Nouăsprezece persoane acuzate de şantajarea unui om de afaceri constănţean, trimise în judecată

Nouăsprezece persoane acuzate că au şantajat un om de afaceri constănţean pe care l-ar fi prejudiciat cu peste şapte milioane de lei au fost trimise în judecată de către procurori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
417 afișări

Potrivit unui comunicat al Parchetului Tribunalului Constanţa, la data de 27 iunie, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Samet Tair (31 de ani), Ali Tair, zis "Vandam" (34 de ani), Ion Lucian Dragomir, zis "Ionuţ Blondu" (39 de ani), Nagie Dragomir (42 de ani), Amet Ismail, zis "Şapte" (59 de ani), Geilan Iusein (42 de ani), Iusein Ibraim, zis "Sebastian" (41 de ani), Nedret Derviş (36 de ani), Erdinci Ibraim, zis "Caco" (37 de ani), Benghiuzel Tair (26 de ani), Demiş Iasar, zis "Denis" (35 de ani), Niat Iusein, zis "Americanu' " (36 de ani), Asan Memet, zis "Asan Piticu" (62 de ani), Bairam Memet, zis "Cuculet" (33 de ani), Niat Albai Memet (38 de ani), Erdinci Iuseim, zis "Nistor" (37 de ani), Ali Iasar (59 de ani), Arun Ismail (35 de ani) şi Şeila Iusein (33 de ani), toţi din municipiul Constanţa, pentru comiterea infracţiunilor de şantaj, participaţie improprie la folosirea creditului societăţii în interes contrar acesteia şi participaţie improprie la evaziune fiscală, toate în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Astfel, între ianuarie 2009 şi august 2010, individual sau în grupuri, inculpaţii l-au constrâns în mai multe rânduri pe omul de afaceri Ion Şerban să le remită în folosul lor injust mari sume de bani ca urmare a unor împrumuturi (ca debit şi dobânzi "cămătăreşti"), prin proferarea de ameninţări cu moartea sau cu acte de violenţă (în mod direct sau telefonic) la adresa sa, a membrilor familiei sau a cunoscuţilor acesteia ori prin agresiuni efective asupra bărbatului şi provocarea de numeroase distrugeri la punctul de lucru al societăţii administrate de aceasta - S.C. GTS Intermed S.R.L. Constanţa.

În modalitatea de împrumut tip "suveică", în sensul că fiecare creditor aducea la scadenţă un nou creditor rudă de-a sa care îl împrumuta pe omul de afaceri exact cu suma reprezentând dobânda "cămătărească", în perioada 2005 - 2010, sumele de bani primite cu titlu de împrumut de Ion Şerban de la inculpaţi şi familiile acestora au totalizat 6.176.467 lei, adică peste 1,5 milioane de euro, iar în aceeaşi perioadă bărbatul a restituit dublul sumei, adică 12.080.118 lei, reprezentând atât sumele de bani împrumutate, cât şi sume în plus, nedatorate licit, practic sumele restituite în plus, fără credit iniţial, totalizând 5.903.651 lei.

De asemenea, inculpaţii l-au determinat pe Ion Şerban să folosească, fără vinovăţie, în interesul lor ilicit suma totală de 825.119,35 de lei din fondurile SC GTS Intermed SRL, respectiv suma de 292.077,11 lei din fondurile SC Marvit Prompt SRL.

Totodată, inculpaţii l-au determinat pe bărbat ca, în calitate de administrator al S.C. GTS Intermed S.R.L.şi al S.C. Marvit Prompt Invest S.R.L. Agigea, să reţină şi să nu verse către organele statului sumele de bani reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, în termen de 30 de zile de la data scadentă, deşi societăţile au avut încasări suficiente pentru plata acestor sume, prin aceste acţiuni cauzând bugetului consolidat al statului un prejudiciu total de 78.035 lei.

Pe de altă parte, Şeila Iusein a indus în eroare împreună cu Niat Iusein - soţul său, OTP Bank, cu ocazia încheierii la data de 8 iulie 2008 a unui contract de credit, prin folosirea cu intenţie în acest scop a unor documente falsificate, care atestau calitatea nereală a acesteia ca angajat - condiţie esenţială de încheiere/executare a contractului de creditare, astfel încât a provocat un prejudiciu de 119.295 euro şi 1.015,24 lei.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare la Tribunalul Constanţa.

Pedeapsa prevăzută de lege atât pentru infracţiunea de şantaj este închisoarea de la 6 luni la 5 ani, pentru infracţiunea de evaziune fiscală în sensul nevirării sumelor reţinute la sursă este închisoarea de la un an la 3 ani, pentru infracţiunea de folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia este închisoarea de la un an la trei ani, iar pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave este închisoarea de la zece la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici