Nuclearelectrica, contract de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizarea unităţii 1 de la Cernavodă

Nuclearelectrica a anunţat joi semnarea unui contract estimat la 1,9 miliarde de euro pentru avansarea retehnologizării Unităţii 1 a CNE Cernavodă.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Nuclearelectrica, contract de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizarea unităţii 1 de la Cernavodă

Nuclearelcetrica, contract de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizarea unităţii 1 de la Cernavodă

Nuclearelectrica şi consorţiul internaţional Candu Energy Inc. o companie AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare, Canadian Commercial Corporation şi Korea Hydro & Nuclear Power Co au semnat joi contractul de Inginerie, Procurare şi Construcţie (EPC) pentru avansarea retehnologizării Unităţii 1 a CNE Cernavodă. Valoarea estimată a contractului este de 1,9 miliarde de euro, iar intrarea sa în vigoare este condiţionată de aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor Nuclearelectrica şi de aprobarea Guvernului Canadian.

Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, domeniul principal de aplicare a contractului EPC constă în: elaborarea proiectului detaliat şi a detaliilor de execuţie, achiziţionarea de echipamente şi materiale, executarea lucrărilor de retubare şi a lucrărilor de retehnologizare, precum şi construirea infrastructurii necesare pentru proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 a CNE Cernavodă.

„Obiectivul retehnologizării Unităţii 1 a CNE Cernavodă este de a asigura funcţionarea unităţii pentru un alt ciclu de viaţă în condiţii de siguranţă şi eficienţă economică. Pentru a atinge acest obiectiv, toate activităţile de pregătire şi implementare a Proiectului de retehnologizare U1 se desfăşoară în conformitate cu standardele de excelenţă şi cu experienţa internaţională dobândită în urma retehnologizării altor unităţi nucleare CANDU la nivel global. Acesta este un proiect cheie care va prelungi durata de viaţă operaţională a Unităţii 1 cu 30 de ani pentru a sprijini obiectivele de decarbonizare a României prin evitarea a încă 5 milioane de tone de emisii de CO2 anual. Suntem dornici să lucrăm cu parteneri de renume internaţional care au contribuit istoric la performanţa operaţională actuală a Unităţilor 1 şi 2 de la Cernavodă”, a declarat Cosmin Ghiţă, Chief Executive Officer, Nuclearelectrica.

„Ultimele şapte reactoare CANDU construite în întreaga lume, precum şi extinderea continuă a duratei de viaţă a 10 reactoare CANDU din Ontario, au fost realizate la timp şi în conformitate cu bugetul. Fiind singura organizaţie care şi-a asumat un rol principal în fiecare proiect de prelungire a duratei de viaţă a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, palmaresul nostru de neegalat în ceea ce priveşte respectarea termenelor, a costurilor, a siguranţei şi a performanţelor de calitate, împreună cu expertiza partenerilor noştri de consorţiu de top, cu experienţă dovedită, vor realiza acest proiect pentru România la un nivel peste aşteptări”, a declarat Joe St. Julian, Preşedinte, Nuclear, AtkinsRéalis.

„CCC apreciază încrederea pe care România a demonstrat-o până în prezent în tehnologia nucleară canadiană şi este încântată să faciliteze acest proiect important, care va asigura în continuare accesul românilor la energie fără emisii şi va contribui la realizarea potenţialului României ca centru regional pentru electricitate curată în Europa de Est”, a declarat Bobby Kwon, preşedinte şi CEO al CCC.

„Contractul EPC de astăzi pentru prelungirea duratei de viaţă a Unităţii 1 reprezintă o realizare majoră pentru compania noastră”, a declarat Daniela Gentile, CEO al Ansaldo Nucleare. „Acesta reafirmă încrederea de lungă durată pe care Nuclearelectrica a acordat-o în mod constant nouă şi partenerilor noştri, susţinând expertiza noastră. Această realizare nu doar consolidează parteneriatul nostru cu Nuclearelectrica, dar, de asemenea, după semnarea contractului EPCM pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavoda în timpul COP29 de la Baku, consolidează şi mai mult prezenţa Ansaldo Nucleare în România”.

Ph.D. Whang Joo-ho, preşedinte şi CEO al Korea Hydro & Nuclear Power Co a declarat: „Această realizare reafirmă recunoaşterea la nivel mondial a expertizei KHNP în operare şi întreţinere. Cu peste 50 de ani de experienţă în operarea centralelor nucleare şi în gestionarea proiectelor, inclusiv în retehnologizarea Unităţii 1 Wolsong, KHNP se angajează să finalizeze acest proiect cu succes, la timp şi în limitele bugetului”.

„România şi-a asumat rolul de lider regional în domeniul energiei nucleare. Dorim să fim pionieri în dezvoltarea de reactoare de mici dimensiuni, deja am semnat contractul pentru studiul de fezabilitate, am reuşit să semnăm contractul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, iar astăzi am semnat şi contractul final pentru retehnologizarea Unităţii 1 de la centrala nucleară Cernavodă, pe care o vom putea exploata pentru încă 30 de ani. Am reuşit în ultimul an şi jumătate să atragem finanţări nerambursabile de aproape 14 miliarde de euro şi să respectăm deviza asumată: investiţii, investiţii, investiţii. Felicit pe această cale conducerea Nuclearelectrica pentru munca depusă şi pentru că am reuşit împreună să deblocăm proiecte vitale pentru România”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei în România.

Nuclearelectrica îşi propune să atingă neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon, să extindă producţia de energie curată, să fie lider în inovaţie şi progres tehnologic, să gestioneze resursele în mod durabil şi să dezvolte comunitatea şi forţa de muncă.

Compania Naţională „Nuclearelectrica” SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar alţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Sucursala Nuclearelectrica (CNE) Cernavodă operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 în România.

Nuclearelectrica are 28 de ani de experienţă în exploatare. Prin cele 3 proiecte strategice de investiţii, (Retehnologizarea Unităţii 1 a CNE Cernavodă, Dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 a CNE Cernavodă şi implementarea SMR-urilor), compania urmăreşte să furnizeze energie curată, să sprijine stabilitatea energetică a României şi obiectivele de decarbonizare, să sprijine Acordul de la Paris şi să sprijine şi iniţiativele cu impact asupra sănătăţii umane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici