- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numărul bătăilor între deţinuţi, dublu în 2009 faţă de 2008
Numărul bătăilor între deţinuţi soldate cu vătămări corporale a fost, în 2009, de 573, aproape dublu faţă de cel din 2008, cel al cazurilor de gardieni bătuţi de cei închişi fiind aproape egal cu cel din anul anterior, conform datelor centralizate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).
Numărul bătăilor între deţinuţi, dublu în 2009 faţă de 2008 (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)
Conform datelor prezentate, joi, de conducerea ANP, în 2009 au avut loc 573 de agresiuni între deţinuţi, bătăi în urma cărora să rezulte vătămări corporale pentru vreuna dintre părţi. Numărul faptelor de acest gen înregistrate în 2008 a fost de 321.
Unii directori de închisori au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că această creştere este generată de relaxarea măsurilor de siguranţă din penitenciare odată cu introducerea sistemului de executare pe regimuri, precum şi după sporirea drepturilor acordate celor închişi. Alţii au spus că în anii anteriori nu se raportau decât bătăile cu urmări grave, însă datele pentru 2009 includ orice agresiune soldată cu vreo urmă pe corpul vreuneia dintre victime.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Mai multe locuinţe din zona gării Albeşti au fost evacuate / Traficul rutier în zonă a fost oprit
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Conform aceloraşi date, în 2009 au existat 25 de cazuri de gardieni sau alţi angajaţi ai închisorilor agresaţi de deţinuţi, faţă de 24 în anul 2008.
Directorul ANP, Ioan Băla, a admis existenţa unor grupări infracţionale organizate, a unor "clanuri" care controlează anumite penitenciare. În acest sen, Băla a dat exemplul Cămătarilor, la Bucureşti, al Cocalarilor, la Jilava şi Giurgiu sau al Cordunenilor, la Iaşi şi Bacău.
Relaxarea regimului de detenţie a dus, potrivit directorului ANP, la scăderea "consistentă" a numărului de deţinuţi care nu s-au prezentat la timp la penitenciar după ce au primit permisiunea de a ieşi şi a-şi vizita familiile, precum şi a tentativelor de evadare.
"Dacă anul anterior, în 2008, am avut 24 de neprezentări, anul trecut am avut doar cinci astfel de cazuri. La fel, dacă în 2008 am avut două tentative de evadare, anul trecut am avut doar una. Evident, statistica evadărilor este unul dintre cele mai mari motive de mândrie ale noastre, neavând niciun astfel de caz", a declarat Băla.
Conform statisticilor, numărul celor care au fugit în 2009 de la punctele de lucru aflate în afara penitenciarelor a fost, la fel ca în anul precedent, de zece.conform datelor centralizate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO