Numărul solicitărilor la Ambulanţă a scăzut cu o treime în zona Negreşti, după închiderea spitalului

Numărul solicitărilor la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui a scăzut cu o treime în zona Negreşti, după închiderea spitalului din oraş, la 1 aprilie, în condiţiile în care, susţine conducerea SAJ, în mod normal ar fi trebuit să crească adresabilitatea din partea populaţiei.

Urmărește
6 afișări

Închiderea Spitalului Orăşenesc Negreşti la data de 1 aprilie nu a determinat creşterea numărului de solicitări la Ambulanţă, deşi conducerea SAJ Vaslui se aştepta ca adresabilitatea în zona respectivă să fie mai mare faţă de lunile anterioare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Faţă de luna martie, când media de solicitări a fost de 18 apeluri pe zi, în prima decadă din luna aprilie numărul cererilor pentru o ambulanţă a scăzut la 12 apeluri pe zi.

"Este o mare surpriză pentru noi această situaţie pentru că, în mod normal, numărul solicitărilor trebuia să crească simţitor din moment ce oamenii din zona respectivă nu mai au spital şi nu mai pot merge ei direct acolo să se interneze. Singura explicaţie ar fi că bolnavii care sunau la 112 pentru a solicita o ambulanţă sau care se adresau direct medicilor din spital evitau, până la închiderea unităţii spitaliceşti din Negreşti, medicii de familie din comunitatea lor. Acum preferă mai degrabă să apeleze la medicina primară decât să vină cu ambulanţa până la spitalul din Vaslui", a declarat, marţi, pentru corespondentul Mediafax managerul SAJ Vaslui, Aurora Popa.

Chiar dacă numărul solicitărilor a scăzut în zona Negreşti, SAJ Vaslui a suplimentat cu un echipaj numărul celor existente deja în substaţia Negreşti, având în vedere că timpul total pe intervenţie a crescut după închiderea spitalului orăşenesc şi direcţionarea tuturor ambulanţelor către Vaslui.

Spitalul din Negreşti, care deservea peste 50.000 de locuitori din 14 comune, din care opt din judeţul Vaslui, cinci din Iaşi şi una din Neamţ, avea 103 paturi.

Unitatea a fost închisă în 1 aprilie, alături de alte 66 de spitale din ţară, oferindu-i-se alternativa de a se transforma în cămin de bătrâni. Până acum, autorităţile din Negreşti au refuzat accesarea programului naţional "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoane vârstnice" pe motiv că nu au resursele financiare necesare transformării spitalului în azil de bătrâni.

Primarul PDL al oraşului vasluian Negreşti, Ioan Cozma, a anunţat, marţi, că va da în judecată Guvernul pentru închiderea spitalului din localitate dacă Executivul nu va reveni asupra măsurii, autorităţile locale depunând deja o plângere prealabilă în acest sens la secretariatul Guvernului. Cozma a depus, la începutul acestei săptămâni, o plângere prealabilă la Secretariatul General al Guvernului în care solicită să se revină asupra hotărârii emise în 31 martie astfel încât fostul spital din Negreşti să-şi reia activitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici