- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numărul cazurilor de gripă ar putea creşte, din cauza unei noi tulpini
Medicii estimează că în sezonul 2007-2008 ar putea fi înregistrate mai multe cazuri de gripă întrucât oamenii au imunitate scăzută faţă de noua tulpină "Solomon Islanda", care a circulat în timpul verii în emisfera australă.
Numărul cazurilor de gripă ar putea creşte, din cauza unei noi tulpini
Vaccinul antigripal recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru sezonul 2007 -2008 are în compoziţie această tulpină nouă, destul de asemănătoare cu cea pe care o înlocuieşte.
"Noua tulpină aflată în circulaţia ar putea provoca mai multe îmbolnăviri. Este vorba despre tulpina Solomon Islanda care a circulat în emisfera australă în timpul verii, începând din mai până în septembrie. Ne aşteptăm ca fiind o tulpină nouă, numărul de îmbolnăviri să fie puţin mai mare, întrucât populaţia nu are o imunitate înaltă. Această tulpină nu e foarte diferită de Noua Caledonie, care a circulat mai multe sezoane în România şi Europa", a declarat, luni, Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
Virusul gripal Solomon Islands îl înlocuieşte în vaccin pe cel de tip Noua Caledonie, acesta din urmă fiind prezent şase sezoane în România şi Europa. Din mai şi până în septembrie, în Australia şi Noua Zeelandă noul virus a provocat şase decese, a mai spus medicul Viorel Alexandrescu.
"Gripa sezonieră face şi victime. În fiecare an mor de gripă obişnuită dată prin schimbările de tulpini între 500.000 şi un milion de persoane şi între cinci şi şapte la sută din populaţia globului se internează (cam 20 de milioane). Cel mai sigur mijloc de prevenire a îmbolnăvirilor este vaccinul. Imunizarea se face înainte de debutul epidemiei", a precizat Alexandrescu.
În Europa, primele cazuri de gripă au fost identificate în Franţa şi Danemarca, dar numai câte o tulpină.
Virusurile gripale au multiple simptome şi semne, a mai spus medicul. Gripa are un debut brusc cu febră mare, durere mare de cap, tuse persistentă şi dureri musculature. Boala se poate manifesta mai agresiv la copii, debutul fiind astenie, febră, convulsii, frisoane, chiar şi diaree.
Cel mai rapid mijloc de transmitere a gripei este prin tuse în spaţii închise, cum ar fi avioane, unde bolnavii stau mai mult timp la un loc cu cei sănătoşi, dar şi trenuri autobuze, clase, locurile de muncă, a adăugat Vireol Alexandreaxu.
Vaccinul antigripal asigură protecţie înaltă (peste 85 la sută) şi el este recomandat mai ales persoanelor cu risc, bătrâni şi copii din instituţii de ocrotire, medici, profesori, salariaţi din instituţiile care lucrează cu publicul. Vaccinul este contraindicat celor alergici la protinele din ouă.
Anual, reprezentanţii OMS analizează datele epidemiei din sezonul care a trecut şi recomandă producătorilor o anumită compoziţie a vaccinului antigripal pentru următorul sezon, în funcţie de tulpinile cel mai frecvent întâlnite. OMS a publicat recomandări pentru sezonul rece din emisfera nordică (noiembrie 2007 - aprilie 2008), în cele trei tulpini fiind una nouă A/Solomon Islands.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta