- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noul judecător din procesul în care Vîntu e acuzat de favorizarea lui Popa decide şedinţă nepublică
Noul judecător care a fost desemnat să dezbată dosarul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu privind favorizarea lui Nicolae Popa a invocat din oficiu, vineri, excepţia nepublicităţii şedinţei de judecată şi, deşi procurorul prezent la proces nu a fost de acord cu aceasta, a evacuat sala de judecată.
Tribunalul Bucureşti a reluat vineri dezbaterile în dosarul în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost deferit justiţiei pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, condamnat definitiv în dosarul FNI la 15 ani de închisoare.
La termenul de judecată a fost prezent judecătorul Viorica Dinu, noul magistrat desemnat să soluţioneze acest dosar după ce judecătoarea Camelia Bogdan a fost recuzată.
Înainte de a începe dezbaterile, judecătorul Dinu a ridicat din oficiu excepţia nepublicităţii şedinţei, arătând că ar fi aplicabile dispoziţiile articolului 290 din Codul de procedură penală, alin. 2, care arată că în anumite cazuri speciale instanţa poate dispune nepublicitatea şedinţei de judecată pentru un termen de judecată sau pentru întreg procesul.
Viorica Dinu a motivat ridicarea acestei excepţii, arătând că "au existat împrejurări speciale ce au determinat funcţionarea unor cereri ale inculpaţilor", "articole cu tentă tendenţioasă", arătând că luându-se această măsură ce va asigura în opinia ei "un proces echitabil inculpaţilor".
Toţi avocaţii au arătat că sunt de acord cu excepţia invocată de magistrat, dar procurorul de şedinţă s-a opus, spunând că nu este oportună o astfel de măsură pentru că nu sunt îndeplinite "sub nicio formă" dispoziţiile articolului invocat de magistrat.
"Nu sunt întrunite dispoziţiile lui 290 alin. 2, nu suntem în aceste condiţii menţionate", a conchis procurorul.
După nici câteva secunde, magistratul Dinu şi-a admis propria excepţie şi a cerut jandarmilor evacuarea sălii de judecată, menţionând încă o dată "că există circumstanţe speciale ce au marcat acest caz".
La termenul din 22 aprilie din acest proces, avocaţii au ridicat problema necesităţii audierii în acest dosar a lui Nicolae Popa, adus în ţară din Indonezia, în aceeaşi zi, după mai bine de zece ani de la prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii.
Instanţa a dispus ca audierea să aibă loc în 20 mai, dacă la dosar vor fi aduse toate clarificările şi vor fi depuse toate actele oficiale privind aducerea în ţară a lui Nicolae Popa.
În 12 octombrie 2010, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme i-au trimis în judecată pe Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan pentru favorizarea lui Nicolae Popa (capturat de autorităţi în Indonezia-n.r.) şi pe Alexandru Stoian pentru complicitate la această infracţiune.
Vîntu este arestat preventiv în alt dosar, în care este acuzat, alături de Ion Ilie Cezar, pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Bolojan: Înainte de a face o reformă a statului trebuie făcută o reformă a lumii politice
-
Lituania, disponibilă să trimită militari în Ucraina şi avertizează asupra atacurilor hibride ruseşti
-
Ce spun analiştii economici despre motivele care au stat în spatele votului antisistem
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO