- Home
- Social
- (12.10.2020, 09:53)
- Roxana Rosu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nuclearelectrica despre acordul semnat cu SUA pentru Cernavodă: „Acordul asigură şi dezvoltarea integrată a industriei orizontale pentru menţinerea şi creşterea capabilităţilor locale”
- Guvernul României şi cel al Statelor Unite au semnat pe 9 octombrie un acord de cooperare pentru extinderea capacităţii centralei nucleare de la Cernavodă şi retehnologizarea Unităţii 1
- Autorităţile americane vor discuta cu instituţii de finanţare care să sprijine proiectele vizate, a anunţat luni Nuclearelectrica la BVB.
Urmărește
1059 afișări
Guvernul Statelor Unite ale Americii şi-a exprimat interesul de a prospecta instituţii de finanţare care să sprijine finanţarea globală a proiectelor cu respectarea politicilor, procedurilor şi a independenţei decizionale a acestor instituţii, aceasta componentă financiaraă fiind inclusă în Acordul Interguvernamental”, se arată în anunţ.
Faza de parafare a acestui Acord reprezintă atingerea unui acord ad referendum (de principiu) asupra elementelor principale ale dezvoltării proiectelor şi părtţilor implicate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
In conformitate cu legislatia nationala şi europeana, Proiectul de Acord Interguvernamental urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene conform prevederilor Tratatului EURATOM.
”Acordul prevede, de asemenea, iîncurajarea si promovarea industriei locale din Romania in proiectele de investiţii, aşadar asigura dezvoltarea integrata a industriei orizontale pentru mentinerea si cresterea capabilităţilor locale, cu atât mai mult cu cat industria romaneasca detine expertiza in constructia reactoarelor CANDU 6, tehnologia utilizata la CNE Cernavoda atat in operare cat si pentru reactoarele viitoare”, se menţionează în comunicatul Nuclearelectrica.
Acordul semnat la Washington vizează dezvoltarea programului nuclear civil din România prin facilitarea schimbului de expertiză tehnică, de reglementare, securitate şi siguranţă nucleară şi, implicit, întărirea securităţii, diversităţii, siguranţei în exploatare şi stabilităţii energetice şi de mediu ale României, obiective asociate şi proiectelor de investiţii ale SNN, retehnologizarea Unitatii 1 si extinderea capacitatii CNE Cernavoda.
Conform Strategiei Energetice a României şi Planului Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice, energia nucleară va avea un rol esenţial în atingerea obiectivelor energetice strategice ale României pe termen lung intrucat raspunde obiectivelor decarbonizarii din punct de vedere al mentinerii nivelului de cost, securitatii in aprovizionare si atingerii tintelor de mediu prin evitarea eliberarii emisiilor de CO2.
Operarea a doua reactoare CANDU 6 conduce la evitarea a aproximativ 10 milioane tone de CO2/an.
Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la Bucureşti, a anunţat săptămâna trecută că România va încheia cu Stalele Unite un acord privind finanţarea cu 8 mld. dolari, cel mai mare pachet de finanţare primit vreodată, pentru reabilitarea centralei nucleare de la Cernavodă, respectiv construcţia reactoarelor 3 şi 4 şi reabilitarea reactorului 1.
În acest sens, ministrul economiei, Virgil Popescu, urmează să se întâlnească şi cu preşedintele EXIM, banca de export-import a SUA, Kimberley Reed, pentru a iniţia acest acord de cooperare interguvernamentală, potrivit ambasadorului SUA la Bucureşti. Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar fi trebuit să se realizeze de chinezi, conform unui protocol semnat în timpul guvernării Ponta.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe