Numărul imigranţilor este supraestimat în ţările de destinaţie

Numărul imigranţilor este supraestimat în ţările de destinaţie, mai ales de către cei care nu sunt interesaţi de documente oficiale, peste 40% dintre europenii care nu au un loc de muncă fiind de părere că imigranţii sunt cei care le iau slujbele, rezultă dintr-un studiu al German Marshall Fund.

Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului Numărul imigranţilor este supraestimat în ţările de destinaţie

Numărul imigranţilor este supraestimat în ţările de destinaţie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Directorul Biroului de la Bucureşti al German Marshall Fund of United States, Alina Inayeh, a declarat miercuri, la conferinţa "UE şi migraţia", că un studiu German Marshall Fund, realizat în opt ţări pentru a analiza problema migraţiei transatlantice, arată că există o supraestimare a imigranţilor, făcută de cetăţenii ţărilor respective, care este mult mai mare în rândul celor ce nu au acces la statistici sau nu au interes să urmărească documentele şi informaţiile oficiale, faţă de cei care cunosc aceste date.

Studiul, realizat în Statele Unite, Canada şi şase ţări din Uniunea Europeană, printre care Spania, Italia şi Franţa, arată că, faţă de 2009, mai mulţi respondenţi au supraestimat procentajul din populaţie care provine din imigranţi. Aceste estimări au crescut în 2010 în SUA, respondenţii crezând că 39 la sută din populaţie provine din imigranţi, faţă de 35 la sută în 2009, iar cifra reală este de fapt de 14 la sută.

"Dintre europenii care au prieteni imigranţi, 68 la sută au crezut în 2010 că fenomenul imigraţiei contribuie la îmbogăţirea culturii naţionale, în timp ce numai 40 la sută dintre cei care nu au prieteni imigranţi cred acest lucru. Între europenii care nu au un loc de muncă în acest an, 43 la sută cred că imigranţii sunt cei care le iau slujbele, media europeană fiind de 35 la sută. În SUA, 63 la sută dintre cei a căror situaţie financiară s-a înrăutăţit în 2010 cred că joburile le sunt luate de către imigranţi, comparativ cu 56 la sută anul trecut", a declarat Alina Inayeh.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale Valentin Mocanu a arătat însă că mobilitatea forţei de muncă în spaţiul Uniunii Europene nu a avut un impact important asupra salariilor şi nici nu a dus la dezechilibre serioase ale forţei de muncă în statele primitoare.

Mocanu a precizat însă că trebuie avută în vedere integrarea acestor lucrători, care continuă să aibă probleme.

"Există probleme şi cu coeziunea familiilor dar şi probleme legate de copiii care sunt lăsaţi acasă", a arătat secretarul de stat.

El a mai spus că atunci când se vorbelte de mobilitatea forţei de muncă ar trebui să se ţină cont de câteva elemente, având în vedere că se vorbeşte foarte mult de impactul negativ, de presiunea pe forţa de muncă din ţările de destinaţie.

Valentin Mocanu a precizat că sunt elemente care reprezintă un impact negativ atât pentru muncitorii din ţările de destinaţie, cât şi pentru muncitorii care se deplasează pentru găsirea unui loc de muncă.

"Şi aici mă refer la munca la negru, care afectează în acelaşi mod negativ şi muncitorii locali, cât şi muncitorii din alte ţări. Mă refer la dumpingul social care, în mod evident, afectează în primul rând muncitorii locali (prin acest fenomen sunt diminuate salariile din ţările de destinaţie) şi mă refer şi la faptul că se fac eforturi importante, şi în ţările de destinaţie şi în ţările de origine, şi aici colaborarea dintre statele UE este foarte importantă, astfel încât dispozitivele de politică socială să fie eficiente şi să existe posibilitatea de transfer a drepturilor. Este important să facem eforturi împreună", a mai spus Mocanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici