaţii de profil. Datele obţinute până în prezent arată impactul negativ al aerului poluat asupra sănătăţii bucureştenilor.
Urmărește
1581 afișări
Nouă platformă care măsoară calitatea aerului în Bucureşti: Unde sunt amplasaţi cei 10 senzori
Începând de joi, 12 decembrie, bucureştenii pot consulta platforma care măsoară calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasaţi în puncte esenţiale ale Capitalei.
„Platforma îşi propune pentru 2020 să ajungă la cel puţin 50 de senzori integraţi. În urma măsurătorilor realizate în perioada 13 August – 3 Decembrie, concentraţia medie zilnică de PM10 a depăşit limitele zilnice europene impuse cu privire la calitatea aerului de 40 ori, cumulat, la toate staţiile de monitorizare. Cele mai multe depăşiri - 11 zile - au fost înregistrate la staţia Calea Moşilor, iar cea mai mare depăşire a limitei a fost înregistrată la staţia Piaţa Sudului, staţia măsurând o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3)”, se arată într-un comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
Potrivit lui Ştefan Voinea, expert de la Observatorul Român de Sănătate (organizaţie parteneră a proiectului), datele obţinute prin intermediul platformei aerlive.ro sunt un nou semnal de alarmă cu privire la impactul negativ pe care aerul poluat îl are asupra sănătăţii.
„Peste 25.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului, iar majoritatea acestora sunt din Bucureşti, conform Agenţiei Europene a Mediului. Poluarea este responsabilă pentru o treime din cazurile de cancer la plămâni, iar copiii sunt cei mai afectaţi. Expunerea la particulele toxice generate de traficul auto afectează inima, plămânii şi creierul copiilor, ducând la astm, alergii şi funcţionare cerebrală redusă”, a explicat Ştefan Voinea, în acelaşi comunicat de presă.
Datele obţinute de la cei zece senzori sunt transpuse într-un Indicator de Calitatea Aerului (ICA), desemnat de staţia care înregistrează cele mai mari depăşiri, la nivelul oraşului.
ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 şi >100 şi, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă.
„În perioada următoare ICA va fi format din măsurătorile înregistrate pentru pulberile în suspensie PM 2.5 şi PM10, iar după o perioadă de testare va încorpora şi datele pentru gaze măsurate: monoxid de carbon CO, dioxid de azot NO2 şi dioxid de sulf SO2”, se mai arată în comunicat.
Platforma se găseşte online, în varianta beta, până la 1 martie 2020, timp în care vor fi sa derulate, în continuare, teste.
Senzorii utilizaţi în cadrul aerlive.ro se numesc uRADMonitor Industrial, au un design compact şi capabilitatea de a transmite date, în timp real, la distanţe mari de până la 8 km în mediul urban. Staţiile sunt produse de compania timisoreană Magnasci şi sunt instalate în peste 1500 locaţii în toată lumea. Datele înregistrate pot fi vizualizate sub forma de medii orare şi zilnice.
Cifrele oficiale comunicate prin sistemul de Monitorizare a Calităţii Aerului arată că limitele nivelului de poluare din Capitală au fost depăşite pentru acest an. În acelaşi timp, Greenpeace România arată că sistemul de monitorizare funcţionează cu sincope majore, situaţie recunoscută de autorităţi.
Pentru anumite zile din 2019, potrivit datelor publicate prin sistemul de monitorizare – gestionat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – valorile de poluare au fost aproape duble faţă de limita admisă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Inovaţie la Cluj: O echipă de liceeni a inventat senzorul care îşi schimbă culoarea în funcţie de calitatea aerului - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe