Nouăsprezece ONG-uri şi 39 de persoane nu mai au dreptul să adopte câini din adăposturile ASPA

Nouăsprezece ONG-uri, printre care asociaţiile Cuţu, cuţu, Caleidoscop şi Prietenii Animalelor, precum şi 39 de persoane sunt pe lista celor care nu mai au dreptul să adopte câini din adăposturile municipalităţii, întrucât au dat declaraţii false sau au abandonat animale, a anunţat ASPA.

Urmărește
4411 afișări
Imaginea articolului Nouăsprezece ONG-uri şi 39 de persoane nu mai au dreptul să adopte câini din adăposturile ASPA

Nouăsprezece ONG-uri şi 39 de persoane nu mai au dreptul să adopte câini din adăposturile ASPA (Imagine: Horaţiu Gheorghe/Mediafax Foto)

Coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, declara, vineri, că organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice care, prin declaraţii false sau abandon, nu şi-au respectat obligaţiile adoptării de câini fără stăpân, nu vor mai avea voie, de luni, să preia animale din această categorie.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a publicat, duminică, lista ONG-urilor şi a persoanelor care nu mai au dreptul să adopte câini din adăposturile municipalităţii.

Pe listă sunt 19 ONG-uri, respectiv Asociaţia Cuţu, cuţu, Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară - Caleidoscop, Asociaţia Depind de Noi, Asociaţia Ham & Miau, Asociaţia Lassie, Asociaţia Norocel, Asociaţia Nu Mai Eşti Singur, Asociaţia Operational Support Care For Animal Rights (OSCAR), Asociaţia Pas cu Pas 2003, Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Ema, Asociaţia pentru Protecţia Animalelor A Doua Şansă, Asociaţia pentru Protecţia Animalelor Grivei, Asociaţia pentru Protecţia Animalelor Prieteni Buni, Asociaţia Prietenii Animalelor - România, Asociaţia Protectoare Lolek şi Bolek, Asociaţia Salvat la Timp, Asociaţia Zdreanţă, Fundaţia Doggie-Dog şi Fundaţia Speranţa.

De asemenea, pe lista publicată de ASPA sunt şi 39 de persoane, respectiv: Mihuţ Vasile Alexoaea, Aurel Ambrozie, Carmen Apostol, Ildiko Bădescu, Petrică Bătăiosu, Roxana Daniela Buga, Iuliana Căpăţână, Elena Cristian, Loredana Folteanu, Denise Goncerenco, Sherin Goncerenco, Mihai Grigorie, Elena Honceriu, Polina Ionescu, Anna Bella Iordănescu, Mihail Iusut, Mariana Ivan, Gabriela Toşca Lazăr, Corina Lungu, Carmen Măndescu, Dana Mareş, Elena Mareş, Carmen Milobendzchi, Mircea Daniel Mocanu, Lavinia Mirela Nica (fost voluntar al Asociaţiei Caleidoscop, care în 2008 a semnat, în numele ONG-ului, pentru adoptarea unuia dintre câinii care l-ar fi omorât pe Ionuţ Anghel), Olimpia Margareta Nicolescu, Dragoş Niculescu, Cătălina Oproiu, Raluca Pahomi, Cristian Paraschiv, Crina Petre, Georgeta Popa, Laurenţiu Cătălin Sbera, Marin Ştefan, Tamara Stoian, Corina Maria Stroescu, Georgeta Titoianu, Ovidiu Ştefan Turlea şi Aurelia Zaharia.

Iniţial, Băncescu a anunţat că interdicţia vizează şase organizaţii neguvernamentale şi 25 de persoane fizice. El a precizat că măsura a fost dispusă după ce municipalitatea a constatat, în cazul acestora, falsuri în declaraţiile legate de câinii adoptaţi şi chiar abandonarea acestora.

Răzvan Băncescu a mai spus că ASPA monitorizează, prin sondaj, adopţiile, atât la ONG-uri, cât şi la persoane fizice, iar "falşii adoptatori" sunt reclamaţi la Parchet.

"Falşii adoptatori dau chiar declaraţii false în faţa procurorului", a adăugat Răzvan Băncescu.

Coordonatorul ASPA a dat ca exemplu, în acest context, cazul unei persoane care a adoptat un câine găsit ulterior în curtea unei grădiniţe. Potrivit lui Băncescu, respectiva persoană ar fi minţit în declaraţia dată pe proprie răspundere procurorilor, susţinând că animalul era bolnav şi îl luase cu el la muncă pentru a-i putea administra tratamentul, iar cazul a fost închis.

Conform Legii 258/2013, pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, abandonarea câinilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la doi la cinci ani.

Potrivit normelor privind adopţia, o persoană care ia un câine în îngrijire trebuie să îi asigure bunăstarea şi protecţia şi să îl ducă anual la vaccinarea antirabică obligatorie. În cazul în care nu mai doreşte acel câine, persoana care l-a luat trebuie să îl returneze ASPA. De asemenea, în cazul decesului animalului sau înstrăinării, adoptatorul trebuie să anunţe conducerea adăpostului de unde s-a făcut adopţia, pentru a se înscrie noile date în baza privind efectivele canine din Bucureşti, potrivit informaţiilor de pe site-ul ASPA.

Măsura interzicerii adopţiilor de câini din adăposturile municipalităţii în cazul celor care nu respectă obligaţiile după ce iau în grijă animalele a fost luată după ce cadavrul unei femeii, care prezenta urme de muşcături de câini, a fost descoperit joi, într-un parc din sectorul 2, situat între blocurile din zona Obor.

ASPA a ridicat nouă câini din parcul aflat în zona Obor, după ce acolo a fost găsit cadavrul femeii. Reprezentanţii ASPA au precizat că patru dintre aceştia erau microcipaţi de Centrul Teritorial Veterinar Sector 2, doi erau ai Asociaţiei "Cuţu, cuţu", alţi doi erau adoptaţi de o persoană fizică, iar unul nu figurează în nicio evidenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici