Noua procedură de promovare a judecătorilor la ICCJ, publicată în Monitorul Oficial

Noua procedură de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial, astfel că magistraţii care au o vechime de 15 ani şi care au cel puţin grad de curte de apel de trei ani se vor putea înscrie la concursul pentru anul viitor.

Urmărește
127 afișări
Imaginea articolului Noua procedură de promovare a judecătorilor la ICCJ, publicată în Monitorul Oficial

Noua procedură de promovare a judecătorilor la ICCJ, publicată în Monitorul Oficial (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Potrivit modificărilor aduse Legii 303/2004 privind statutul magistratului, publicate în Monitorul Oficial numărul 837/12 decembrie 2012, pot participa la concursul de promovare în funcţia de judecător la ICCJ judecătorii şi procurorii care au cel puţin gradul de curte de apel sau de parchet de curte de apel, care au îndeplinit efectiv cel puţin trei ani funcţia de magistrat la curtea de apel ori la Parchetul de pe lângă instanţa supremă, au obţinut calificativul "foarte bine" la ultimele trei evaluări, nu au fost niciodată sancţionaţi disciplinar şi au o vechime în funcţia de procuror sau judecător de cel puţin 15 ani.

Până la aceste modificări, publicate miercuri, orice judecător sau procuror cu grad de curte de apel cu o vechime de cinci ani putea accede la instanţa supremă. Acum termenul e de trei ani.

"Art. 52 - (1) Promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face numai prin concurs organizat ori de câte ori este necesar, în limita posturilor vacante, de către Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul Naţional al Magistraturii. (2) Data, locul, modul de desfăşurare a concursului şi posturile vacante pentru care se organizează concurs se comunică tuturor judecătorilor şi procurorilor prin curţile de apel, prin parchetele de pe lângă curţile de apel şi prin Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi se publică pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii, a Institutului Naţional al Magistraturii, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi în trei cotidiene centrale, cu cel puţin 60 de zile înainte de data stabilită pentru concurs. (3) Pot participa la concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecătorii şi procurorii care au îndeplinit efectiv, cel puţin 5 ani, funcţia de judecător la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe lângă curtea de apel ori la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au obţinut calificativul «foarte bine» la ultimele 3 evaluări, nu au fost niciodată sancţionaţi disciplinar şi au o vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 15 ani", acestea erau prevederile pe care MJ le-a modificat.

Potrivit noilor modificări, termenul de organizarea a concursului este de 40 de zile, nu de 60.

La articolul 52 indice 1, din Legea 303/2004 modificată, alineatele (2) şi (4) au următoarele prevederi:

"(2) Concursul de promovare în funcţia de judecător la ICCJ constă în: a) o probă având ca obiect evaluarea actelor întocmite de candidaţi sau care privesc activitatea acestora; b) un interviu susţinut în faţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii; c) o probă scrisă, cu caracter practic.

(3) Comisiile de concurs sunt numite prin hotătâre a CSM, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii.

(4) Comisiile de concurs sunt alcătuite din judecători de la ICCJ, cadre didactice universitare de la facultăţi de drept din cadrul universităţilor de cercetare avansată şi educaţie, astfel cum acestea sunt clasificate potrivit art. 193 alin. (4) lit. c) din Legea educaţiei naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi formatori ai INM.

3. La articolul 52 indice 1, alineatul (6) se abrogă (respectiv "(6) În cadrul probei prevăzute la alin. (2) lit. a), din comisiile de concurs fac parte şi: a) câte un avocat, cu înaltă reputaţie profesională şi morală, propus de Uniunea Naţională a Barourilor din România; b) câte un psiholog, propus de Colegiul Psihologilor din România-n.r.).

4. Articolul 52 indice 2 va avea următorul cuprins: "(1) În cadrul probei prevăzute la art. 52 1 alin. (2) lit. a) la cererea comisiilor de concurs, CSM va solicita, prin intermediul curţilor de apel sau, după caz, al parchetelor de pe lângă curţile de apel ori al Parchetului de pe lângă ICCJ, hotărâri judecătoreşti sau, după caz, acte întocmite de candidaţi sau care privesc activitatea acestora, din ultimii 5 ani de activitate, precum şi celelalte date necesare evaluării potrivit prezentei legi. (2) Orice persoană poate transmite comisiilor de concurs acte de natura celor prevăzute la alin. (1), întocmite de candidaţi, care pot fi analizate în cadrul probei având ca obiect evaluarea actelor întocmite de candidaţi sau care privesc activitatea acestora. (3) Cererile de înscriere la concurs se publică pe pagina de internet a CSM şi a ICCJ, însoţite de un anunţ prin care se aduce la cunoştinţa publică posibilitatea oricărei persoane de a transmite comisiilor de concurs acte de natura celor prevăzute la alin. (1), întocmite de candidaţi, precum şi la termenul în care acestea pot fi transmise. (4) Actele prevăzute la alin. (1) se publică pe pagina de internet a CSM, cu respectarea dispoziţiilor legale privind protejarea datelor cu caracter personal, pentru a fi supuse dezbaterii publice pentru o perioadă de 7 zile de la publicare. Sesizările sau observaţiile primite din partea opiniei publice pot fi avute în vedere la evaluare de către comisiile de concurs".

5. La art. 52 indice 3 alineatul (1), literele d)-i) se abrogă.

Art. 52 indice 4 va avea următorul cuprins: "(1) În cadrul probei interviului plenul CSM evaluează aspecte referitoare la integritatea candidaţilor. (2) La şedinţa Plenului CSM în care se susţine interviul va participa, cu rol consultativ şi un psiholog desemnat de plen, care va putea adresa întrebări candidaţilor în scopul evaluării motivaţiei şi competenţelor umane şi sociale ale acestora. (3) Evaluarea integrităţii candidaţilor se face pe baza raportului întocmit de Inspecţia Judiciară sub acest aspect, precum şi a răspunsurilor primite de la candidat la întrebările puse acestuia pe baza acestui raport, a datelor existente la dosarul profesional, a documentelor depuse de candidat, a modului în care candidatul se raportează la valori precum independenţa justiţiei, imparţialitatea magistraţilor, integritatea şi a aspectelor ridicate în cadrul discuţiilor".

Art. 52 indice 5 va avea următorul cuprins: "(1) Punctajul maxim ce poate fi atribuit la probele prevăzute la art. 52 1 alin. (2) este de 100 de puncte, distribuite astfel: a) 40 de puncte pentru proba prevăzută la art. 52 1 alin. (2) lit. a); b) 20 de puncte pentru proba prevăzută la art. 52 1 alin. (2) lit. b); c) 40 de puncte pentru proba prevăzută la art. 52 1 alin. (2) lit. c); (2) Punctajul minim pentru a fi declarat admis la probele prevăzute la art. 52 1 alin. (2) este următorul: a) 28 de puncte pentru proba prevăzută la art. 52 1 alin. (2) lit. a); b) 14 puncte pentru proba prevăzută la art. 52 1 alin. (2) lit. b) c) 28 de puncte pentru proba prevăzută la art. 52 1 alin. (2) lit. c); (3) Punctajul minim pentru a fi declarat admis la concurs este de 70 de puncte".

8. Articolul 52 indice 6 va avea următorul cuprins: "(1) proba scrisă prevăzută la art. 52 1 alin. (2) lit. c) constă în: a) în funcţie de specializare, una dintre următoarele grupe de materii: (i) drept civil, dreptul familiei şi drept internaţional privat; (ii) drept penal; (iii) drept administrativ, drept financiar şi fiscal şi dreptul muncii; b) jurisprudenţa Curţii Europene a Ddrepturilor Omului şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene; c) procedura civilă sau procedura penală, în funcţie de specializarea judecătorului ori procurorului; (2) La elaborarea subiectelor pentru proba prevăzută la alin. (1) se vor avea în vedere jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi cea a Curţii Constituţionale".

Procedurile de promovare a magistraţilor la ICCJ a provocat, în ultimii ani, ample discuţii, fiind catalogate drept inechitabile, incorecte, în urma cărora însă au fost totuşi admişi candidaţi care nu au excelat în pofida concursurilor considerate simple.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici