Numărul doi de la Vatican spune că acordarea de arme Ucrainei este legitimă în anumite condiţii

Numărul doi de la Vatican a declarat vineri că furnizarea de arme Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii ruseşti este legitimă din punct de vedere moral în anumite condiţii, citând învăţătura Bisericii Catolice privind „războiul just", anunţă Reuters.

Urmărește
334 afișări
Imaginea articolului Numărul doi de la Vatican spune că acordarea de arme Ucrainei este legitimă în anumite condiţii

Secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, a vorbit cu reporterii în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Roma, în timp ce subiectul furnizării de arme Kievului se discuta la o reuniune a miniştrilor de externe din ţările din G7 din Germania.

„Există un drept la apărare armată în caz de agresiune", a spus Parolin ca răspuns la o întrebare despre ţările care trimit arme Ucrainei.

El a mai spus că acest drept este consacrat în cartea de învăţături a Bisericii Romano-Catolice, în anumite condiţii.

„Mai presus de toate (condiţia) proporţionalităţii, şi apoi ca răspunsul să nu producă daune mai mari decât cele provocate de agresiune. Aceasta în contextul unui război just. Aş spune că problema trimiterii de arme (în Ucraina) poate fi plasată în acest cadru", a declarat Parolin.

Papa Francisc, deşi a folosit termeni precum „atrocităţi", „agresiune nedreaptă" şi a vorbit despre suferinţele ucrainenilor care „îşi apără pământul", s-a abţinut până acum să catalogheze conflictul din Ucraina drept un război drept.

El a cerut ca toate războaiele să fie interzise şi a pus la îndoială faptul că orice conflict poate fi total just.

La reuniunea G7 din Germania, ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că grupul trebuie să menţină presiunea asupra Rusiei, furnizând mai multe arme Ucrainei.

De asemenea, şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că blocul comunitar va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar în valoare de 500 de milioane de euro.

Relaţiile dintre Vatican şi conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse „scârţâie”

Parolin a mai declarat că este nevoie de „anumiţi parametri clari" în chestiunea furnizării de arme Ucrainei în „cel mai corect şi moderat mod posibil". El nu a oferit detalii.

Acesta a precizat că Vaticanul este în continuare dispus să facă tot posibilul pentru a convinge ambele părţi să caute o soluţie negociată. Ministrul de externe al Vaticanului, arhiepiscopul Paul Gallagher, urmează să viziteze Kievul săptămâna viitoare.

Parolin a recunoscut că relaţiile dintre Vatican şi conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse, al cărei patriarh Kirill a susţinut pe deplin războiul, se află „într-un moment dificil".

Reuters a relatat pe 11 aprilie că Vaticanul a luat în considerare prelungirea cu o zi a călătoriei papei în Liban, pe 12-13 iunie, pentru ca acesta să se poată întâlni cu Kirill pe 14 iunie la Ierusalim. Totuşi, Francisc a decis să nu facă acest lucru.

Relaţiile s-au înrăutăţit luna trecută, când papa l-a numit pe Kirill „băiatul de altar al lui Putin", ceea ce a provocat o mustrare publică din partea Bisericii Ortodoxe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici