Numărul dosarelor înregistrate la Curtea de Apel Oradea a crescut cu 50 la sută în 2010 faţă de 2009
Numărul dosarelor înregistrate la Curtea de Apel Oradea a crescut cu 50 la sută în 2010, faţă de 2009, fără însă să fie afectată calitatea actului de justiţie, care, potrivit indicatorilor statistici, este apreciată ca foarte bună pe anul trecut, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Oradea a discutat, marţi, raportul de activitate pe anul 2010, în prezenţa lui Adrian Toni Neacşu, membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, datele statistice arătând că, în pofida problemelor de personal şi a creşterii numărului de dosare, calitatea actului de justiţie nu a avut de suferit.
Datele statistice au fost date publicităţii marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă susţinută de preşedintele Curţii de Apel Oradea, Dana Cigan, şi Adrian Toni Neacşu, cei doi declarându-se mulţumiţi de activitatea magistraţilor din cadrul instanţei.
"Numărul dosarelor înregistrate pe rolul Curţii de Apel Oradea a crescut cu 50 la sută faţă de 2009 şi cu 150 la sută faţă de 2006, în medie fiecare judecător având de soluţionat 302 dosare. În ciuda numărului mare de cauze, calitatea actului de justiţie a fost foarte bună pe anul care a trecut", a declarat preşedintele instanţei, judecătorul Dana Cigan.
Astfel, potrivit datelor de bilanţ, anul trecut, pe rolul Curţii de Apel Oradea au intrat 7.354 dosare, faţă de 5.135 în 2009, şi au fost soluţionate 6.532 dosare, faţă de 4.943 în anul precedent.
Din hotărârile pronunţate, o foarte mică parte au fost casate, cu trimitere spre rejudecare.
"Din hotărârile Secţiei civile, de pildă, 39 de hotărâri au fost casate, adică doar doi la sută, din cele pronunţate de judecătorii Secţiei comerciale şi Contencios administrativ au fost casate opt hotărâri, iar dintre cele ale Secţiei penale, 11 hotărâri", a explicat Cigan.
Potrivit sursei citate, anul trecut, conducerea instituţiei a reuşit să rezolve şi cea mai stringentă problemă administrativă, obţinerea avizelor pentru reabilitarea Palatului de Justiţie, dar şi pentru renovarea Palatului de Justiţie Satu Mare, respectiv a judecătoriilor Carei, Beiuş şi Aleşd, instanţe din subordinea Curţii de Apel Oradea.
"Ne mai lipseşte doar un aviz pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, iar următorul pas va fi licitaţia pentru angajarea constructorului. Sperăm ca anul viitor să scăpăm de praf şi mizerie", a declarat Dana Cigan.
O altă prioritate a conducerii Curţii de Apel Oradea este soluţionarea problemelor de personal cu care se confruntă confruntă Tribunalul Bihor şi Tribunalul Satu Mare, instanţele cu cea mai mare încărcătură de dosare, probleme supuse atenţiei reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii.
"Vom încerca soluţionarea acestor probleme. Nu există o analiză, care ar fi schema optimă de funcţionare pentru aceste instanţe. Noi vom încerca să rezolvăm problema ocupării posturilor existente prin pârghiile pe care le avem, transferuri, concursuri de promovare", a explicat Adrian Neacşu, reprezentantul CSM.
Neacşu a recunoscut faptul că punerea în aplicare a Legii 202/2010 privind privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, denumită şi Mica reformă, nu a avut deocamdată succesul scontat.
"Nu există foarte mari modificări la nivel structural în ceea ce priveşte sistemul Micii reforme. Atâta timp cât instanţele nu vor reuşi să-şi rezolve probleme de personal, nu ne putem aştepta la schimbări majore", a declarat Neacşu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO