Un complet al Secţiei a III-a Civilă a Curţii de Apel Bucureşti a decis ca dosarul să se întoarcă la un alt complet de judecată din cadrul aceleiaşi secţii, adică cel care în martie a trimis dosarul Secţiei de Contencios Administrativ, după intrarea în vigoare a Ordonanţei CNSAS.
Potrivit magistraţilor, completulul de judecată iniţial trebuie să judece cauza, făcând aplicare prevederilor din Codul de procedură civilă care statuează că revizuirea este judecată de aceeaşi instanţă care a soluţionat definitiv dosarul.
Instanţa va da un nou termen de judecată după primirea dosarului de la Secţia a III-a Civilă a Curţii de Apel Bucureşti.
Această buclă procedurală s-a produs din cauza unei inadvertenţe legislative.
Mona Muscă a solicitat, în iunie, Curţii de Apel Bucureşti revizuirea hotărârii judecătoreşti prin care a fost declarată colaborator al fostei Securităţi, cerere introdusă după ce CNSAS a fost declarat neconstituţional.
Cererea Monei Muscă a fost introdusă la Secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti, iar în 30 iunie, în urma dezbaterilor, s-a decis că judecarea acţiunii este de competenţa Secţiei Civile.
Astfel, invocându-se necompetenţa funcţională, instanţa a decis scoaterea de pe rol a acţiunii, în 11 iulie dosarul fiind trimis la Secţia a III-a Civilă a Curţii de Apel Bucureşti, pentru judecare.
În luna septembrie, aceeaşi secţie a invocat un "conflict negativ de competenţă" şi a trimis dosarul preşedintelului instanţei să stabilească ce secţie poate judeca speţa. Preşedintele instanţei, Nicolae Florescu, a apreciat că nu este vorba despre un conflict negativ de competenţă şi a trimis dosarul Secţiei a III-a Civilă.
Mona Muscă a demisionat din Parlament în 7 martie 2007, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia la decizia CNSAS conform căreia a făcut poliţie politică.
Mona Muscă s-a retras din PLD şi din Camera Deputaţilor după ce Colegiul CNSAS a dat un verdict de colaborare a acesteia cu Securitatea, iar contestaţia ei a fost respinsă de instanţa de judecată.