Numărul cetăţenilor UE care au călătorit din motive personale a crescut anul trecut de la 65 la 68%

Numărul cetăţenilor UE care au călătorit din motive personale a crescut de la 65 la 68 la sută în 2010 faţă de anul precedent, iar aceste constatări confirmă alţi indicatori potrivit cărora turismul a ieşit din criza economică, potrivit unui eurobarometru prezentat vineri.

Urmărește
4 afișări

Faptul că 58 la sută dintre rezidenţii UE aleg să-şi petreacă vacanţele în Europa subliniază că, în general, industria turismului începe să îşi revină şi devine din nou o industrie în creştere, a declarat, vineri, vicepreşedintele CE, Antonia Tajani, responsabil pentru industrie şi antreprenoriat, la prezentarea rezultatelor eurobarometrului.

Potrivit studiului, turiştii îşi manifestă în continuare preferinţa pentru destinaţiile tradiţionale (58 la sută), în timp ce 28 la sută dintre aceştia ar dori să descopere noi destinaţii.

Cele mai populare preferinţe sunt Italia - destinaţia de vacanţă cel mai frecvent menţionată pentru 2011 (11,5 la sută), urmată de Spania, cu 8,6 la sută şi de Franţa, cu 8,2 la sută.

Potrivit studiului, 23 la sută dintre rezidenţii UE încă nu s-au hotărât cu privire la destinaţia lor de ,vacanţă dar tendinţa de a descoperi Europa şi ţara de origine continuă să se manifeste, 58 la sută dintre europeni plănuind să îşi petreacă vacanţele în propria lor ţară sau în altă ţară a Uniunii Europene.

În 2010, aproape trei sferturi dintre cetăţenii UE (73 la sută faţă de 69 la sută în 2009) au plecat în călătorii de agrement sau de afaceri, pe primele cinci locuri în top situându-se locuitorii Finlandei (89 la sută), Danemarcei (87 la sută), Ţărilor de Jos şi Suediei (87 la sută), Luxemburgului (85 la sută) şi Norvegiei (84 la sută).

Căutarea unui "loc de odihnă şi relaxare" a constituit principala motivaţie pentru mai mult de o treime dintre cei care pleacă în călătorii de agrement (36 la sută), urmată de "soare şi plajă" (18 la sută) şi "vizitarea prietenilor şi a rudelor" (17 la sută).

Mai mult de jumătate dintre cetăţenii UE şi-au organizat singuri vacanţele în 2010 (57 la sută), această practică fiind şi mai frecventă în ţările candidate: Turcia (80 la sută), Islanda (79 la sută) şi Croaţia (78 la sută).

Peste 30.000 de cetăţeni cu vârsta de minimum 15 ani selectaţi în mod aleatoriu au fost intervievaţi în februarie 2011 în cele 27 de state membre, precum şi în Norvegia, Islanda, Croaţia, Turcia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Comisia Europeană a efectuat un astfel de sondaj o dată pe an începând din 2008, pentru a monitoriza tendinţele cetăţenilor europeni pe termen scurt şi pe termen lung în materie de călătorii şi turism. Aceste sondaje permit atât Comisiei, cât şi părţilor interesate să reacţioneze la modificările cererii turistice şi vor constitui un instrument important pentru elaborarea de politici în domeniul turismului, precum şi pentru planificarea industriei turismului, în special în ceea ce priveşte tipurile de turism şi destinaţiile principale.

Conform datelor Eurostat, în 2010 nopţile rezervate de nerezidenţi au contribuit cel mai mult la cifrele globale de creştere: hotelurile şi unităţile de cazare similare au înregistrat o redresare semnificativă a numărului acestor rezervări (+5,1 %), în comparaţie cu nopţile rezervate de către rezidenţi (+1,1 %).

Antonio Tajani, vicepreşedintele Comisiei Europene, a prezentat sondajul Eurobarometru în cadrul Conferinţei europene a părţilor interesate din sectorul turismului, organizată la Budapesta de către preşedinţia ungară şi Comisia Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici