- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noul şef al Poliţiei Capitalei: Patru poliţişti cercetaţi disciplinar pentru neglijenţă în serviciu, în urma atacului armat de la Perla
Noul şef al Poliţiei Capitalei, chestorul Lucian Guran, a anunţat, sâmbătă, că a fost sesizată Comisia de disciplină în cazul a trei ofiţeri şi a unui agent, de la Secţia 14, ca urmare a faptului că Florina Vlădan, ucisă de soţul său, reclamase poliţiei că bărbatul o ameninţă şi deţine armă.
Gheorghe Vlădan (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Trei ofiţeri - între care şeful Secţiei 14, şeful Biroului de Ordine publică şi şeful Serviciului de proximitate - precum şi un agent de la secretariatul secţiei au fost deferiţi Comisiei de disciplină, ca urmare a atacului armat al cărui autor a fost agentul Gheorghe Vlădan, şofer al Policlinicii Ministerului de Interne "N. Kreţulescu" din Capitală.
"Comisia de disciplină va analiza fapte şi va acţiona în consecinţă", a spus chestorul principal Guran, adăugând că unul dintre ofiţeri a mai fost în vizorul comisiei pentru fapte similare.
Cei patru sunt cercetaţi disciplinar pentru neglijenţă în serviciu, în legătură cu nesoluţionarea rapidă a plângerii Florinei Vlădan, ucisă la patru zile după ce reclamase Secţiei 14 că soţul său, agent de poliţie, o ameninţă şi că deţine o armă de foc.
Chestorul Guran a mai spus că un agent de poliţie al Secţiei 14, de la Serviciul proximitate, a primit "atenţionare".
În după-amiaza de 5 martie, Vlădan şi-a împuşcat mortal soţia şi pe o colegă a acesteia, în coaforul unde femeile lucrau, agentul rănind totodată şi alte şase persoane, angajaţi şi clienţi ai salonului.
În aceeaşi zi, după ora 14.00, potrivit şefului Poliţiei Române, Liviu Popa, agentul Vlădan fusese citat telefonic să se prezinte la Secţia 14, unde soţia sa îl reclamase în data de 1 martie pentru ameninţări.
Florina Vlădan a declarat la poliţie, în 1 martie, că bărbatul său, cu care se afla în acţiune de divorţ (termenul de judecată fiind pe 7 martie-n.r.) , o ameninţa şi că este deţinătorul unei arme cu foc, însă autorităţile nu au grăbit soluţionarea plângerii, iar după patru zile femeia a fost ucisă. În atacul lui Gheorghe Vlădan au căzut victime colaterale persoane nevinovate.
În urma atacului, şefului Poliţiei Capitalei, Viorel Vasile, i-a fost încetată împuternicirea, fiind numit, în 7 martie, Lucian Guran, care a mai deţinut funcţia.
Joi, Parchetul instanţei supreme anunţa că a preluat dosarul de la Parchetul Judecătoriei sectorului 4 privind ameninţările lui Gheorghe Vlădan la adresa soţiei sale înainte de a o ucide, transmiţând medicilor legişti şi actele medicale ale agentului necesare realizării expertizei psihiatrice, nefinalizată încă.
Procurorii procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au audiat miercuri şi joi şapte persoane în atacul armat din 5 martie 2012, într-un coafor din Bucureşti, unde Gheorghe Vlădan a tras mai multe focuri de armă, context în care au decedat două persoane, iar alte şase au fost rănite, informează Biroul de presă al instituţiei.
Până în acest moment al cercetărilor s-au constituit părţi civile două persoane vătămate şi, de asemenea, au fost solicitate prin adresă de la unitatea de coafor în care s-au petrecut evenimentele, datele privind costurile reparaţiilor şi cele privind constituirea sau nu ca parte civilă în cauză. Sub acelaşi aspect, au fost solicitate cheltuielile de spitalizare.
La dosarul cauzei au fost comunicate o parte din foile de observaţie clinică ale persoanelor vătămate ce au fost internate.
În vederea efectuării expertizei medico-legale psihiatrice, dispusă în cauză de procurori, în scopul stabilirii discernământului inculpatului Vlădan Gheorghe au fost transmise Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", actele medicale ale inculpatului (de la internarea acestuia), mai arată PICCJ.
Medicii legişti urmează să întocmească un raport care să cuprindă concluziile specialiştilor cu privire la starea psihică a agentului de poliţie.
De asemenea, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au preluat dosarul înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 având ca obiect plângerea formulată de victimă (soţia inculpatului) pentru ameninţare şi care a fost înregistrată la data de 1 martie 2012 (cu patru zile înainte de a fi ucisă Florina Vlădan).
Gheorghe Vlădan a fost arestat pentru 29 de zile, la data de 6 martie 2012, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat şi deosebit de grav şi tentativă la omor calificat şi deosebit de grav.
Într-o criză de gelozie, Gheorghe Vlădan (53 de ani) a intrat în 5 martie, în jurul orei 17.30, în coaforul unde lucra soţia sa. De dimineaţă el dădea târcoale coaforului. În momentul în care a intrat în salon, el vorbea la telefon, apoi a discutat cu soţia sa, după care a ieşit pe holul unităţii unde îl urmase şi casiera Mariana Bendre (42 de ani), căreia i s-a adresat.
Imaginile înregistrate de camerele video aflate în salon redau momentul în care bărbatul îşi scoate de undeva din spate pistolul Glock de 9 milimetri cu care o împuşcă în piept pe soţia sa, care venise înspre hol, apoi trage două gloanţe în casieră, după care agentul a intrat în camera unde era frizeria, unde a continuat să tragă.
Bărbatul s-a întors în cealaltă cameră, unde era coaforul iar casiera rănită se refugiase şi o proteja cu corpul său pe Florina Vlădan, iar agentul o împuşcă în cap. După care, agresorul continuă să tragă în coafor, au precizat pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Din momentul în care a intrat până a ieşit Vlădan din salonul de înfrumuseţare a durat trei minute şi 27 de secunde.
Dar doar aproape un minut a durat atacul armat al agresorului.
Imaginile i-au determinat pe anchetatori să extindă cercetările, întrucât acestuia nu i s-a descărcat pistolul, el pur şi simplu ţintindu-şi victimele.
De altfel, momentul surprins de camerele video ale unităţii când Vlădan o execută pe casieră este extrem de relevantă pentru cauză, susţin sursele citate.
În urma atacului armat, cercetările privind împrejurările în care Vlădan a fost angajat la Ministerul de Interne, dar şi cum şi-a obţinut permisul de armă cu glonţ au relevat carenţe la nivelul MAI, inclusiv legislative.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.