- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.01.2014, 20:14)
- Andrei Dumitrescu
Numărul deţinuţilor cu HIV a crescut de aproape patru ori în ultimii cinci ani
Numărul deţinuţilor cu HIV a crescut de aproape patru ori în ultimii cinci ani, de la 52 în 2008, la 288 în 2013, dintre care 80 la sută au fost diagnosticaţi cu virusul înainte de a fi închişi sau în primele şase luni de la încarcerare, potrivit unui raport realizat de ANP la solicitarea MEDIAFAX.
Urmărește
231 afișări
Numărul deţinuţilor cu HIV a crescut de aproape patru ori în ultimii cinci ani (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)
"În perioada 2008 - 2012, numărul persoanelor private de libertate cu infecţie HIV/SIDA a crescut de 3,7 ori (de la 52 în anul 2008 la 194 în anul 2012), iar la data de 13.12.2013 sistemul penitenciar avea în custodie un număr de 288 persoane private de libertate diagnosticate cu această afecţiune, deci o creştere faţă de 2012 de 1,4 ori", a precizat Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).
Dintre cei 288 de deţinuţi cu HIV înregistraţi în 2013, cei mai mulţi au fost diagnosticaţi înainte de a fi închişi sau virusul a fost constatat de medicii Administraţiei Penitenciarelor în primele şase luni de detenţie.
"În medie 80 la sută dintre persoanele private de libertate au fost diagnosticate cu HIV/SIDA înainte de arestare sau în primele şase luni de la depunerea în sistemul penitenciar şi doar 20 la sută după mai mult de şase luni. Se remarcă o creştere importantă a procentului celor diagnosticaţi în sistemul penitenciar (în primele 6 luni sau ulterior), de la 32 la sută în 2008 la 52 la sută pentru anul 2013, datorită eforturilor susţinute atât de educaţie pentru sănătate, promovare cât şi realizare efectivă a testării şi consilierii voluntare HIV", se mai arată în raportul ANP remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
Potrivit sursei citate, cei 288 de deţinuţi sunt incluşi în Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV, iar pentru 161 evoluţia bolii a necesitat aplicarea terapiei cu medicaţie antiretrovirală.
Din cele 288 de persoane private de liberate care au HIV, cinci sunt minore, 281 au între 18 şi 50 ani, iar două au peste 50 ani.
Conform studiului realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la momentul arestării, 87 la sută dintre deţinuţii care figurează în baza de date ca fiind infectaţi cu HIV nu aveau serviciu, cei mai mulţi dintre ei erau recidivişti, condamnaţi la pedepse cuprinse între doi şi cinci ani de închisoare pentru furt şi trafic de droguri.
Din 2008 şi până în decembrie 2013, cinci la sută dintre bolnavi au murit iar pentru unu la sută pedeapsa a fost întreruptă pe motiv de boală.
În ce priveşte deţinuţii bolnavi de tuberculoză, anul acesta, la data de 30 noiembrie, în sistemul ANP se găseau 215 bolnavi de TBC, între care trei femei şi un minor.
Aceştia sunt ţinuţi sub supraveghere medicală la Penitenciarul Spital Jilava şi Penitenciarul Spital Tg. Ocna, care au secţii de pneumoftiziologie.
Conform ANP, din cei 215 bolnavi de TBC, 16 au şi HIV iar 54 suferă şi de Hepatită B şi C.
În acelaşi timp, studiul realizat de specialiştii Direcţiei Medicale a ANP, relevă şi faptul că, în închisori există 3.285 de puşcăriaşi bolnavi de hepatită, dintre care 1.440 figurează în evidenţele medicale cu hepatită B, 1.839 cu hepatită C şi şase cu Hepatită D.
Pentru că, de cele mai multe ori, aceste boli infecţioase sunt contactate de către dependenţii de droguri injectabile, ANP a derulat mai multe programe preventive, printre care s-a numărat inclusiv un program de distribuire a seringilor în rândul deţinuţilor.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt opțiunile Rusiei după ce Ucraina a închis gazoductul care alimenta Europa, iar Moldova are deja alternative pentru gazul rusesc? Putin se bazează pe marile puteri din Est, cu China în frunte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Smell-o-vision”: Sony introduce „mirosul” în jocurile video pe PlayStation. Ce noutăți a adus Nvidia la CES 2025
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe