Noul Cod de procedură civilă ar putea fi pus în aplicare abia în 2011

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, să avizeze favorabil proiectul noului Cod de procedură civilă, cu o serie de observaţii, membrii Consiliului apreciind însă că va putea fi pus în aplicare abia din 2011.

Urmărește
653 afișări
Imaginea articolului Noul Cod de procedură civilă ar putea fi pus în aplicare abia în 2011

Noul Cod de procedură civilă ar putea fi pus în aplicare abia în 2011

În şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, membrii au avizat favorabil proiectul Codului de procedură civilă, însă au stabilit că trebuie să ceară Ministerul Justiţiei un studiu de impact asupra sistemului juridic, pentru a vedea efectele aplicării noilor reguli, deoarece pe actuala infrastructură logistică şi de resurse umane nu poate funcţiona.

"Reglementarea este una bună, însă va trebui o perioadă destul de îndelungată de adoptare a sistemului pentru a se putea aplica această lege şi, în orice caz, trebuie făcut un studiu de impact pentru a vedea ce măsuri sunt necesare din punct de vedere organizatoric", a spus Dan Lupaşcu, adăugând că sunt zeci de pagini de observaţii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public, Curţile de Apel şi ale Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios a CSM.

Lupaşcu a mai spus că sunt dispoziţii noi care ar duce mai degrabă la tergiversarea cauzelor, şi nu la eficientizarea actului de justiţie şi că mai devreme de 2010, 2011 noua procedură nu se poate aplica în instanţe.

"Mai devreme de 2010, 2011 nu se poate trece la implementare, pentru că sistemul nu este pregătit (…) Dacă s-ar aplica mâine, s-ar bloca întreg sistemul", a subliniat Dan Lupaşcu.

Acesta a mai adăugat că se va schimba concepţia procesului civil, cum ar fi că cercetarea procesului se va face în cameră de consiliu, lucru irealizabil deoarece nu există spaţii pentru toţi judecătorii.

Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, a fost de acord cu propunerea de a cere Ministerului Justiţiei un studiu de impact, pentru a stabili care sunt măsurile organizatorice necesare implementării noului Cod de procedură civilă.

"Competenţele stabilite de acest act normativ presupune, şi va trebui spus în hotărârea pe care o dăm, un alt spaţiu ca şi locaţie pentru ICCJ, dar şi o suplimentare a schemei de judecător, cât şi de magistraţi asistenţi şi personal auxiliar", a spus Bărbulescu.

Preşedintele ICCJ, Nicolae Popa, a spus că trebuie să se înţeleagă că nu se doreşte blocarea proiectului, ci nu se poate implementa imediat din cauza unor "impedimente ale momentului".

Marţi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că au fost finalizate toate cele patru coduri - penal, de procedură penală, civil şi de procedură civilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici