Numărul deceselor în accidente rutiere în 2021 a crescut cu 5% în UE. România, cea mai mare rată

Publicat: 30 03. 2022, 19:41
Actualizat: 30 03. 2022, 19:43

Potrivit unui comunicat la CE, se estimează că 19 800 de persoane au murit anul trecut în accidente rutiere, ceea ce înseamnă o creştere cu 1 000 (+ 5 %) faţă de 2020, dar reprezintă totuşi cu aproape 3 000 (-13 %) de decese mai puţin faţă de perioada anterioară pandemiei (2019).

Obiectivul CE este reducerea la jumătate a numărului de decese până în 2030. La nivelul UE, în ultimul deceniu s-a înregistrat o scădere de 36 %.

Clasamentul ratelor mortalităţii pe ţări nu s-a schimbat în mod semnificativ, cele mai sigure drumuri aflându-se în Suedia (18 decese la un milion de locuitori), în timp ce România (93/milion) a raportat cea mai mare rată în 2021. Media UE a fost de 44 de decese din accidente rutiere la un milion de locuitori.

Conform CE, pe baza cifrelor preliminare, nouă state membre (Danemarca, Germania, Irlanda, Cipru, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia şi Suedia) au înregistrat în 2021 cel mai scăzut număr de decese din accidente rutiere înregistrat vreodată.

Datele disponibile pentru 2020 oferă o imagine a tipului de participanţi la trafic implicaţi în accidente mortale şi a locaţiilor acestora şi indică sexul şi vârsta victimelor.

În total, 52% dintre decesele rutiere s-au produs pe drumuri rurale, 40% în zonele urbane şi 8% pe autostrăzi. Ocupanţii autoturismelor (şoferi şi pasageri) au reprezentat 43% din totalul deceselor cauzate de accidente rutiere, în timp ce pietonii au reprezentat 20%, utilizatorii de vehicule cu două roţi (motociclete şi mopede) 18% şi bicicliştii 10 % din totalul deceselor.

În zonele urbane, modelul este foarte diferit, pietonii (37 %) reprezentând cea mai mare parte a victimelor. Întrucât utilizatorii de vehicule motorizate cu două roţi reprezintă 18%, iar numărul de biciclişti (14 %) care sunt omorâţi creşte, înseamnă că aproape 70 % din totalul deceselor din zonele urbane sunt utilizatori vulnerabili ai drumurilor.

Bărbaţii au cauzat trei din patru decese rutiere (77 %). Persoanele în vârstă (65+) au reprezentat peste un sfert (28%) din totalul deceselor, deşi, în mod proporţional, mai mulţi tineri sunt ucişi în trafic. În timp ce 12 % dintre persoanele ucise pe drumurile din UE aveau vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani, această grupă de vârstă reprezintă doar 7 % din populaţia UE. Astfel, statisticile arată că tinerii sunt mai susceptibili de a fi implicaţi într-o coliziune rutieră fatală.

„Pe măsură ce nivelurile traficului revin la normalitate, trebuie să ne asigurăm că nu ne întoarcem la numărul de decese de dinainte de pandemie pe şoselele noastre. La nivelul UE, vom face eforturi prin finanţare, legislaţie şi activităţi de informare pentru a contribui la realizarea unui „sistem sigur” format dintr-o infrastructură mai sigură, vehicule mai sigure, o utilizare mai sigură a drumurilor şi o mai bună asistenţă post-accident. Dar aceasta este o responsabilitate comună cu statele membre, cu industria de resort şi cu toţi participanţii la trafic. Orice deces sau accidentare gravă pe şoselele noastre poate fi evitată”, a declarat Adina Vălean, comisarul pentru transporturi.