- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.10.2011, 14:22)
- Geanina Sandu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numărul studenţilor a scăzut în ultimii patru ani. Doar 15% provin din medii dezavantajate
Numărul studenţilor a scăzut în ultimii patru ani, iar cei care provin din medii dezavantajate reprezintă doar 15 la sută din total, în 2010 având studii universitare doar 18 la sută dintre tinerii cu vârste între 30 şi 34 de ani, potrivit unui studiu al Alianţei Organizaţiilor Studenţeşti.
Urmărește
774 afișări
Numărul studenţilor a scăzut în ultimii patru ani. Doar 15% provin din medii dezavantajate (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
"Importanţa acordată dimensiunii sociale a educaţiei reprezintă o oglindă a nivelului de responsabilitate şi coştientizare a modului în care conducătorii ţării servesc interesele României", susţin reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) într-un comunicat de luni.
Potrivit ANOSR, miniştrii educaţiei reuniţi la Londra, în cadrul întâlnirii oficiale Bologna, reafirmă importanţa ca studenţii să-şi finalizeze studiile fără obstacole legate de background-ul socio-economic. "Ne vom continua eforturile de a asigura servicii studenţeşti adecvate, de a asigura flexibilitatea traseelor educaţionale şi de a lărgi participarea la toate nivelurile pe baza principiului egalităţii de şanse", au spus miniştrii educaţiei, citaţi în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
În acest context, ANOSR prezintă concluziile unei analize care reflectă atât modul în care politicile de echitate au efect în România, cât şi situaţia căminelor şi a cantinelor studenţeşti.
Numărul studenţilor din România a scăzut în ultimii patru ani cu 0,79133 la sută, ajungând în anul universitar 2009-2010 la 579.512 studenţi înmatriculaţi în universităţile de stat la toate formele de studiu.
În 2010, România a avut 18,1 la sută tineri cu vârsta între 30 şi 34 de ani care aveau studii universitare, ocupând unul dintre ultimele locuri la acest capitol, împreună cu Macedonia şi Turcia, ceea ce trage practic în jos media europeană, susţin studenţii.
Deşi în România, conform datelor adunate în 2008, 45 la sută din populaţie provine din mediul rural, iar populaţia cu risc de sărăcie şi excluziune socială este de 44,2 la sută. Doar 15,47 la sută din numărul total de studenţi înmatriculaţi în universităţile de stat provin din medii socio-economice dezavantajate.
În România, numărul persoanelor cu dizabilităţi cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani reprezintă 2,06 la sută din numărul total de adulţi din această grupă de vârstă. În niciuna dintre universităţile de stat procentul acestor studenţi, din totalul celor înmatriculaţi la forme de învăţământ cu frecvenţă şi frecvenţă redusă, nu depăşeşte însă 0,5 la sută.
Numărul locurilor în cămine a crescut în ultimii patru ani cu doar 4,3 la sută. Instituţiile de învăţământ superior de stat din România soluţionează pozitiv aproximativ 70 la sută din cererile de cazare ale studenţilor, potrivit ANOSR.
Unele universităţi de stat nu reuşesc să acopere nici măcar 50 la sută din numărul total de cereri depuse de studenţi. Există universităţi de stat care nu deţin cămine sau cantine proprii. Există încă universităţi care percep taxe de rulment deşi acestea sunt ilegale (sub această denumire sau integrate în costurile regiei de cămin aferente primei luni de cazare), se mai arată în comunicat.
"În Romania, se resimt încă efectele inechităţii sistemului educaţional prin existenţa barierelor de natură economică şi socială, adevărate obstacole pentru studenţi în calea accesării, urmării şi finalizării unui traseu educaţional de calitate. Educaţia ajunge astfel dintr-un drept garantat prin Constituţie, într-o promisiune iluzorie blocată de obligaţii financiare greu sau imposibil de acoperit", a spus preşedintele ANOSR, Daniela Alexe, citată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe