- Home
- Social
- (08.09.2020, 18:51)
- Luiza Paraschiv
Noul Cod Silvic a fost promulgat. Ce îi nemulţumeşte pe activiştii de mediu
- “Noul cod silvic” a fost promulgat de preşedinte, dar nu poate fi aplicat până nu are şi norme
- Activiştii de mediu sunt nemulţumiţi de forma finală a legii, desi are pedepse mult mai aspre
- Potrivit noului cod, eşti anchetat penal chiar şi pentru crengile rupte
Urmărește
1092 afișări
Noul Cod Silvic a fost promulgat, dar nu poate fi încă aplicat. Ce îi nemulţumeşte pe activiştii de mediu
Rupi un brăduţ, vei avea dosar penal. Noul cod silvic, care prevede pedepse mult mai aspre pentru cei care taie ilegal lemne din pădure, a fost promulgat de către preşedinte.
Dacă până acum primeai o amendă, în cazul în care erai prins cu o cantitate sub 5 metri cubi de lemn pentru care nu aveai documente, potrivit noii legi, poţi ajunge la închisoare chiar şi pentru nişte crengi. În funcţie de gravitatea faptei, pedeapsa este de la 6 luni la 7 ani în spatele gratiilor. În plus, autovehiculul care transportă lemnul tăiat ilegal va fi confiscat.
Acestea sunt doar câteva din modificările aduse codului silvic. Activiştii de mediu sunt însă, nemulţumiţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
Florin Stoican şi Alexandru Teleagă, reprezentanţii a două ONG-uri care luptă pentru protecţia pădurilor, spun că legea este doar “ o cârpeală”. Aceştia reproşează guvernului, dar şi parlamentarilor că nu au rezolvat probleme importante, cum ar fi interzicerea de orice fel a arborilor din parcurile naturale, dar şi modul în care lemnul poate fi vândut.
Efectele noului cod le vei putea vedea abia după ce vor fi emise şi norme de aplicare a legii. Până atunci, Iulian, pădurar la Ocolul Silvic Dăbuleni, se luptă, fără prea mari şanse de izbândă, cu hoţii de lemne. Estimează că, sub ochii lui, în ultimii ani, au fost defrişate ilegal între 400 şi 600 de hectare de pădure,în această zonă. Hoţii fură des, dar în cantităţi mici, aşa că se aleg doar cu amenzi pe care nu le plătesc.
- “La ora actuală noi avem un amestec în legislaţie şi inclusiv în parcurile naţionale se poate face exploatare în peste 50% din suprafeţe.Şi una din propunerile din Codul Silvic, care trecuse de Senat, dar a picat la Camera deputaţilor, era aceea de a interzice o bună parte din lucrările silvice în parcurile naţionale”, explică reprezentantul Asociaţia Kogayon, Florin Stoican.
- „Pentru industrie, o cantitate se duce din subestimarea diametrelor şi înălţimilor arborilor care creează un volum suplimentar şi e transportat fie cum mai multe transporturi cu acelaşi aviz, fie fie se supraîncarcă camioanele. Adică, se declară o cantitate şi se transportă dublu sau, mă rog, cu 20% mai mult”, spune reprezentantul Asociaţia “Altitudinea”, Alexandru Teleagă.
- „Aici s-a săvârşit o tăiere ilegală de arbori, de cetăţeni din localitea Ocolna. Ştiindu-se violenţa oamenilor din localitatea Ocolna, evităm, de cele mai multe ori, să ne confruntăm cu ei. Sunt oameni care nu au legătură cu pădurea. Oameni care nu lucrează în interiorul pădurii, doar fură din pădure. Au dezvoltat afaceri. Îi ajută, îi încurajează şi cetăţenii la acest furt de lemne”, conchide Iulian Minuţă-Mic, pădurar.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe