Nuclearelectrica despre acordul semnat cu SUA pentru Cernavodă: „Acordul asigură şi dezvoltarea integrată a industriei orizontale pentru menţinerea şi creşterea capabilităţilor locale”

  • Guvernul României şi cel al Statelor Unite au semnat pe 9 octombrie un acord de cooperare pentru extinderea capacităţii centralei nucleare de la Cernavodă şi retehnologizarea Unităţii 1
  • Autorităţile americane vor discuta cu instituţii de finanţare care să sprijine proiectele vizate, a anunţat luni Nuclearelectrica la BVB.
Urmărește
1059 afișări
Imaginea articolului Nuclearelectrica despre acordul semnat cu SUA pentru Cernavodă: „Acordul asigură şi dezvoltarea integrată a industriei orizontale pentru menţinerea şi creşterea capabilităţilor locale”

Guvernul Statelor Unite ale Americii şi-a exprimat interesul de a prospecta instituţii de finanţare care să sprijine finanţarea globală a proiectelor cu respectarea politicilor, procedurilor şi a independenţei decizionale a acestor instituţii, aceasta componentă financiaraă fiind inclusă în Acordul Interguvernamental”, se arată în anunţ.

Faza de parafare a acestui Acord reprezintă atingerea unui acord ad referendum (de principiu) asupra elementelor principale ale dezvoltării proiectelor şi părtţilor implicate.

In conformitate cu legislatia nationala şi europeana, Proiectul de Acord Interguvernamental urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene conform prevederilor Tratatului EURATOM.  

”Acordul prevede, de asemenea, iîncurajarea si promovarea industriei locale din Romania in proiectele de investiţii, aşadar asigura dezvoltarea integrata a industriei orizontale pentru mentinerea si cresterea capabilităţilor locale, cu atât mai mult cu cat industria romaneasca detine expertiza in constructia reactoarelor CANDU 6, tehnologia utilizata la CNE Cernavoda atat in operare cat si pentru reactoarele viitoare”, se menţionează în comunicatul Nuclearelectrica.

Acordul semnat la Washington vizează dezvoltarea programului nuclear civil din România prin facilitarea schimbului de  expertiză tehnică, de reglementare, securitate şi siguranţă nucleară şi, implicit, întărirea securităţii, diversităţii, siguranţei în exploatare şi stabilităţii energetice şi de mediu ale României, obiective asociate şi proiectelor de investiţii ale SNN, retehnologizarea Unitatii 1 si extinderea capacitatii CNE Cernavoda.

Conform Strategiei Energetice a României şi Planului Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice, energia nucleară va avea un rol esenţial în atingerea obiectivelor energetice strategice ale României pe termen lung intrucat raspunde obiectivelor decarbonizarii din punct de vedere al mentinerii nivelului de cost, securitatii in aprovizionare si atingerii tintelor de mediu prin evitarea eliberarii emisiilor de CO2.

Operarea a doua reactoare CANDU 6 conduce la evitarea a aproximativ 10 milioane tone de CO2/an.

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la Bucureşti, a anunţat săptămâna trecută că România va încheia cu Stalele Unite un acord privind finanţarea cu 8 mld. dolari, cel mai mare pachet de finanţare primit vreodată, pentru reabilitarea centralei nucleare de la Cernavodă, respectiv construcţia reactoarelor 3 şi 4 şi reabilitarea reactorului 1.
 
În acest sens, ministrul economiei, Virgil Popescu,  urmează să se întâlnească şi cu preşedintele EXIM, banca de export-import a SUA, Kimberley Reed, pentru a iniţia acest acord de cooperare interguvernamentală, potrivit ambasadorului SUA la Bucureşti. Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar fi trebuit să se realizeze de chinezi, conform unui protocol semnat în timpul guvernării Ponta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici