Noul mitropolit al Banatului, IPS Ioan, a fost întronizat la Catedrala mitropolitană din Timişoara

Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, ales de Sfântul Sinod în funcţia de mitropolit al Banatului, a fost întronizat, duminică, la Catedrala mitropolitană din Timişoara, în prezenţa Patriarhului Daniel şi a peste o mie de credincioşi care au îndurat frigul şi zăpada viscolită ca să participe la eveniment

Urmărește
1508 afișări
Imaginea articolului Noul mitropolit al Banatului, IPS Ioan, a fost întronizat  la Catedrala mitropolitană din Timişoara

Noul mitropolit al Banatului, IPS Ioan, a fost întronizat la Catedrala mitropolitană din Timişoara (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Ceremonia de întronizare a mitropolitului Banatului, IPS Ioan Selejan, a început cu o liturghie, apoi patriarhul BOR, PF Daniel, i-a înmânat acestuia colanul şi sceptrul de mitropolit al Banatului.

PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a spus, apoi, în cuvântul său, că viaţa ortodoxă a fost impulsionată prin câştigarea libertăţii în decembrie 1989. Cu toate acestea, a afisrmat acesta, viaţa ortodoxă trebuie intensificată.

”Libertatea câştigată în decembrie 1989 a impulsionat viaţa ortodoxă. A fost o dezvoltare amplă a activităţii bisericii care în Banat a fost susţinută de IPS Nicolae Corneanu şi de către credincioşi. Cu toate acestea, activitatea din această zonă trebuie intensificată. Depopularea parohiilor din mediul rural din cauza economiei - sunt multe parohii sărace - se poate rezolva prin înfrăţirea lor pentru a se susţine reciproc. În 2003, am înfiinţat în satul natal, la Dobreşti (judeţul Timiş - n.r.), o mănăstire. Banatul a avut multe biserici şi mănăstiri de dinainte de stăpânirea otomană. Acestea au fost fie reparate, fie s-au construit altele noi, după Revoluţie. Trebuie intensificată cateheza ortodoxă, de accea, slujbele trebuie săvârşite corect şi complet. IPS Ioan, prin înţelepciune şi curajul de până acum, vă va fi de folos acum”, a spus patriarhul Daniel.

El a menţionat şi buna convieţuire între etnii în Banat şi a spus că Timişoara este o punte de legătură a României cu restul Europei.

”Buna convieţuire cu alte etnii vă va fi de folos în Banat, unde sunt multe etnii. Timişoara este cel mai important oraş din vest, e o punte de legătură cu Europa”, a spus patriarhul BOR.

Peste o mie de credincioşi s-au înghesuit în Catedrala Mitropolitană din Timişoara pentru a participa la ceremonia de întronizare a mitropolitului Banatului, iar alte aproximativ 200 de persoane au urmărit evenimentul în faţa Catedralei, pe două ecrane imense, în ciuda ninsorii viscolite şi a frigului de afară.

De asemenea, la ceremonie au participat ministrul Apărării Mircea Duşă, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, ministrul Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu, senatorul Vasile Blaga, precum şi mai mulţi membri ai administraţiei publice locale şi judeţene.

La finalul ceremoniei de întronizare a fost organizată o agapă, o masă festivă în cinstea prelaţilor. Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean i-a înmânat PF Daniel, patriarhul BOR, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Timiş, precum şi stema judeţului şi un colan de argint.

Scaunul de mitropolit a rămas vacant după moartea IPS Nicolae Corneanu, în vârstă de 90 de ani.

Sfântul Sinod l-a ales în funcţia de mitropolit al Banatului pe Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan.

Potrivit Patriarhiei Române, pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului au candidat Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Sofronie Drincec, episcopul Oradiei. Aceştia au fost desemnaţi, prin vot secret, în 6 şi 7 noiembrie, de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Banatului, în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Timişoarei.

La şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Daniel, după primul tur de scrutin, nicunul dintre cei trei candidaţi nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi ales, respectiv jumătate plus unu din numărul total de voturi valabil exprimate, astfel că a fost organizat un al doilea tur de scrutin, între Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan şi Preasfinţitul Lucian Mic.

În cele din urmă, Sfântul Sinod a ales, prin vot secret, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, cu 26 din 45 de voturi valabil exprimate.

Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan s-a născut la data de 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, judeţul Bihor. A absolvit liceul "Constantin Brâncuşi" din Oradea şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, promoţia 1976. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990 Facultatea de Teologie din Sibiu La 15 august 1990 a fost hirotonit preot şi între anii 1990-1994 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici. În 25 septembrie 1994 a avut loc la Miercurea Ciuc instalarea sa ca prim episcop al Covasnei şi Harghitei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici