Noul sistem de finanţare al Serviciilor de Ambulanţă, per capita, intră în vigoare de la 1 iunie

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, miercuri, că din 1 iunie intră în vigoare noul sistem de finanţare al Serviciului de Ambulanţă, care introduce reguli clare, respectiv alocarea fondurilor în funcţie de numărul de locuitori din zona respectivă.

Urmărește
55 afișări

"Tot de astăzi (1 iunie - n.r.) intră în vigoare noul sistem de finanţare al Serviciului de Ambulanţă. A fost nevoie de acest nou sistem întrucât erau diferenţe de finanţare per capita de la un judeţ la altul", a spus Cseke Attila, într-o conferinţă de presă.

Acesta a dat ca exemplu situaţia de la Serviciul de Ambulanţă judeţean Tulcea care primea 74,86 de lei per capita, în timp ce Ambulanţa Sibiu primea 16,88 lei per locuitor.

"Dorim ca în trei ani, începând de astăzi, să introducem un standard de cost per serviciu de ambulanţă. Astfel, la Tulcea va fi un maxim de 40 de lei pe locuitor, la Sibiu 25 de lei pe locuitor. Este nepermis ca în unele judeţe să existe o finanţare maximă, iar altele să aibă un minim de finanţare. Important este că atât în spitale, cât şi pe ambulanţă se introduc reguli clare de finanţare", a conchis ministrul Sănătăţii.

Astfel, începând de la 1 iunie, fondurile alocate serviciilor de ambulanţă vor fi calculate în funcţie de numărul de locuitori din fiecare judeţ şi nu în baza bugetului istoric sau a unor criterii subiective, cum s-a procedat până în prezent, deoarece acestea nu reflectă necesitatea reală de fonduri.

În acest fel, se va asigura distribuirea corectă şi echilibrată a fondurilor bugetare la nivelul întregii ţări.

Măsura a fost luată după ce Comisia de Medicină de Urgenţă şi Dezastre din Ministerul Sănătăţii a făcut o amplă analiză cu privire la valorile contractate de casele de asigurări de sănătate cu serviciile publice de ambulanţă, în urma căreia s-au constatat diferenţe semnificative, nejustificate, privind modul în care au fost repartizate fondurile bugetare pe judeţe, în funcţie de numărul de locuitori.

Astfel, în anul 2009, diferenţa între nivelul minim şi maxim al sumei alocate per cap de locuitor a variat între 17 lei şi 81 de lei, iar în anul 2010 sumele au variat între 16,88 lei şi 74,81 lei. De exemplu, în 2009, unui judeţ cu aproximativ 240 000 de locuitori i-a fost alocat pentru serviciile publice de ambulanţă, un buget de 20 milioane de lei, în timp ce un judeţ cu peste 800 000 de locuitori a primit 19 milioane de lei.

Începand cu anul 2011, vor fi stabilite plafoane maxime şi minime de 37 lei si 23,5 lei per cap de locuitor, în functie de numărul de locuitori din fiecare judeţ.

În aceste condiţii, un număr de 20 de judeţe şi municipiul Bucureşti vor avea bugetul suplimentat cu 5% – 39%.

Corecţiile se vor face, eşalonat, pe o durată de 3 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici