„Nu ne mai este frică". Polonia deschide primul muzeu LGBTQ din Europa postcomunistă

Pe cea mai aglomerată stradă din Varşovia, între un magazin de kebab şi unul de haine second-hand, s-a deschis vineri primul muzeu dedicat comunităţii LGBTQ din întreaga Europă postcomunistă.

Urmărește
1053 afișări
Imaginea articolului „Nu ne mai este frică". Polonia deschide primul muzeu LGBTQ din Europa postcomunistă

„Nu ne mai este frică". Polonia deschide primul muzeu LGBTQ din Europa postcomunistă

Muzeul găzduieşte aproximativ 150 de artefacte care documentează lupta pentru drepturi şi recunoaştere a comunităţii LGBTQ din Polonia, începând din secolul al XVI-lea, informează AFP.

La ceremonia de inaugurare au participat pionieri ai mişcării, printre care Andrzej Selerowicz, în vârstă de 76 de ani, care a lansat primul buletin informativ pentru bărbaţii gay din Polonia în 1983, şi Ryszard Kisiel, care şi-a donat colecţia personală de materiale, inclusiv broşuri despre siguranţa sexuală create acum patru decenii.

Krzysztof Kliszczynski, directorul muzeului înfiinţat de organizaţia nonprofit Lambda, subliniază importanţa acestui spaţiu pentru păstrarea memoriei comunităţii, care adesea s-a pierdut sau a fost distrusă intenţionat după moartea persoanelor LGBTQ.

În ciuda acestui progres, comunitatea LGBTQ din Polonia încă aşteaptă drepturi legale complete. Deşi partidul de guvernământ a promis legalizarea uniunilor civile, după aproape un an la putere, cuplurile de acelaşi sex încă nu îşi pot înregistra oficial parteneriatele în această ţară majoritar catolică.

Recent, un expert ONU a cerut Poloniei să accelereze reformele pentru protejarea persoanelor LGBTQ împotriva discriminării şi violenţei, criticând ritmul lent al schimbărilor implementate de guvernul pro-UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici