- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numărul poliţelor obligatorii pentru locuinţe emise până la 31 martie a depăşit 481.000 de contracte
Numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor emise în perioada 15 iulie 2010-31 martie 2011 a atins 481.748 de contracte, reprezentând 5,74% din fondul locativ naţional, potrivit datelor Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID).
"Portofoliul PAID de la sfârşitul lunii martie arată că au fost încheiate asigurări obligatorii pentru 5,74% din locuinţele din România, prin raportarea numărului total de poliţe la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinţe", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea, într-un comunicat remis MEDIAFAX.
În ceea ce priveşte ritmul de subscriere a poliţelor, acesta a revenit pe un trend ascendent în luna martie, ajungând la o medie de 1.000 de poliţe/zi, potrivit datelor PAID.
În perioada ianuarie-februarie, ritmul de subscriere s-a diminuat semnificativ, ajungând la sub 400 contracte/zi, de la un varf de peste 10.000 de poliţe/zi înregistrat în ultimele doua luni ale anului trecut.
Din totalul poliţelor emise, 400.661 acoperă locuinţe de tip A, iar restul de tip B. Cele mai multe poliţe au fost încheiate pentru locuinţe situate în mediul urban - 369.284, potrivit datelor PAID.
Legislaţia obligă proprietarii de imobile să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro.
Potrivit Legii 260/2008, tipul A de locuinţă este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, iar tipul B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.
Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise începând cu 15 iulie 2010 şi acoperă riscul de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren.
Bulugea spune că România este expusă la o serie de dezastre naturale, în special la riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, ce pot cauza pierderi economice şi umane în întreaga ţară.
În intervalul 2005-2010, inundaţiile au provocat pagube totale de peste trei miliarde euro (locuinţe, poduri, diguri, drumuri afectate).
"Au fost afectate aproape 62.000 de locuinţe, din care 15.600 au fost distruse în totalitate. Guvernul a aprobat, în cei cinci ani, eliberarea de la rezervele de stat a unor ajutoare umanitare de urgenţă de peste 233 milioane de euro", se mai spune în comunicatul PAID.
Bulugea a afirmat că există o confuzie între asigurarea obligatorie şi sancţiunile ce vor fi aplicate celor care nu îşi asigură locuinţele.
"Legea 260/2008 este în vigoare şi produce efecte. Nu exista un termen limită pentru încheierea asigurării PAD, ci un termen de la care autorităţile locale vor aplica sancţiuni pentru cei neasiguraţi. Consider că protejarea prin asigurare a locuinţelor are o importanţă deosebită, având în vedere riscurile mari la care sunt expuse acestea, iar populaţia nu trebuie să aştepte termenul de aplicare a sancţiunilor pentru ca dezastrele naturale se produc aleatoriu şi nu după un anume calendar", a spus directorul general al Pool-ului.
Potrivit legislaţiei, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de primării cu până la 500 lei. Pe lângă amendă, proprietarii nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite prin Legea 260/2008 - cutremur, alunecare de teren şi inundaţie, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor.
Pe de altă parte, persoanele fizice despăgubite, în condiţiile Legii 260/2008, pentru pagubele rezultate în urma producerii unui dezastru natural nu beneficiaza de prevederile Legii 114/1996 referitoare la acordarea locuinţelor sociale.
PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).
Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO