- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noul Cod civil va incrimina prejudiciul cauzat de informaţii greşite apărute în presă
Noul Cod civil va stabili, pe lângă dreptul la libertatea presei sau dreptul la replică, şi dreptul la repararea prejudiciului patrimonial şi nepatrimonial ca urmare a informaţiilor greşite apărute în mass-media, a spus, miercuri, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, la începutul şedinţei de Guvern.
Noul Cod civil va incrimina prejudiciul cauzat de informaţii greşite apărute în presă
Ministrul Justiţiei a precizat că noul Cod civil va statua libertatea presei, dar va introduce şi reglementări legate de dreptul la imagine şi de repararea prejudiciului cauzat imaginii unei persoane.
"Aş putea să spun că una dintre noutăţile care interesează presa este că în cartea I, referitoare la persoană, sunt introduse o serie de dispoziţii legate de protecţia drepturilor fundamentale, printre care şi dreptul la libertatea presei, dreptul al imagine şi dreptul la repararea prejudiciului patrimonial şi nepatrimonial ca urmare a unor informaţii greşite apărute în presa audio-vizuală, inclusiv dreptul la replică", a spus Cătălin Predoiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump ar putea transforma piața tehnologică. Cum va fi sprijinit Musk?
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
După Moldova, o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
-
„Olaf este un prost”. După politica americană, Musk intră şi în cea europeană cu un atac la cancelarul german
Ca umare, premierul Boc s-a arătat convins că mass-media va avea "două zile subiect de dezbatere pe marginea afirmaţiei domnului ministru".
Cătălin Predoiu a mai arătat că reglementările Codului civil actual datează din 1865 şi nu mai sunt aplicate în marea lor parte, iar în perioada regimului comunist s-a evitat adoptarea unui nou Cod pentru a nu fi influenţat de dreptul sovietic.
"Codul în vigoare de la 1865 nu se mai aplică decât în proporţie de 20-25 la sută, luat reglementare cu reglementare, şi aceasta de foarte mulţi ani de zile. Proiecte privind înlocuirea acestor reglementări vechi au existat chiar şi înainte de 1989, dar pot să vă spun că în mod deliberat specialiştii în drept din acea perioadă au trenat adoptarea sau elaborarea unui astfel de proiect pentru că el ar fi fost în acea perioadă influenţat decisiv de bazele dreptului civil sovietic. Atunci, marii noştri profesori din perioada 1945-1990 au considerat că este mult mai bine să rămânem cu Codul de la 1865, care era mai aproape de realităţile noastre sociale private de bază. Aceasta este explicaţia pentru care acest Cod nu a fost adoptat în perioada anilor dinainte de 1989", a mai spus Predoiu.
Primul-ministru a declarat recent că proiectul de Cod civil va fi aprobat de Guvern în şedinţa de miercuri.
Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă au fost aprobate de Executiv săptămâna trecută.
Documentele sunt transmise Parlamentului, iar Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în luna mai pentru aprobarea acestora.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO