Numărul românilor care lucrează în străinătate, redus de criză

Numărul românilor care lucrează în afara ţării, dar şi al muncitorilor străini care vin în România va scădea, ca urmare a crizei economice, însă pe termen mediu şi lung companiile multinaţionale vor continua să depindă de libera circulaţie a forţei de muncă, potrivitfirmei de audit KPMG.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului Numărul românilor care lucrează în străinătate, redus de criză

Numărul românilor care lucrează în străinătate, redus de criză (Imagine: Mediafax Foto)

În România mobilitatea forţei de muncă a fost suferit schimbări de când a început declinul economic global. Până în 2008, migraţia românilor în străinătate, în principal în ţările din Uniunea Europeană, a determinat numeroase companii din România să aducă lucrători din alte ţări, precum China.

"În prezent, românii au mai puţine oportunităţi de lucru în alte state membre UE. În acelaşi timp, economia românească suferă la rândul său efectele declinului. Ne putem aştepta ca numărul românilor care lucrează în străinătate să scadă, şi în mod similar, ca numărul lucrătorilor străini care vin în România să se diminueze", a declarat Mădălina Racoviţan, senior manager al departamentului International Executive Services (IES) din cadrul KPMG.

Ea explicat că, pe termen mediu şi lung, companiile multinaţionale vor continua să depindă de libera circulaţie a persoanelor dintr-o ţară în alta.

"Declinul economic poate cauza o întrerupere pe termen scurt a programelor guvernamentale de imigraţie", a spus reprezentantul firmei de audit.

Compania de audit atrage atenţia că în România procedurile de obţinere a permisului de muncă şi de şedere pentru cetăţenii non-UE sunt foarte complicate şi lente. În plus, în primele trei luni ale acestui an a existat un blocaj în emiterea permiselor de muncă pentru cetăţenii din afara spaţiului comunitar.

Mai exact, Guvernul a emis hotărârea pentru aprobarea numărului de permise de muncă pentru anul 2009 abia în luna martie martie, deşi acest lucru trebuia făcut până la 31 decembrie 2008.

"Aceasta a cauzat serioase probleme companiilor care nu au putut să aducă forţa de muncă specializată de care aveau nevoie. (...) Există o presiune tot mai crescută în multe ţări pentru a se proteja forţa de muncă locală şi noi credem că întârzierea care a avut loc este un semn clar că există o asemenea presiune din partea sindicatelor şi altor parteneri sociali", afirmă Racoviţan.

Ea este de părere că şomajul şi criza economică ar putea crea un stimulent pentru lucrătorii calificaţi şi pentru profesioniştii din ţările dezvoltate, care sunt cel mai mult afectate, să emigreze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici