Numărul medicilor care pleacă să lucreze în străinătate creşte dramatic

Numărul medicilor bucureşteni care au solicitat în acest an aviz pentru a lucra în străinătate a ajuns la 630, faţă de 443 în tot anul 2009, a anunţat, luni, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti (CMB), Ioan Lascăr.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului Numărul medicilor care pleacă să lucreze în străinătate creşte dramatic

Numărul medicilor care pleacă să lucreze în străinătate creşte dramatic (Imagine: Mediafax Foto)

Profesorul Ioan Lascăr a spus că până acum toţi cei care plecau să lucreze în străinătate erau medici tineri, majoritatea rezidenţi până în 30 de ani.

"Din nefericire, în ultimul an au solicitat certificate care să le permită lucrul în străinătate persoane peste 35 de ani, medici cu multă experienţă şi chiar peste 60 de ani", a adăugat preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.

CMB a atenţionat în repetate rânduri asupra faptului că banii acordaţi sănătăţii sunt la nivelul ţărilor din lumea a treia, considerând că resursele bugetare alocate sănătăţii ar trebui să se situeze la nivelul de 8-10% din PIB, a mai spus Ioan Lascăr.

"Până acum, în mod absurd, vinovat pentru starea sistemului de sănătate a fost făcut corpul medical. Şi acum este evident pentru toată lumea că responsabilii pentru starea deplorabilă în care se află sistemele medicale trebuie căutaţi în altă parte", a afirmat preşedintele CMB.

Potrivit datelor centralizate de CMB, în intervalul 2007-2010 au fost eliberate 2001 de certificate pentru exercitarea profesiei în afara ţării.

Astfel, în 2007 au fost eliberate 480 de certificate, în 2008 - 448, în 2009 - 443, iar în 2010, până în 18 august, au fost date 630 de certificate. Dintre certificatele eliberate în acest an, 369 sunt pentru medici sub 35 de ani, iar 261 pentru cei peste această vârstă.

Cei mai mulţi medici care au ales să lucreze în străinătate în intervalul 2007-2010 au specialitatea medicină generală sau medicină de familie, 179 chirurgie generală, 125 anestezie terapie intensivă (domeniu deficitar în România), 110 obstetrică- ginecologie şi 96 ortopedie traumatologie.

Din cei 630 care au solicitat certificate în 2010, 86 (3,5% din cei sub 60 de ani) au specialitatea medicină generală, medicină de familie, 62 (15%) au specialitatea chirurgie generală, 43 (8,7%) sunt specialişti în obstetrică-ginecologie, 40 (21%) sunt specialişti în ortopedie traumatologie, iar 36 (10%) au specialitatea anestezie terapie intensivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici