- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.10.2011, 14:22)
- Geanina Sandu ,
Numărul studenţilor a scăzut în ultimii patru ani. Doar 15% provin din medii dezavantajate
Numărul studenţilor a scăzut în ultimii patru ani, iar cei care provin din medii dezavantajate reprezintă doar 15 la sută din total, în 2010 având studii universitare doar 18 la sută dintre tinerii cu vârste între 30 şi 34 de ani, potrivit unui studiu al Alianţei Organizaţiilor Studenţeşti.
Urmărește
775 afișări
Numărul studenţilor a scăzut în ultimii patru ani. Doar 15% provin din medii dezavantajate (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
"Importanţa acordată dimensiunii sociale a educaţiei reprezintă o oglindă a nivelului de responsabilitate şi coştientizare a modului în care conducătorii ţării servesc interesele României", susţin reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) într-un comunicat de luni.
Potrivit ANOSR, miniştrii educaţiei reuniţi la Londra, în cadrul întâlnirii oficiale Bologna, reafirmă importanţa ca studenţii să-şi finalizeze studiile fără obstacole legate de background-ul socio-economic. "Ne vom continua eforturile de a asigura servicii studenţeşti adecvate, de a asigura flexibilitatea traseelor educaţionale şi de a lărgi participarea la toate nivelurile pe baza principiului egalităţii de şanse", au spus miniştrii educaţiei, citaţi în comunicat.
În acest context, ANOSR prezintă concluziile unei analize care reflectă atât modul în care politicile de echitate au efect în România, cât şi situaţia căminelor şi a cantinelor studenţeşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Numărul studenţilor din România a scăzut în ultimii patru ani cu 0,79133 la sută, ajungând în anul universitar 2009-2010 la 579.512 studenţi înmatriculaţi în universităţile de stat la toate formele de studiu.
În 2010, România a avut 18,1 la sută tineri cu vârsta între 30 şi 34 de ani care aveau studii universitare, ocupând unul dintre ultimele locuri la acest capitol, împreună cu Macedonia şi Turcia, ceea ce trage practic în jos media europeană, susţin studenţii.
Deşi în România, conform datelor adunate în 2008, 45 la sută din populaţie provine din mediul rural, iar populaţia cu risc de sărăcie şi excluziune socială este de 44,2 la sută. Doar 15,47 la sută din numărul total de studenţi înmatriculaţi în universităţile de stat provin din medii socio-economice dezavantajate.
În România, numărul persoanelor cu dizabilităţi cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani reprezintă 2,06 la sută din numărul total de adulţi din această grupă de vârstă. În niciuna dintre universităţile de stat procentul acestor studenţi, din totalul celor înmatriculaţi la forme de învăţământ cu frecvenţă şi frecvenţă redusă, nu depăşeşte însă 0,5 la sută.
Numărul locurilor în cămine a crescut în ultimii patru ani cu doar 4,3 la sută. Instituţiile de învăţământ superior de stat din România soluţionează pozitiv aproximativ 70 la sută din cererile de cazare ale studenţilor, potrivit ANOSR.
Unele universităţi de stat nu reuşesc să acopere nici măcar 50 la sută din numărul total de cereri depuse de studenţi. Există universităţi de stat care nu deţin cămine sau cantine proprii. Există încă universităţi care percep taxe de rulment deşi acestea sunt ilegale (sub această denumire sau integrate în costurile regiei de cămin aferente primei luni de cazare), se mai arată în comunicat.
"În Romania, se resimt încă efectele inechităţii sistemului educaţional prin existenţa barierelor de natură economică şi socială, adevărate obstacole pentru studenţi în calea accesării, urmării şi finalizării unui traseu educaţional de calitate. Educaţia ajunge astfel dintr-un drept garantat prin Constituţie, într-o promisiune iluzorie blocată de obligaţii financiare greu sau imposibil de acoperit", a spus preşedintele ANOSR, Daniela Alexe, citată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe