- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numărul locurilor în grădiniţe, cu peste 7.700 mai mare decât al copiilor înscrişi
Numărul locurilor în grădiniţele din România este cu 7.796 mai mare decât cel al copiilor înscrişi, ceea ce arată că nu există deficit de locuri, numai că în Capitală şi alte oraşe mari cererea depăşeşte oferta, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, Mihaela Suciu, consilier în Ministerul Educaţiei.
Numărul locurilor în grădiniţe, cu peste 7.700 mai mare decât al copiilor înscrişi (Imagine: Mediafax Foto)
"Situaţia grădiniţelor la începutul anului şcolar 2007 - 2008, potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului, arată că, la nivel de ţară, există 10.126 de grădiniţe cu 647.127 de locuri şi 639.331 de copii înscrişi. Aceste datele indică faptul că nu există deficit de locuri la nivel de ţară, pentru că numărul de copii înscrişi este mai mic decât numărul de locuri disponibile. O situaţie distinctă se observă în schimb în oraşele capitale de judeţ şi mai ales în municipiul Bucureşti, unde de regulă există mai mulţi copii înscrişi decât locuri", a precizat consilierul personal al ministrului Educaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Una din explicaţii ar fi aceea că, oraşele mari sunt nu doar reşedinţe, ci şi zone de tranzit pe perioade mai lungi, scurte sau definitive pentru multe familii venite din provincie.
"De asemenea, de cele mai multe ori părinţii sunt tentaţi să-şi trimită copiii doar în câteva dintre unităţile de învăţământ preuniversitar, din motive de genul că au auzit că este o grădiniţă bună, educatoarea este foarte bine pregătită, se studiază o limbă străină pe care şi-o doresc, le place cum arată clădirea, copilul vecinului este tot acolo, este poziţionată într-o zonă centrală. În asemenea situaţii, nu prevalează criteriul principal de selecţie, şi anume proximitatea", a mai spus Suciu.
În Bucureşti sunt 28.271 de locuri disponibile şi 38.301 copii înscrişi.
"Nu putem vorbi de un deficit stricto sensu, deoarece încă învăţământul preşcolar nu este obligatoriu. Putem vorbi de un deficit dacă luăm în considerare dezideratul ministrului Cristian Adomniţei, acela de a oferi posibilitatea tuturor copiilor din România să poată fi primiţi în grădiniţe, deziderat care este comun cu acela al majorităţii părinţilor, întrucât în aceste unităţii copiii sunt educaţi, iar personalul are grijă de copii. Mulţi părinţi nu îşi permit să angajeze bone, nu au rude care să îi ajute, iar programul lor este foarte încărcat, pentru aceştia grădiniţa fiind sigurul loc unde şi-ar lăsa copilul în siguranţă", a mai spus consilierul ministrului.
În anul şcolar 2007 - 2008 există la nivel naţional 878.627 de copii recenzaţi (nu înscrişi) cu vârste cuprinse între trei şi şase ani şi 639.331 de locuri disponibile în grădiniţe.
"Numai privind astfel statisticile putem vorbi de un deficit. Adică, numai raportând numărul copiilor care există în România la numărul de locuri existente în grădiniţe", a adăugat Mihaela Suciu.
Ea a precizat că în încercarea de a oferi cât mai multe locuri în grădiniţe, dar şi pentru a îmbunătăţi condiţiile din respectivele unităţi de învăţământ, ministrul Cristian Adomniţei a dispus alocarea, în 2007, a sumei de 378.783.000 lei pentru investiţii în 1963 de grădiniţe din toată ţara.
Astfel, 192.284.000 lei vor fi alocaţi pentru construcţia a 555 de grădiniţe noi, 186.499.000 lei pentru reabilitarea, consolidarea şi reparaţii de capital pentru 1.408 grădiniţe existente, lucrări care includ şi mansardarea, mărirea spaţiilor disponibile, în aşa fel încât să se creeze mai multe locuri în aceeaşi unitate, acolo unde spaţiul permite respectivele modificări.
"În virtutea acestui deziderat, ministrul Cristian Adomniţei a decis ca din acest an să dezvolte un proiect de construcţie de grădiniţe, astfel încât toate generaţiile de copii de la trei la şase ani să aibă, în următorii ani (pe număr de copii recenzaţi , născuţi din 2005 până în 2007) locuri suficiente. În momentul de faţă, se va alege prin licitaţie un proiect-tip, care va sta la baza construcţiei tuturor clădirilor în care vor funcţiona grădiniţe", a adăugat consilier ministerial.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO