Numele lui Blaga, în dosarul lui Vâlcov legat de afacerile nelegale ale Tehnologica Radion/ REACŢIA lui Vasile Blaga

Numele lui Vasile Blaga apare pomenit de martori şi inculpaţi în dosarul de corupţie al lui Darius Vâlcov legat de o presupusă implicare a acestuia în legătură cu modul în care societatea lui Theodor Berna, Tehnologica Radion, ar fi câştigat contracte, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

Urmărește
1573 afișări
Imaginea articolului Numele lui Blaga, în dosarul lui Vâlcov legat de afacerile nelegale ale Tehnologica Radion/ REACŢIA lui Vasile Blaga

Numele lui Blaga, în dosarul lui Vâlcov legat de afacerile nelegale ale Tehnologica Radion

Blaga: Regret că numele meu e folosit în declaraţii date de persoane aflate într-o situaţie dificilă

Vasile Blaga spune, legat de menţionarea numelui său în rechizitorul din dosarul Darius Vâlcov, că nu a intervenit în favoarea vreunei firme participante la licitaţii şi că regretă că numele său "e folosit în declaraţii pe care persoane aflate într-o situaţie difică le dau în faţa anchetatorilor".

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a transmis joi o serie de precizări în legătură cu informaţiile apărute în spaţiul public privind menţionarea numelui său în rechizitorul din dosarul Darius Vâlcov.

"Nu am făcut niciodată vreo recomandare domnului Darius Vâlcov cu privire la modul de a conduce primăria Slatina şi nici vreuna referitoare la procedura de achizciţii derulate de primăria pe care o conducea la momentul respectiv", menţionează Blaga.

"Nu am intervenit niciodată în favoarea vreunei firme participante la licitaţii în România, nici din poziţia de lider al PDL, nici din cea de membru al Guvernului", mai spune el.

Vasile Blaga precizează de asemenea că nu a fost chemat de nicio instituţie pentru da explicaţii în legătură cu subiecte care fac obiectul vreunei anchete.

"În eventualitatea în care acest lucru se va întâmpla, voi răspunde întrebărilor autorităţilor pentru a risipi orice fel de neclaritate sau suspiciune. Am fost şi sunt la dispoziţia instituţiilor statului pentru a da orice fel de explicaţii", adaugă el.

"Regret că numele meu este folosit în declaraţii pe care persoane aflate într-o situaţie difică le dau în faţa anchetatorilor", mai spune copreşedintele PNL.

Anchetatorii DNA redau în rechizitoriul prin care l-au deferit justiţiei pe Darius Vâlcov modalităţile nelegale prin care societatea Tehnologica Radion a câştigat o serie de contracte în defavoarea altor societăţii participante la licitaţii, deşi acestea din urmă îndeplineau condiţiile în vreme ce Tehnologica Radion, nu.

"Astfel, după părerea martorului, Tehnologica Radion în asociere cu Riloval SL Spania nu ar fi trebuit să câştige această licitaţie, având un preţ de ofertă ridicat, clasându-se pe locul 7 din 9 participanţi, nu dispunea de specialişti şi nici de experienţă în domeniu. Sub acelaşi aspect al atribuirii lucrărilor către Tehnologica Radion, reprezentantul Biff International şi participant la licitaţiile pentru lucrările Slatina, Scorniceşti-Potcoava şi Drăgăneşti-Piatra Olt, a declarat că Tehnologica Radion nu a îndeplinit criteriile pentru a câştiga cele trei licitaţii şi că, după procedura licitaţiilor şi epuizarea căilor de atac în instanţă, a discutat personal cu Darius Vâlcov în biroul acestuia care i-a spus că nu va putea să execute lucrările, întrucât licitaţiile trebuiau câştigate de «Tehnologica Radion., firmă care este controlată de domnul Vasile Blaga, prin fiica acestuia».", se arată în documentul citat.

Potrivit sursei citate, în perioada de soluţionare a contestaţiilor depuse de ceilalţi participanţi la licitaţii, martorul Theodor Berna s-a întâlnit cu Darius Vâlcov la sediul Tehnologica Radion, cu prilejul acestei întâlniri inculpatul asigurându-l că "nu sunt motive de îngrijorare, contestaţiile urmând a fi soluţionate în favoarea sa".

În continuare anchetatorii DNA prezintă susţinerile martorilor şi inculpaţilor din accest dosar cu privire la o pretinsă intervenţie a lui Vasile Blaga în modalitatea de câştigare a licitaţiilor de societatea Tehnologica Radion.

"....(faptul că) atribuirea lucrărilor către Tehnologica Radion a fost determinată de intervenţia lui Vasile Blaga a fost confirmată de însuşi inculpatul Darius Vâlcov şi de inculpatul Florin Minel Prina", se arată în rechizitoriu.

Astfel, Darius Vâlcov le-ar fi declarat anchetatorilor că în anul 2009 a fost chemat de Vasile Blaga la sediul central al Partidului Democrat Liberal iar acesta i-a spus, confidenţial, că ştie că în Olt se va licita pentru nişte lucrări de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, transmiţându-i, fără echivoc, că alocarea în viitor a fondurilor pentru unele lucrări la Primăria Slatina se va face sub condiţia ca Tehnologica Radion să câştige licitaţiile.

Prin urmare, spun procurorii, inculpatul trebuia să intervină pentru anularea licitaţiilor, scopul urmărit fiind acela ca Tehnologica Radion, prin reprezentantul său, Theodor Berna, să câştige toate cele trei licitaţii.

"În justificarea interesului manifestat de Vasile Blaga, Darius Vâlcov a arătat că avea cunoştinţă că Theodor Berna a fost consilier personal al preşedintelui României, că Tehnologica Radion era condusă «din umbră» de către greii PDL de la acea vreme, «printre care se afla şi domnul Vasile Blaga»", se mai spune în documentul anchetatorilor.

Totodată, se arată în rechizitoriu, cu prilejul testării poligraf la întrebarea "Minţi atunci când susţii că Vasile Blaga este cel care te-a pus în legătură cu Theordor Berna?", Darius Vâlcov a răspuns "Nu", iar răspunsul său nu a provocat modificări specifice comportamentului simulat.

În contextul întâlnirii din 2009, Darius Vâlcov a primit de la Vasile Blaga numărul de telefon al lui Berna, liderul PDL spunându-i să-l contacteze că este aşteptat. Astfel, l-a sunat pe Berna şi s-a întâlnit cu acesta la sediul Tehnologica Radion, unde s-au purtat discuţii despre posibilităţile tehnice şi financiare ale societăţii, martorul lăsându-l să înţeleagă că ştie "cine este şi din partea cui vine", se mai spune în rechizitoriu.

În perioada 2009 - 2010, în cadrul unor întâlniri regulate cu Vasile Blaga, atât la partid, cât şi în Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate şi cu ocazia inaugurării unora dintre ele, acesta s-ar fi interesat permanent de Tehnologica Radion.

Inculpatul a declarat că, despre solicitarea lui Vasile Blaga de a sprijini câştigarea licitaţiilor, i-a relatat şi administratorului public de la acea dată, Florin Minel Prina, aspect confirmat de acesta din urmă.

Astfel, Prina a declarat atât cu prilejul audierii, cât şi cu prilejul confruntării cu inculpatul Darius Vâlcov, că în anul 2009 acesta i-a spus că Theodor Berna este reprezentantul lui Vasile Blaga şi că trebuie să ajute Tehnologica Radion să câştige licitaţiile la Compania de Apă Olt, se mai arată în documentul citat.

Anchetatorii arată că astfel "rezultă acceptarea de către inculpatul Darius Vâlcov a propunerii de a-şi exercita influenţa reală - ce decurgea din calitatea de primar al municipiului Slatina şi de preşedinte al organizaţiei PDL Olt - pe lângă membrii comisiei de licitaţie din cadrul autorităţii contractante Compania de Apă Olt, respectiv pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor în legătură cu respingerea contestaţiilor formulate de ceilalţi participanţi la licitaţie, exercitarea influenţei fiind justificată de condiţionarea de către Vasile Blaga - secretar general al PDL şi ministru în funcţie în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale la data respectivă - a atribuirii fondurilor pentru Primăria Slatina, în schimbul sprijinirii Stehnologica Radion să câştige licitaţiile pentru reabilitarea şi extinderea lucrărilor reţelelor de apă şi canalizare".

Darius Vâlcov, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupa de acesta, de primar, senator şi ministru.

În acelaşi dosar, procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Minel Florin Prina, fost primar al municipiului Slatina, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani.

Omul de afaceri Lucian Petruţ Şuşală va fi judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu au fost trimişi în judecată, cu măsura controlului judiciar, aceştia fiind acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în 2009, administratorul unei societăţi comerciale i-a cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul intervenţiei sale, omul de afaceri i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor.

Darius Vâlcov mai este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totală de 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei, banii fiind daţi lui Prina, în municipiul Slatina.

Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.

Darius Vâlcov mai este acuzat şi că, începând din 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel foloase de 2.272.200 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei.

Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că seiful se afla în casa deputatului PSD Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanţelor.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 de opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro şi 73.077 de dolari. De asemenea, a fost instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei şi 600.000 de lei.

"Toate aceste bunuri şi sume de bani au ajuns în posesia inculpatului Vâlcov Darius Bogdan, cu excepţia sumei de 600.000 lei care a rămas în contul unei societăţi comerciale", au precizat anchetatorii.

Darius Vâlcov a stat în arest la domiciliu din 26 martie până în 2 aprilie, când a fost arestat preventiv.

Procurorii DNA au făcut, în 26 martie, şase percheziţii în localităţi din judeţul Olt, în municipiul Slatina şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Băncilă, potrivit DNA.

Darius Vâlcov a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012. În 27 martie 2012, Darius Vâlcov şi-a anunţat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din funcţia de primar în 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. La alegerile din iunie 2012, Darius Vâlcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80 la sută din voturi, dar a renunţat la funcţie câteva luni mai târziu, respectiv în decembrie 2012, când a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Din august 2014 şi până în decembrie 2014, Darius Vâlcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar de la sfârşitul anului trecut şi până în 20 martie 2015 a fost ministru al Finanţelor Publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici