- Home
- Social
- BUCURESTI, (24.07.2019, 12:32)
- Roxana Din
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Număr oficial al românilor din diaspora. Intotero: În afara graniţelor avem 9.700.000 de români. Motivele invocate: corupţia, sărăcia şi clasa politică/ Tomac: Raportul ar trebui să alerteze CSAT şi Parlamentul
Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a spus, miercuri, că cele mai recente statistici arată că aproximativ 9.700.000 de români sunt plecaţi în afara graniţelor, subliniind că motivele emigrării sunt corupţia, calitatea slabă a clasei politice şi sărăcia.
Urmărește
14384 afișări
Cifre oficiale despre numărul de români din diaspora. Intotero: 9.700.000 de români sunt plecaţi în străinătate. Motivele invocate: venituri mici şi corupţia
Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a precizat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată, că cele mai recente statistici indică o cifră de aproximativ 9.700.000 de români plecaţi în afara graniţelor.
„În afara graniţelor avem un număr de aproximativ 9.700.000 de români. Din 9.700.000 cetăţeni aproximativ 5.600.000 se afla in Diaspora, diferenţa în comunităţile istorice”, precizează Intotero.
„Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii şi când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, judeţene, comunale, spitale, investiţia şi existenţa unor condiţii decente în sănătate şi existenţa şcolilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă. (...) Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupţia. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionaţi în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceştia îşi doresc să se întoarcă”, adaugă sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Ministrul a apreciat că cifra românilor plecaţi în străinătate este „foarte mare”.
„Vreau să vă spun că vorbim aici de români care au plecat în perioada `45-`90. Au plecat din cauza unui regim la vremea respectivă, apoi sunt cetăţenii care au plecat după `90 şi mare parte din ei au plecat în special în ţările din UE, după intrarea României în UE”, informează Natalia-Elena Intotero.
Potrivit datelor ministerului, bugetul alocat de instituţie pentru sprijinirea activităţilor românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor acestora este, în anul 2019, 13.468.000 lei.
Totodată, a fost solicitată majorarea acestei sume la următoarea rectificare bugetară
Tomac: Raportul privind românii din afara graniţelor ţării ar trebui să alerteze CSAT şi Parlamentul
Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat, miercuri, că raportul prezentat de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, privind numărul de români aflaţi în afara graniţelor, ar trebui să reprezinte o problemă de securitate şi să alerteze CSAT şi Parlamentul.
„Un raport care ar trebui să alerteze CSAT şi Parlamentul României Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a prezentat astăzi cifra românilor aflaţi peste hotare. Avem 10 milioane de concetăţeni în afara ţării. Raportul, elaborat la solicitarea PMP, obligă instituţiile statului să-şi regândească strategia în relaţia cu Diaspora şi vecinătatea imediată. Statul român are obligaţia de a trata acest raport ca pe o chestiune de securitate. Fluxul continuu de cetăţeni care pleacă peste hotare ne obligă să acţionăm imediat, hotărât şi extrem de profesionist în sensul creării unor programe guvernamentale eficiente prin care să-i convingem pe români că merita să revină acasă. Toată arhitectura statului român trebuie regândită plecând de la această realitate”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.
Liderul PMP a adăugat că soluţiile pentru ca românii să se întoarcă în ţară vizează debirocratizarea statului şi eliminarea corupţiei din administraţie.
„Prin urmare, nu este suficient să ne limităm la a abţine dreptul garantat la vot pentru românii din Diaspora. În urma acestui raport al Guvernului, 30% din mandatele parlamentarilor ar trebui să fie deţinute de cetăţenii români care muncesc, studiază sau locuiesc permanent peste hotare. Acesta ar fi primul semnal politic major pe care România l-ar putea da celor peste zece milioane de români aflaţi în afara graniţelor. Debirocratizarea statului şi eliminarea micii corupţii din adminsitraţie ar trebui să reprezinte priorităţi.”, a afirmat Tomac.
El a susţinut că românii din diaspora sunt nemulţumiţi şi de şpaga pe care trebuie să o dea la orice instituţie a statului.
„Niciun român nu mai revine acasă dacă la primărie sau în orice altă instituţie a statului i se va pretinde şpagă pentru orice document eliberat. Aceşti oameni reprezintă o resursă uriaşă şi ei trebuie convinşi să revină acasă. Nu prin slogane şi promisiuni electorale, ci prin politici care să inspire încrederea că România este pregătită să-i primească şi să le ofere o perspectivă nouă în ţara lor. Aproape jumătate din românii aflaţi peste hotare nu deţin cetăţenia română, acestora statul trebuie să le-o ofere la cerere în maximum o lună. Doar aşa devenim în mod real o ţară capabilă să-i aducă acasă pe toţi românii, indiferent unde locuiesc. Această este adevărata bătălie pentru viitorul României!”, mai scrie liderul PMP.
Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a spus, miercuri, că cele mai recente statistici arată că aproximativ 9.700.000 de români sunt plecaţi în afara graniţelor, subliniind că motivele emigrării sunt corupţia, calitatea slabă a clasei politice şi sărăcia. Ministrul a apreciat că cifra românilor plecaţi în străinătate este „foarte mare”.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Preotul Vasile Răducă, prodecan al Facultăţii de Teologie, după afirmaţiile controversate legate de viol şi sarcină: Regret că vorbele au avut ecou nedorit
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe