Video Noua şefă a CSM, Lia Savonea: Independenţa justiţiei nu trebuie să devină un accesoriu retoric

Lia Savonea, noul preşedinte al CSM, a declarat că intenţionează să rezolve, în mandatul său, chestiuni restante din justiţie, precum limitele libertăţii de exprimare, iar în proiectul de candidatură a notat că independenţa justiţiei nu trebuie să devină un accesoriu retoric.

Urmărește
483 afișări

„Împreună cu colegul meu, Nicu Solomon, vom asigura conducerea CSM în anul 2019. Obiectivele proiectului le-am prezentat astăzi (miercuri, n.r.) în şedinţă publică (...) În linii mari, continuăm aceleaşi obiective încă din anul 2017, să asigurăm independenţa justiţiei, să asigurăm o justiţie mai funcţională, să rezolvăm chestiunile restante din justiţie. Desigur, avem şi ceva probleme pe care trebuie să le rezolvăm cu, eu ştiu, limitele libertăţii de exprimare şi cu încălcări ale legii pe ici pe colo, să separăm odată apele şi să demonstrăm că avem capacitate de autoreglare instituţională. În linii mari, cam acestea sunt obiectivele noastre”, a declarat Lia Savonea, noul preşedinte al CSM.

În proiectul de candidatură la funcţia de preşedinte al CSM, Lia Savonea a notat că independenţa justiţiei nu trebuie să mai servească drept faţadă în spatele căreia să se încalce justiţia însăşi.

„Ideea de apărare a independenţei justiţiei a fost, uneori, dusă în derizoriu prin chiar frecvenţa şi modul superficial în care a fost tratată, este adevărat, de către fostul Consiliu, când aceeaşi aceeaşi imputare a fost făcută de justiţiabil s-a soldat, pe rând, cu „apărarea independenţei justiţiei şi reputaţiei magistratului” făcută de Plen, pentru ca, după o cercetare mai atentă, să fie urmată de angajarea răspunderii disciplinare sau chiar penale, cazuri în care reacţia de apărare a independenţei s-a dovedit a fi un simplu exerciţiu mecanic din partea Consiliului”, a scris Lia Savonea în proiect.

„Independenţa justiţiei nu trebuie să devină un accesoriu retoric. Aceasa trebuie să semnifice confortul judecăţii imparţiale în cauzele cu care sunt investiţi (n.r. – magistraţii) şi, corelativ, responsabilitate sporită”, a mai scris Lia Savonea.

Pentru noul preşedinte al CSM, printre priorităţi se numără o justiţie respectată şi construirea unui sistem bazat pe merit.

Lia Savonea a enumerat obiectivele ei în mandatul de preşedinte al CSM, printre acestea acestea fiind consolidarea independenţei justiţiei, îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie şi asigurarea stabilităţii instituţionale a CSM.

După învestire a luat cuvântul şi noul vicepreşedinte al CSM, procurorul Nicolae Solomon.

„Apreciez că întregul Consiliu şi fosta conducere au făcut paşi importanţi pentru îmbunătăţirea comunicării în Consiliu şi în sistemul judiciar, dar şi societate şi îmi asum să continui pe această direcţie. Pe colegii procurori doresc să îi asigur că voi milita în continuare pentru asigurarea independenţei lor operaţionale. De asemenea, printre principalele mele obiective vizez îmbunătăţirea imaginii Consiliului şi creşterea încrederii în sistemul judiciar”, a declarat Nicolae Solomon.

Lia Savonea a fost validată, miercuri, de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcţia de preşedinte CSM, judecătorul fiind singurul candidat pentru această poziţie. De asemenea, Nicolae-Andrei Solomon a fost validat pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM pentru anul 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici