Numele preşedintelui, folosit de Pitcovici în influenţarea ofiţerului Ion Motoc

Petru Pitcovici afirmă, într-o discuţie cu angajatul DNA Ion Motoc, redată în motivarea instanţei care a refuzat să-i aresteze, că Popoviciu ar fi asociat într-o firmă cu fratele lui Traian Băsescu, în tentativa de a-l convinge pe acesta că omul de afaceri anchetat are legături cu şeful statului.

Urmărește
365 afișări
Imaginea articolului Numele preşedintelui, folosit de Pitcovici în influenţarea ofiţerului Ion Motoc

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

În motivarea Curţii de Apel Bucureşti, judecătorul Viorica Costiniu arată că atât şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA, Petru Pitcovici, cât şi Motoc, după ce s-a autodenunţat, au iniţiat discuţii pe tema închiderii dosarului privindu-l pe omul de afaceri Gabriel Popoviciu.

"În contextul dat, încurajarea ofiţerului Ion Motoc de a determina prin actele sale soluţionarea cu celeritate a dosarului privind pe inculpaţii Alecu şi Popoviciu şi dacă se poate şi favorabil - neîncepere a urmăririi penale - se realizează, potrivit probelor din dosar şi prin invocarea unor nume şi relaţii interpersonale ale acestuia din urmă, în măsură să intimideze sau să dea cel puţin sentimentul unor garanţii de susţinere în acţiunile sugerate acestuia", susţine instanţa în motivarea deciziei, citând dintr-un proces-verbal din 18 decembrie 2008.

În documentul citat, Pitcovici îi spune lui Motoc câteva cuvinte presupuse a fi fost spuse de Băsescu lui Puiu Popoviciu: "Bă, îţi dau cuvântul meu că nu m-am văzut cu Tuluş faţă în faţă. Am vorbit doar la telefon".

În acelaşi proces-verbal, Pitcovici îi spune lui Motoc că Popoviciu "a vorbit cu Băsescu" şi că "Puiu Popoviciu este asociat într-o firmă cu fratele lui Băsescu", afirmaţii preluate în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Faţă de aceaste înregistrări, judecătorul Viorica Costiniu - cea care a judecat cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Popoviciu, Pitcovici şi Şerban - arată că "veridicitatea afirmaţiilor este greu de asumat" din economia dosarului.

Popoviciu către Şerban şi Motoc: "Interesul cel mai mare este al meu", "riscul este enorm"

"Interesul cel mai mare este al meu", "riscul este enorm" le-a spus Gabriel Popoviciu lui Şerban şi Motoc, la întâlnirile în care discutau modalităţile de închidere a dosarului în care omul de afaceri şi fostul rector de la Universitatea de Agronomie Ioan Alecu sunt cercetaţi de DNA.

Într-o întâlnire din 27 ianuarie, omul de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu le spunea lui Cornel Şerban şi ofiţerului DNA Ion Motoc că "interesul cel mai mare este al meu" şi că "riscul e enorm", potrivit motivării Curţii de Apel Bucureşti la decizia de a nu-i aresta Popoviciu, Şerban şi Petru Pitcovici.

În motivarea deciziei instanţei se arată că la întâlnirea din 27 ianuarie, Popoviciu, Şerban şi Motoc "au discutat amănunte legate de dosar (dosarul de abuz în serviciu al fostului rector de la Universitatea de Agronomie Ioan Alecu şi al lui Gabriel Popoviciu, care a fost conexat recent la dosarul lui Şerban şi Pitcovici - n.r), de necesitatea unor audieri care să servească interesele persoanei cercetate, Gabriel Popoviciu, indicând şi nume de martori, cu sprijinul concret al lui Cornel Şerban".

"Gabriel Popoviciu a replicat, în mai multe rânduri, că «interesul cel mai mare este al meu», spunând că «riscul e enorm». Cornel Şerban a făcut chiar şi observaţia că «este un moment bun acum, că e agitaţia care este…», referindu-se la schimbările în conducerea DNA care urmau a fi făcute, observaţie cu care şi Gabriel Popoviciu a fost de acord", se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

La aceeaşi întâlnire, Popoviciu l-a asigurat pe Ion Motoc de sprijinul său, dacă va avea nevoie de "o vorbă bună, pusă într-un moment-cheie", fapt de natură a suscita interesul ofiţerului de poliţie judiciară cu privire la modul de efectuare a anchetei, potrivit motivării.

"Popoviciu a încercat să zădărnicească aflarea adevărului prin influenţarea unei părţi, respectiv a fostului rector Ioan Alecu, pe care l-a determinat să aibă o atitudine procesuală de nerecunoaştere a faptelor comise, asigurându-l că are relaţii cu mai multe persoane importante, printre care şi cineva de la «doi şi-un sfert», care îi poate ajuta fără nicio problemă, fiind într-o relaţie foarte bună cu comisarul care se ocupă de dosar", se mai arată în motivarea instanţei.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în noaptea de miercuri spre joi, ca fostul şef al DGIPI Cornel Şerban, şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA Petre Pitcovici şi omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu să fie cercetaţi în libertate, cu interdicţie de a părăsi ţara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici