Numărul infracţiunilor din familie a crescut cu 26 la sută în 2010 faţă de 2009

Numărul infracţiunilor din familie a crescut cu 26 la sută în 2010 faţă de 2009, iar numărul loviturilor cauzatoare de moarte s-a dublat, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prezentate, marţi, de Asociaţia No Abuse.

Urmărește
4 afișări

Potrivit IGPR, la nivelul întregii ţări, numărul total al infracţiunilor intrafamiliale a ajuns în 2010 la 12.088, cu o creştere de aproximativ 26 la sută faţă de anul 2009, când au fost înregistrate 8.912 astfel de cazuri.

La nivel naţional, numărul cazurilor de omor a scăzut semnificativ, de la 114 în 2009 la doar şase anul trecut, precum şi numărul cazurilor de tentativă de omor, de la 63 la cinci.

În schimb, s-a dublat numărul loviturilor cauzatoare de moarte, de la 19 în 2009 la 41 în 2010, şi a crescut numărul raporturilor sexuale cu o minoră, de la 17 la 26.

"Numărul infracţiunilor care fac obiectul legii privind violenţa în familie la nivelul Capitalei a crescut în 2010 cu aproximativ 70 la sută faţă de anul precedent, de la 156 la 499. Mai mult, numărul ameninţărilor s-a triplat, de la 51 în 2009 s-a ajuns la 146 în 2010. De asemenea, s-a triplat numărul cazurilor de abandon a familiei, de la 81 la 257", rezultă din datele prezentate de No Abuse.

Asociaţia a prezentat, marţi, câteva amendamente la legile privind violenţa domestică, aflate în dezbaterea Parlamentului, acestea referindu-se la crearea unui sistem funcţional de prevenire şi educare a populaţiei, cu precădere a tinerilor dar şi la înfiinţarea numărului telefonic gratuit, unic şi permanent, la nivel naţional, pentru informarea cetăţenilor şi pentru îndrumarea acestora în stiuaţia în care sunt reclamate fapte de violenţă în familie.

"Înfiinţarea unui număr telefonic gratuit asigură o bună cunoaştere a măsurilor instituite prin lege, facilitând şi accesul persoanelor din mediul rural la informaţii privind măsurile pe care le pot lua cu sprijinul autorităţilor, precum şi alte informaţii cu privire la locaţiile autorităţilor, partenerii sociali care le pot ajuta", au explicat reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale.

Printr-un alt amendament, asociaţia No Abuse solicită organizarea cazierului contravenţional privind faptele de violenţă în familie ca mijloc de evidenţă operativă a persoanelor care au fost sancţionate contravenţional pentru fapte de violenţă în familie sau împotriva cărora s-au dispus instituirea ordinului de protecţie, restricţie sau interdicţie sau alte măsuri de siguranţă sau au urmat programe de recuperare.

De asemenea, reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale doresc ca, în cazul în care este posibil, instanţa să poată dispune ca domiciliul victimei să fie secret. iar instanţa să poată lua, la cererea victimei, prin ordinul de protecţie, una sau mai multe dintre măsurile prevăzute de lege pe o perioadă de maxim un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici