Noul sistem de tarifare a gazelor naturale, inaccesibil persoanelor neiniţiate
"Nu discutăm noi de modalitatea de tarifare, pentru că aceasta este responsabilitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Modalitatea de tarifare, din punctul meu de vedere ca cetăţean şi prim-ministru, nu este una foarte accesibilă pentru cineva care nu are cunoştinţe în domeniu. Elementul de cantitate metru cub este mai uşor de înţeles. Se introduce un sistem care ţine cont de calitatea gazului livrat. Există gaze naturale cu o capacitate calorifică mai mare sau mai redusă şi, prin urmare, noua modalitate de tarifare nu este bazată numai pe cantitate, ci pe calitatea produsului ceea ce este foarte corect şi în avantajul consumatorului", a spus Tăriceanu.
El a precizat că această nouă modalitate de tarifare nu este responsabilitatea Guvernului, ci a ANRE
Întrebat dacă a solicitat ANRE să vadă dacă operatorii sunt pregătiţi pentru această modalitate, Tăriceanu a arătat că acesta nu este treaba sa, ci a companiilor.
Potrivit unui comunicat ANRE, de la 1 iulie a intrat în vigoare un nou sistem de tarifare a gazelor naturale, care, pe lângă cantitatea de gaz consumată, va lua în calcul şi puterea calorică a gazului, ca parametru de calitate.
Facturile vor continua să conţină informaţiile despre consum, exprimate în unităţi de volum (metri cubi), dar valoarea facturii va fi calculată pe baza cantităţii de energie livrată fiecărui consumator, determinată prin înmulţirea consumului de gaze cu puterea calorifică superioară, se precizează în comunicatul ANRE.
Costurile de implementare sunt suportate de către furnizori şi nu vor afecta preţul plătit de consumatori.
De asemenea, au fost operate unele modificări ale contractelor cadru privind încadrarea consumatorilor, respectiv vechile categorii de încadrare în funcţie de consumul anual exprimat în metri cubi au fost echivalate cu consumul anual exprimat în MWh.