- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.10.2011, 13:11)
- Ionut Muresan ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noul Cod civil apropie tradiţiile dreptului nostru de dreptul anglo-saxon
Noul Cod civil este primul pas din seria celor patru coduri şi este o lege care apropie tradiţiile dreptului nostru de dreptul anglo-saxon, a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în deschiderea anului universitar 2011 - 2012 la Facultatea de Drept din Bucureşti.
Urmărește
1262 afișări
Noul Cod civil apropie tradiţiile dreptului nostru de dreptul anglo-saxon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Este (n.n. - noul Cod civil) o lege care apropie tradiţiile dreptului nostru de figuri juridice ale dreptului anglo-saxon. Acest lucru dă posibilitatea unor raporturi juridice mai flexibile, mai adaptabile dinamicii vieţii afacerilor. Fiducia este un exemplu de instituţie primită pentru prima dată în dreptul nostru, în configuraţia adaptată după Codul civil din Quebec, cel francez, cu anumite modificări", a spus ministrul Cătălin Predoiu în alocuţiunea de deschidere a anului universitar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
El a declarat că acesta este primul pas din seria celor patru coduri, iar până la sfârşitul anului 2012 ar trebui să fie puse în aplicare noile coduri, de procedură civilă, cel penal şi cel de procedură penală.
"Am spus de la început despre acest cod că este o lege a libertăţii. O lege a libertăţii este o lege care lasă un câmp cât mai larg de manifestare a voinţelor de drept, fie ele persoane juridice, fie persoane fizice. Acest principiu se regăseşte în toate materiile fie că vorbim de dreptul familiei, fie de contracte", a mai spus ministrul Justiţiei.
România are, după 147 de ani, un nou Cod civil, care a intrat în vigoare din 1 octombrie 2011, ministrul Justiţiei declarând că aceasta este o lege a libertăţii, a egalităţii, gândită pentru o societate care se ţine departe de tribunal, preocupată mai mult de cooperare, decât de dispută şi confruntare.
"Este o lege a libertăţii. Instituţiile reformate sau cele noi au la bază principiul fundamental al libertăţii de voinţă. Este un cod al libertăţii, pentru că împlineşte în sfera dreptului ideea superioară a libertăţii. Libertatea de a contracta, libertatea de a testa, libertatea de a întreprinde, de a dobândi sau a ceda, libertatea de a aşeza familia pe o bază convenabilă ambilor soţi", a susţinut Cătălin Predoiu.
Ministrul Justiţiei a mai spus că acesta este un cod care invită la întreprindere, facere, construcţie, cooperare, la tranzacţie, negociere şi conciliere.
"Este un cod gândit pentru o societate care se ţine departe de tribunal, preocupată mai mult de creaţie şi cooperare, decât de dispută şi confruntare. Este un cod gândit pentru o Românie lucrativă, onestă, inteligentă, reper de normalitate în centrul spaţiului Euroasiatic", a adăugat Predoiu.
Ministerul Justiţiei a lansat, vineri, site-ul "Noul Cod civil, pe înţelesul tuturor", unde sunt afişate modificările legislative aduse de noul Cod civil. Pe site sunt şi informaţii privind instituţiile din vechiul Cod civil preluate şi în noua reglementare, a anunţat MJ.
Informaţii noi despre testamente, consiliul de familie, divorţ, contracte, dar şi despre unul dintre cele mai frecvente cazuri întâlnite în practică, dobândirea proprietăţii prin accesiune, au fost deja afişate pe site.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe