Numărătoarea inversă pentru JO de la Londra din 2012 a început în Ferentari, fără Vanghelie

Ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris, şi Damian Draghici au jucat fotbal cu copiii din Ferentari, miercuri, când pe Aleea Livezilor a început numărătoarea inversă pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, de la eveniment lipsind însă Marian Vanghelie, care îşi anunţase prezenţa.

Urmărește
575 afișări
Imaginea articolului Numărătoarea inversă pentru JO de la Londra din 2012 a început în Ferentari, fără Vanghelie

Numărătoarea inversă pentru JO de la Londra din 2012 a început în Ferentari, fără Vanghelie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Însă, chiar dacă a lipsit de la evenimentul "Jocurile Olimpice vin în Ferentari", numele primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost pe buzele celor care s-au adunat încă de dimineaţă în faţa scenei de pe strada cu blocuri de garsoniere super-aglomerate şi cu balcoane construite de la zero de locatari.

În timp ce pe terenul de fotbal delimitat de gardurile Jandarmeriei, special aduse pentru eveniment, artistul Damian Drăghici zâmbea în poartă, spunându-le celor de pe margine:

"Nu vin ăştia (jucătorii, n.r.), că le e frică de mine".

Pe marginea terenului trecea tanti Mioara, cu o falcă-n cer şi una-n pământ:

"Se distrează şi ei o oră-două, mai târziu le e foame şi după aia bea apă cu şobolanii". De altfel, tanti Mioara şi-a început ziua cu stigăte din mulţimea de curioşi din faţa scenei: "Asta este panaramă, să vină să vadă cum se urcă şobolanii la etajul unu". Mulţimea s-a strâns pe Aleea Livezilor încă din prima parte a zilei, când se făceau ultimele pregătiri înaintea evenimentului - se adunau ultimele gunoaie şi poliţiştii închideau strada.

Ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris, a participat la întregul eveniment sportiv-cultural organizat în Ferentari, într-o zonă defavorizată a ghetoului, pentru a sărbători un an până la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012. Oficialul nu s-a ferit să schimbe pase cu copiii din cartier, pe terenul de fotbal improvizat, dar nici să încerce să înscrie în poarta apărată de impunătorul Damian Drăghici.

Încă de la urcarea pe scena amenajată pe Aleea Livezilor, Martin Harris a fost pozitiv şi dornic să se apropie de cei din comunitate. "Sportul este pentru toţi. Acesta este mesajul-cheie transmis de Olimpiada de la Londra", a spus Martin Harris, în timp ce pe ecranul uriaş din spatele său rulau imagini cu sportivi învingători în diferite competiţii.

Printre cei aproape 200 de oameni care au venit la evenimentul din Ferentari, puţini ştiau însă când vor avea loc Jocurile Olimpice de la Londra. Unii au spus că o să încerce să se uite la Olimpiadă pe posturile TV pe care le pot "prinde" cu antenele parabolice scoase pe geamurile garsonierelor în care locuiesc.

Dar cel mai mult pe oamenii prezenţi la eveniment păreau să îi îngrijoreze şobolanii. "Stăm pe bănci pe care scrie Sectorul 5 şi ne mănâncă şobolanii", a spus o femeie, vecină cu tanti Mioara. La rândul ei, tanti Mioara s-a jurat că în timpul campaniei electorale, atunci când primarul Marian Vanghelie a venit în zonă, l-a rugat să meargă să vadă în ce condiţii trăieşte ea, în blocul 36. Primarul însă nu s-a dus, a spus tanti Mioara.

Ca să ajungi la tanti Mioara întrebi din om în om, întrucât clădirea nu este marcată. Femeia de 60 de ani stă într-o garsonieră confort III, cu camera şi bucătăria în acelaşi spaţiu, cu pereţi cojiţi şi vopsiţi pe alocuri în albastru intens, culoare care decorează şi pereţii scării blocului. Pe marginile uşilor din blocul de garsoniere atârnă cabluri înnădite, de unde îşi iau locatarii electricitatea. La parter sunt băltoace maronii, gropi adânci, acoperite cu pietre pentru a nu lăsa rozătoarele să intre în bloc. "Am votat cu el, da' să moară copiii mei dacă mă mai cunoaşte acuma", a spus dezamăgită tanti Mioara. Ulterior, femeia a spus că se grăbeşte să prindă deschis la cantina socială din cartier.

Afară din bloc petrecerea dedicată Jocurilor Olimpice continua. Se auzea muzica artistei Enya, venind de la scena unde copiii cartierului jucau într-o scenetă după Anton Pann. De altfel, cei mici s-au distrat cel mai mult în timpul evenimentului care s-a întins pe durata a peste trei ore. La sceneta care a deschis evenimentul, ei au trudit din greu şi au îndurat căldura. Cel mai oropsit a fost un mititel care a trebuit să poarte un costum de leu tot timpul spectacolului. Dar momentul său de glorie a fost când s-a fugărit cu bucătarii şi cu un prinţ care purta o jumătate de coadă de mop în loc de sabie. De altfel, micii actori au fost cei mai câştigaţi. Copiii au fost aplaudaţi de atletele Violeta Beclea-Szekely şi Ionela Târlea, baschetbalista Svetlana Drăguşin şi pugilistul Marian Simion, care este o vedetă în cartier, întrucât face cursuri de box cu cei mici.

Au urmat meciuri demonstrative de baschet, scrimă, desene pe asfalt, face painting şi cel mai aşteptat eveniment - atelierul de muzică alături de Damian Drăghici. În spatele scenei, când muzicianul căra tobele pentru lecţie, două fete cu fuste largi se întrebau ce se întâmplă. "Auzi? Da' ăsta nu e ăla...?", a întrebat-o una din fete pe prietena ei. "Damian Drăghici!", i-a răspuns cealaltă. "Dar de ce a venit tocmai aici?", se întreba curioasă tânăra. "Da' ce, aici nu este perfect?", a intervenit zâmbind un poliţist care se sprijinea de un copac.

Lecţia cu Damian Drăghici a fost vârful zilei, adunând şiruri de copii care de-abia aşteptau să bată la tobe alături de muzician. Chiar şi adolescenţii au urcat pe scenă, manifestându-şi interesul pentru arta maestrului.

Evenimentul "Jocurile Olimpice vin în Ferentari" a fost organizat de Ambasada Marii Britanii şi Policy Center for Roma and Minorities, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5. Evenimentul care a marcat începerea numărătorii inverese până la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 a beneficiat şi de sprijinul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi al federaţiilor de baschet, fotbal, scrimă şi box.

Jocurile Olimpice de la Londra vor avea loc în perioada 27 iulie - 12 august 2012.

(Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici